Petri Puustinen tarkastaa, onko peltolohkolla hukkakauraa. Kyseessä voi joskus olla pellolla edellisenä vuonna viljelty kaura.
Saara Huovinen
Saara Huovinen
Vehmaan maaseutupalveluihin on jälleen tullut soitto. Hukkakauraa on havaittu naapurin pellolla. Käräytyssoitto tietää töitä maaseutuasiamiehille, mutta minkä verran, se riippuu kyseisen tilan rekisterimerkinnöistä.
– Katsomme ensin koneelta, mitä meidät tietomme sanovat. Jos viljelijällä on merkintä vähäisestä saastunnasta jo aiemmin, ilmoitamme hänelle, että käypäs kitkemässä. Jos rekisterin mukaan lohkolla ei ole hukkakauraa, meidän pitää lähteä katsomaan, jotta voimme muuttaa merkinnän. Silloin meidän on löydettävä vaikka sitten se yksi hukkakaura, maaseutupäällikkö Petri Puustinen sanoo.
Ulkopuolisilta tulevien ilmoitusten lisäksi maaseutuasiamiehet tekevät havaintoja itsekin, ja seuraavat edellisten vuosien hukkakaurakohteita. Välillä pyyntö katselmukseen tulee viljelijältä itseltään.
– Teemme hukkakaurattomuuskatselmuksia lähinnä siemenviljelijöille. Lohkojen pitää olla puhtaita hukkakaurasta kaksi vuotta peräkkäin.
Puustisen mukaan niin sanottuja käräytyssoittoja tulee, koska ilkeä vitsaus leviää helposti. Asianmukaisesti toimivia viljelijöitä saattaa harmittaa, mikäli toiset eivät ota asiaa vakavasti.
– Kun puimuri pyörähtää ja heittää ruumeneita perästä, tuuli heittää ne helposti ojan yli. Myös linnut ja peurat levittävät siemeniä. Ei silloin vielä syntinen ole, jos rekisterissä on hukkakauramerkintä. Jos ei sen jälkeen noudata torjuntaohjelmia ja -suunnitelmia, on oikeinkin, että otetaan järeämmät keinot käyttöön.
Hukkakaura on kauraa hentoisempi, ja heiluu muun kasvuston yläpuolella.
Saara Huovinen
Hukkakauraa koskee oma lainsäädäntönsä, jonka mukaan viime kädessä voidaan turvautua tukien pienentämiseen, niiden menettämiseen tai uhkasakkoihin. Jos hukkakauraa on pellolla niin paljon, ettei se ole enää kitkettävissä, koko sato voidaan määrätä menetettäväksi.
– Silloin asia on jo siirretty meiltä Ely-keskuksen valvontaan. Kunnan toimijat eivät ota viljelijöiltä euroja pois, Puustinen sanoo.
Hukkakauraa on torjuttu Suomessa 1960-luvulta asti, sillä vapaasti levitessään se vie viljelykasveilta kasvutilaa, vettä ja ravinteita, ja heikentää satoa. Yksikin hukkakaurayksilö pystyy saastuttamaan nopeasti kokonaisen peltolohkon.
Suomalaisilla viljelyksillä uudempi, haitallisuudessaan hukkakauraan verrattu kasvi on rikkakananhirssi.
Rikkakananhirssi on uusi, haitallinen vieraslaji, jota kaikki viljelijätkään eivät tunnista.
Ruokavirasto
Se saattaa runsaana esiintyessään käyttää jopa 80 prosenttia maaperän typpivarannoista. Lisäksi kasvilla on allelopatisia vaikutuksia eli se erittää kemiallisia yhdisteitä, jotka haittaavat naapurikasvien kasvua ja voivat aiheuttaa viljelykasveilla sadon menetyksiä.
– Rikkakananhirssi on viime vuosina ruvennut lisääntymään uutena vieraslajina, ja kuumentuneet kesät ovat antaneet sille otollisen kasvukauden. Kaikki viljelijät eivät sitä vielä tunnista. Meidän alueella on tapauksia, jossa rikkakananhirssiä on yhtäkkiä tullut paljon jopa porkkanaviljelyksille, eikä selityksenä voi olla muu kuin että se on tullut siemenseoksen mukana, Puustinen sanoo.
Rikkakananhirssi leviää helposti, ja vie voimaa muilta kasveilta.
Petri Puustinen
Rikkakananhirssi voi levitä myös pihoihin esimerkiksi lintulaudalta linnunsiementen seassa.
– Vieraslajien torjunta on maanomistajan vastuulla. Olkoon kasvi sitten rikkakananhirssi, jättipalsami, kurtturuusu tai jättiputki, sitä ei saa kukkapenkissä pitää. Pelloilla torjuntavastuu on peltojen vuokraajalla.
Yksittäinen rikkakananhirssi voi tuottaa jopa 40 000 siementä, jotka voivat säilyä maaperässä kymmenenkin vuotta. Kasvi tulee kitkeä juurineen ja hävittää sen jälkeen polttamalla kuten hukkakaurakin.
– Rikkakananhirssin siemenet ovat kovat, ja ajattelisin, että kasvi varistaa ne suhteellisen lähelle. Hukkakauran siemenet leviävät helpommin tuulen mukana, Puustinen vertaa.
Puustinen toteaa, että ajatteli hukkakauratilanteen menneen useiden vuosien ajan parempaan suuntaan. Yksittäiset huippuvuodet selittyivät kevään sateilla, jolloin ruiskutukset eivät onnistuneet. Kuluva kausi näyttää synkemmältä.
Kuvassa näkyy voimakas hukkakaurasaastuminen pellolla.
Michaela Kontu
– Nyt meillä on useita uusia todella pahojakin tilanteita, jotka eivät ole säällä selitettävissä, hän sanoo.
Hukkakauran ja rikkakananhirssin torjunnassa alkaa olla viimeiset hetket.
– Hukkakaura kypsyy samaa tahtia viljan kanssa, ja nyt se on jo vaalea ja varistava. Sen saa todella varovasti kerätä, Puustinen toteaa.