JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Rikkakananhirssin leviäminen pelloilla huolestuttaa.

Rikkakananhirssin leviäminen pelloilla huolestuttaa.

Ruokavirasto

Uutiset
23.8.2024 16.46

Rikka­ka­nan­hirssin nopea leviäminen huolestuttaa maaseu­tu­vi­ra­no­maisia

Rik­ka­ka­nan­hirs­sin no­pea le­vi­ä­mi­nen Var­si­nais-Suo­men pel­loil­la huo­les­tut­taa maa­seu­tu­vi­ra­no­mai­sia. Ke­sän ai­ka­na Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kuk­sen pel­to­val­vo­jat ja sie­men­tar­kas­ta­jat sekä kun­tien maa­seu­tu­vi­ra­no­mai­set ovat ha­vain­neet pel­loil­la ene­ne­vis­sä mää­rin rik­ka­nan­hirs­siä, Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kus tie­dot­taa.

Rik­ka­ka­nan­hirs­si on hai­tal­li­nen ja no­pe­as­ti le­vi­ä­vä vie­ras­la­ji, joka on ver­rat­ta­vis­sa huk­ka­kau­raan. Rik­ka­ka­nan­hirs­siä on ha­vait­tu muun mu­as­sa ul­ko­mai­sis­sa niit­ty­kas­vi-, mai­se­ma- ja riis­ta­kas­vien sie­men­se­ok­sis­sa sekä nur­mi­kas­vie­ris­sä. Kas­vin te­ho­kas le­vi­ä­mi­nen ja han­ka­la tor­jut­ta­vuus huo­les­tut­taa nyt kaik­kia maa­seu­tu­vi­ra­no­mai­sia.

Rik­ka­ka­nan­hirs­si yleis­tyy no­pe­as­ti il­mas­ton­muu­tok­sen ja läm­pi­mien ke­sien myö­tä. Rik­ka­ka­nan­hirs­siä pi­de­tään jopa huk­ka­kau­raa pa­hem­pa­na rik­ka­kas­vi­na, sil­lä se ky­ke­nee käyt­tä­mään 80 % maa­pe­rän typ­pi­va­ran­nois­ta ja häi­rit­se­mään lä­hel­lä kas­va­van vil­je­ly­kas­vin kas­vua maa­pe­rään erit­tä­mil­lään ke­mi­al­li­sil­la yh­dis­teil­lä. Rik­ka­ka­nan­hirs­si voi tuot­taa jopa 40 000 sie­men­tä, jot­ka py­sy­vät maa­pe­räs­sä usei­ta vuo­sia itä­mis­ky­kyi­si­nä.

Suo­mes­sa on huk­ka­kau­ra­la­ki, jon­ka mu­kaan vil­jel­män tai sen lä­hei­syy­des­sä si­jait­se­vien alu­ei­den hal­ti­joi­den on huo­leh­dit­ta­va huk­ka­kau­ran tor­jun­nas­ta. Huk­ka­kau­ran tor­jun­ta on mu­ka­na myös EU:n maa­ta­lous­tu­kien eh­dol­li­suu­des­sa. Rik­ka­ka­nan­hirs­sin tor­ju­mi­seen ei ole vas­taa­vaa la­kia, jo­ten vi­ra­no­mai­set toi­vo­vat vil­je­li­jöil­tä tor­jun­ta­työ­hön oma-aloit­tei­suut­ta.

Rik­ka­ka­nan­hirs­sin le­vi­ä­mis­tä vil­je­lyk­sil­le voi­daan eh­käis­tä pi­tä­mäl­lä ko­neet puh­tai­na sekä miet­ti­mäl­lä työ­jär­jes­tys niin, et­tä rik­ka­ka­nan­hirs­siä ei le­vi­te­tä ko­nei­den mu­ka­na uu­sil­le loh­koil­le.

Rik­ka­ka­nan­hirs­sin tor­jun­ta­me­ne­tel­mät ovat sa­man­kal­tai­set kuin huk­ka­kau­ral­la. Yk­sit­täi­set kas­vit on te­hok­kain­ta kit­keä kä­sin, ja kas­vi­jä­te on hä­vi­tet­tä­vä polt­ta­mal­la tai polt­to­kel­poi­sen se­ka­jät­teen mu­ka­na tar­kas­ti sul­je­tus­sa muo­vi­sä­kis­sä. Kit­ken­nän yh­tey­des­sä on väl­tet­tä­vä sie­men­ten va­ris­ta­mis­ta maa­han, ja kit­ken­tää tu­lee jat­kaa pit­käl­le syk­syyn.

Jos rik­ka­ka­nan­hirs­si on pääs­syt jo le­vi­ä­mään, voi­daan kas­vus­to ruis­kut­taa muun mu­as­sa huk­ka­kau­ran tor­jun­ta-ai­neel­la. Ke­mi­al­lis­ta tor­jun­taa tu­li­si teh­dä use­am­man ker­ran, kos­ka rik­ka­ka­nan­hirs­si itää kesä-hei­nä­kuus­sa ja uu­sia yk­si­löi­tä tai­met­tuu säi­den sal­lies­sa vie­lä syk­syl­lä­kin. Jäl­ki­kit­ken­tä on vält­tä­mä­tön­tä myös ke­mi­al­lis­ten ruis­ku­tus­ten jäl­keen. Rik­ka­ka­nan­hirs­si muo­dos­taa her­käs­ti tor­jun­ta-ai­neil­le vas­tus­tus­ky­kyi­siä kan­to­ja, jo­ten kas­vin­suo­je­lu­ai­net­ta tu­li­si vaih­del­la vuo­sit­tain.

Kyn­tä­mi­nen ja ke­vyt­muok­kaus kas­vat­ta­vat pel­lon sie­men­pank­kia ja voi­vat saat­taa rik­ka­ka­nan­hirs­sin sie­me­nen säi­ly­vyy­den kan­nal­ta op­ti­maa­li­sel­le sy­vyy­del­le. Avo­ke­san­noin­ti ei kas­va­ta maa­pe­rän sie­men­pank­kia.

Suo­ra­kyl­vöä suo­si­tel­laan rik­ka­ka­nan­hirs­sin saas­tut­ta­mil­le loh­koil­le, sil­lä täl­löin osa sie­me­nis­tä kuo­lee tal­ven ai­ka­na ja sie­men­ten itä­vyys on hei­kom­pi maan pin­nas­sa. Maan si­säl­lä sie­me­net voi­vat säi­lyä itä­mis­ky­kyi­si­nä jopa kym­me­nen vuot­ta.

Rik­ka­ka­nan­hirs­sin saas­tut­ta­man loh­kon niit­to saat­taa le­vit­tää sie­me­niä jopa te­hok­kaam­min loh­kol­le. Nii­ton jäl­keen rik­ka­ka­nan­hirs­si jat­kaa kas­vu­aan hy­vin maan­myö­täi­ses­ti ja kas­vat­taa en­tis­tä enem­män ku­kin­to­var­sia. Mi­kä­li loh­ko kui­ten­kin nii­te­tään, pi­tää niit­to­jä­te ke­rä­tä pois loh­kol­ta, kos­ka se saat­taa si­säl­tää ku­kin­to­var­sia.

Myös vil­je­ly­kier­rol­la voi­daan tor­jua rik­ka­ka­nan­hirs­sin kas­vua. Eten­kin syys­kyl­vöi­set vil­ja­kas­vit sekä nur­mi­kas­vus­tot peit­tä­vät maan te­hok­kaas­ti var­hain ke­vääl­lä, jol­loin myö­hem­min itä­vä rik­ka­ka­nan­hir­si ei ky­ke­ne kil­pai­le­maan va­los­ta ja kas­vu­ti­las­ta.

Vil­jat tu­li­si kyl­vää ko­ro­te­tul­la sie­men­mää­räl­lä ja tark­kail­la kas­vus­ton peit­tä­vyyt­tä. Eten­kin oh­ra muo­dos­taa ai­kai­sin kas­vu­kau­des­ta ti­he­än kas­vus­ton, joka kil­pai­lee rik­ka­ka­nan­hirs­sin kans­sa te­hok­kaas­ti. Myös peit­tä­vä kau­ra­kas­vus­to kil­pai­lee te­hok­kaas­ti rik­ka­ka­nan­hirs­sin kans­sa, mut­ta kau­ran se­as­ta rik­ka­ka­nan­hirs­siä ei voi­da tor­jua ke­mi­al­li­ses­ti. Ruis puo­les­taan erit­tää maa­pe­rään yh­dis­tei­tä, jot­ka voi­vat es­tää rik­ka­ka­nan­hirs­sin kas­vua.

Pa­has­ti saas­tu­neel­le loh­kol­le suo­si­tel­laan le­ve­ä­leh­ti­siä vil­je­ly­kas­ve­ja, ku­ten pe­ru­naa, her­net­tä, ryp­siä tai rap­sia, joi­den se­as­ta rik­ka­ka­nan­hirs­siä on hel­pom­pi tor­jua ke­mi­al­li­ses­ti. Jos saas­tun­ta on eri­tyi­sen vai­kea, suo­si­tel­laan loh­kol­le avo­ke­san­noin­tia, jat­ku­via rik­ka­ha­rauk­sia sekä ruis­ku­tuk­sia. Tor­jun­taa on jat­ket­ta­va riit­tä­vän myö­hään syk­syyn.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely