JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ajelehtivaa rihmalevää.

Ajelehtivaa rihmalevää.

Varsinais-Suomen Ely-keskus

Uutiset
5.6.2024 13.51

Saaris­to­me­rellä poikkeuk­sel­lisen runsaasti kuolleen rihmalevän muodostamia lauttoja

Avo­ve­des­sä tai ran­ta­ve­des­sä kel­lu­vas­ta kuol­lees­ta le­vä­mas­sas­ta on tul­lut Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kuk­seen vii­me päi­vi­nä il­moi­tuk­sia ja ha­vain­to­ja use­al­ta pai­kal­ta eri puo­lil­ta Saa­ris­to­mer­ta, Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kus tie­dot­taa.

Kyse on kuol­lees­ta poh­jaan ker­ty­nees­tä le­väs­tä, joka on nous­sut pin­taan. Ran­nal­le ajau­tu­nut­ta le­vää voi ke­rä­tä ja vaik­ka­pa kom­pos­toi­da.

Le­vä­lau­tat koos­tu­vat pää­a­si­as­sa kuol­lees­ta rih­ma­le­väs­tä, mut­ta jou­kos­sa voi ol­la esi­mer­kik­si poh­jas­ta ir­ron­nut­ta rak­ko­hau­rua (rak­ko­le­vä), kuol­lei­ta ve­si­kas­ve­ja ja ka­lo­ja.

Ha­vain­to­jen run­saus voi joh­tua sii­tä, et­tä ve­den no­pe­an läm­pe­ne­mi­sen ai­heut­ta­man ha­jo­a­mi­sen ja kaa­sun­muo­dos­tuk­sen vai­ku­tuk­ses­ta levä on nous­sut pin­taan tai myös sii­tä, et­tä le­vää on nyt ta­va­no­mais­ta enem­män. Myös heik­ko­tuu­li­nen sää on voi­nut vai­kut­taa sii­hen, et­tä le­vät jää­vät kel­lu­maan pin­taan. Yleen­sä kuol­lut­ta rih­ma­le­vää ha­vai­taan enem­män myö­hem­min ke­säl­lä.

Rih­ma­le­vät kas­va­vat kal­lio- ja ki­vi­poh­jil­la mut­ta var­sin­kin re­he­vöi­ty­neis­sä ve­sis­sä myös rak­ko­hau­run ja muun ve­si­kas­vil­li­suu­den pääl­lä. Kun rih­ma­le­vät kuo­le­vat, ne ir­to­a­vat ja ke­rään­ty­vät aal­lo­kon ja vir­taus­ten vai­ku­tuk­ses­ta usein yh­teen suu­rem­mik­si ke­räy­mik­si. Rih­ma­le­vien run­sas­tu­mi­nen ja kuol­lei­den rih­ma­le­vä­mat­to­jen esiin­ty­mi­nen joh­tuu lii­al­li­sen ra­vin­ne­kuor­mi­tuk­sen ai­heut­ta­mas­ta me­ren re­he­vöi­ty­mi­ses­tä. Taus­tal­la on siis sama syy kuin si­ni­le­vä­ku­kin­nois­sa, ve­den sa­me­ne­mi­ses­sa ja muis­sa re­he­vöi­ty­mi­sen il­men­ty­mis­sä.

Kuol­lut­ta rih­ma­le­vää esiin­tyy sekä ve­den pin­nal­la et­tä poh­jas­sa. Poh­jil­le voi pai­koin ol­la ke­rään­ty­nee­nä mat­to­mai­sia kuol­leen rih­ma­le­vän muo­dos­tu­mia. Rih­ma­le­vä­mat­to tu­kah­dut­taa al­leen rak­ko­hau­run, pu­na­le­vät ja sim­pu­kat ja voi peit­tää ka­lo­jen ku­tu­poh­jat. Le­vä­mas­san ha­jo­a­mi­nen ku­lut­taa hap­pea. Ha­pen lop­pu­es­sa ha­jo­a­mi­nen jat­kuu mä­dät­tä­jä­bak­tee­rien toi­mes­ta ja muo­dos­tuu rik­ki­ve­tyä, joka hai­see pa­hal­le ja on myr­kyl­lis­tä.

Pin­nal­la aje­leh­ti­vat kuol­leet rih­ma­le­vät ajau­tu­vat usein ran­ta­ve­teen ja ran­noil­le. Kun ne ha­jo­a­vat, niis­tä va­pau­tuu ra­vin­tei­ta, jot­ka ai­heut­ta­vat pai­kal­lis­ta re­he­vöi­ty­mis­tä. Ha­jo­a­mi­nen ku­lut­taa täs­sä­kin ta­pauk­ses­sa hap­pea, min­kä seu­rauk­se­na hap­pi voi lop­pua le­vä­mas­sas­ta ja sen ala­puo­li­ses­ta ve­des­tä. Kuol­leen rih­ma­le­vän, rak­ko­hau­run ja ve­si­kas­vien ke­rään­ty­mi­nen ran­noil­le on nor­maa­lia. Re­he­vöi­ty­mi­nen on kui­ten­kin li­sän­nyt rih­ma­le­vien mää­rää niin pal­jon, et­tä sil­lä voi ol­la hai­tal­li­sia vai­ku­tuk­sia koko ran­ta­vyö­hyk­keen elä­mään ja mo­ni­muo­toi­suu­teen. Ajan mit­taan esi­mer­kik­si al­ku­jaan hiek­ka­poh­jai­sen lah­den ran­ta voi peit­tyä le­vä­mas­sal­la, kas­vaa um­peen ja al­ku­pe­räi­nen eli­nym­pä­ris­tö muut­tua tai ko­ko­naan hä­vi­tä.

Omaan ran­taan ja ran­ta­ve­teen ke­rään­ty­nyt­tä le­vää voi hel­pos­ti ke­rä­tä haa­vil­la tai ha­ra­val­la. Le­vä­mas­san voi esi­mer­kik­si kom­pos­toi­da so­pi­vaan paik­kaan niin kau­as ran­nas­ta, et­tei­vät levä tai sen si­säl­tä­mät ra­vin­teet huuh­tou­du ajan mit­taan ta­kai­sin me­reen.

Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kus pyr­kii edis­tä­mään kuol­leen le­vä­mas­san ke­räys­tä ja sii­hen liit­ty­vät me­ne­tel­mät tu­le­vat ke­hit­ty­mään lä­hi­vuo­si­na. Myös le­vä­mas­san hyö­ty­käyt­töä ja kier­rä­tys­tä on tar­koi­tus sel­vit­tää ja edis­tää eri hank­keis­sa. Li­säk­si ta­voit­tee­na on ke­hit­tää ko­neel­li­sia me­ne­tel­miä suu­rem­pien le­vä­mää­rien ke­rää­mi­seen.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely