JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
24.2.2021 10.05

Runsaasti yrityksiä tulossa myyntiin Varsinais-Suomessa

Joka kol­mas yri­tys on vaih­ta­mas­sa omis­ta­jaa Var­si­nais-Suo­mes­sa seu­raa­van vii­den vuo­den ku­lu­es­sa, käy il­mi tuo­rees­ta Pk-yri­tys­ba­ro­met­ris­ta. Var­si­nais-Suo­men omis­ta­jan­vaih­dos­työ on ar­vi­oi­tu maan par­haak­si.

– On kyse työ­pai­kois­ta. Omis­ta­jan­vaih­dos­pal­ve­lun ta­voit­tee­na on var­mis­taa yri­tys­ten toi­min­nan jat­ku­vuus sekä sitä kaut­ta edis­tää työl­li­syyt­tä ja alu­een elin­voi­mai­suut­ta, Var­si­nais-Suo­men Yrit­tä­jien elin­kei­no­a­si­oi­den pääl­lik­kö Jut­ta Wirén huo­maut­taa.

Omis­ta­jan­vaih­dos­ta seu­raa­van vii­den vuo­den ku­lu­es­sa suun­nit­te­lee 30 pro­sent­tia Var­si­nais-Suo­men pie­nis­tä ja kes­ki­suu­ris­ta yri­tyk­sis­tä. Var­si­nais-Suo­mes­sa toi­mii noin 27 000 yri­tys­tä, mikä tar­koit­taa, et­tä noin 8000 yri­tys­tä et­sii jat­ka­jaa seu­raa­van vii­den vuo­den ai­ka­na.

– Omis­ta­jan­vaih­dos­ta suun­nit­te­le­va yrit­tä­jä tar­vit­see usein apua esi­mer­kik­si jat­ka­jan löy­tä­mi­seen ja yri­tyk­sen hin­nan mää­rit­tä­mi­seen. Omis­ta­jan­vaih­dos­pal­ve­lum­me ko­ko­aa yh­teen maa­kun­nan joh­ta­vat asi­an­tun­ti­jat muun mu­as­sa ar­von­mää­ri­tyk­sen, ve­ro­tuk­sen, ra­hoi­tuk­sen ja ju­ri­dii­kan sa­ral­ta. Kump­pa­ni­ver­kos­tom­me kaut­ta yrit­tä­jien on mah­dol­lis­ta saa­da sy­vem­pää asi­an­tun­te­mus­ta vaa­ti­vaa neu­von­taa.

– Yri­tys­kau­pat pi­tää saa­da yh­tä ar­ki­sik­si kuin asun­to- ja au­to­kau­pat.  On­nis­tu­neet omis­ta­jan­vaih­dok­set ovat koko maa­kun­nan elin­voi­man kan­nal­ta mer­kit­tä­väs­sä roo­lis­sa. Mitä enem­män Var­si­nais-Suo­meen saa­daan on­nis­tu­nei­ta omis­ta­jan­vaih­dok­sia, sitä use­am­pi yri­tys saa­daan uu­teen ke­hi­tys- ja kas­vu­vai­hee­seen.

Suo­men Yrit­tä­jät, työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­riö ja Fin­n­ve­ra sel­vit­ti­vät yri­tys­ten omis­ta­jan­vaih­do­sai­kei­ta Pk-yri­tys­ba­ro­met­ris­sa, jo­hon vas­ta­si Var­si­nais-Suo­mes­sa 450 yrit­tä­jää.

– Meil­lä on toi­min­nas­ta vas­taa­va or­ga­ni­saa­tio omis­ta­jan­vaih­dos­ten edis­tä­mi­sek­si, eri ta­ho­ja ko­ko­a­va yh­teis­työ­foo­ru­mi, sään­nöl­li­siä ta­pah­tu­mia ja ma­ta­lan kyn­nyk­sen neu­von­ta­pis­te yrit­tä­jil­le. Li­säk­si yrit­tä­jil­le suun­nat­tu­ja ak­ti­voin­ti­toi­men­pi­tei­tä teh­dään sään­nöl­li­ses­ti ja omis­ta­jan­vaih­dos­pal­ve­lut ovat ke­hit­ty­neet myön­tei­ses­ti vii­me vuo­si­na. Pal­ve­lu on myös avoin kai­kil­le var­si­nais­suo­ma­lai­sil­le yri­tyk­sil­le.

Ba­ro­met­rin mu­kaan oman alu­een mak­sut­to­mat omis­ta­jan­vaih­dos­pal­ve­lut ovat yrit­tä­jil­le hou­kut­te­le­vin vaih­to­eh­to, jos­ta ha­kea apua omis­ta­jan­vaih­dok­sis­sa. Myös ti­li­toi­mis­to­jen puo­leen kään­nyt­täi­siin use­as­ti. Kon­sult­te­ja ja asi­a­na­ja­ja­toi­mis­to­ja käyt­täi­si­vät laa­jem­min suu­rim­mat pk-yri­tyk­set.

Omis­ta­jan­vaih­dos­ten edis­tä­mi­nen vaa­tii toi­mia myös kun­nil­ta. Kun­tien tu­li­si tun­nis­taa alu­een­sa yri­tyk­sis­tä ne, jot­ka to­den­nä­köi­ses­ti koh­taa­vat lä­hi­vuo­si­na omis­ta­jan­vaih­dok­sen. Yk­si­kin me­ne­tet­ty työ­paik­ka hei­ken­tää kun­nan elin­voi­maa.

– On­nis­tu­nei­den omis­ta­jan­vaih­dos­ten ai­kaan­saa­mi­sek­si tar­vi­taan jat­ku­vaa tu­kea ja työ­tä. Var­si­nais-Suo­mes­sa kun­tia on omis­ta­jan­vaih­dos­pal­ve­lus­sa mu­ka­na yh­teis­työ­kump­pa­nei­na ja toi­vo­tam­me uu­det kump­pa­nit mu­kaan tär­ke­ään työ­hön. Kun­han ti­lan­ne pan­de­mi­an osal­ta nor­ma­li­soi­tuu, pää­sem­me taas kier­tä­mään maa­kun­taa ja koh­taa­maan asi­ak­kai­ta ny­kyis­tä laa­jem­min myös alu­eil­le, Wirén sa­noo.

Yri­tyk­sen laa­jen­ta­mis­ta tai pe­rus­ta­mis­ta har­kit­se­val­le yri­tyk­sen tai lii­ke­toi­min­nan os­ta­mi­nen on var­tee­no­tet­ta­va vaih­to­eh­to. Suo­men Yrit­tä­jät esit­tää, et­tä ko­ke­neil­le liik­keen­joh­don am­mat­ti­lai­sil­le luo­daan Yrit­tä­jäk­si yri­ty­sos­tol­la -val­men­nus.

Li­säk­si op­pi­lai­tok­siin tar­vi­taan li­sää jat­ka­ja­kou­lu­ja, jot­ta yrit­tä­jik­si ha­lu­a­vat nuo­ret hok­saa­vat, et­tä yri­tys­tä ei ai­na tar­vit­se pe­rus­taa, vaan voi os­taa jo ole­mas­sa ole­van yri­tyk­sen.

– On sel­vää, et­tä yrit­tä­jä­ken­täl­le tar­vi­taan uut­ta ver­ta ja nuo­ren su­ku­pol­ven te­ki­jöi­tä. Op­pi­lai­tok­sis­sa kyl­lä kou­lu­te­taan yrit­tä­jyy­teen, mut­ta pää­pai­no on usein uu­den yri­tyk­sen pe­rus­ta­mi­ses­sa. Tä­hän tar­vi­taan muu­tos. Ta­voit­tee­nam­me on, et­tä ole­mas­sa ole­van yri­tyk­sen os­ta­mi­nen on var­tee­no­tet­ta­va vaih­to­eh­to uu­den yri­tyk­sen pe­rus­ta­mi­sel­le.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely