JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Petri Puustinen tarkastaa, onko peltolohkolla hukkakauraa. Kyseessä voi joskus olla pellolla edellisenä vuonna viljelty kaura.

Petri Puustinen tarkastaa, onko peltolohkolla hukkakauraa. Kyseessä voi joskus olla pellolla edellisenä vuonna viljelty kaura.

Saara Huovinen

Uutiset
7.8.2024 16.16

Rikka­ka­nan­hirssi on uusi vitsaus viljelyksillä

Saa­ra Huo­vi­nen

Veh­maan maa­seu­tu­pal­ve­lui­hin on jäl­leen tul­lut soit­to. Huk­ka­kau­raa on ha­vait­tu naa­pu­rin pel­lol­la. Kä­räy­tys­soit­to tie­tää töi­tä maa­seu­tu­a­si­a­mie­hil­le, mut­ta min­kä ver­ran, se riip­puu ky­sei­sen ti­lan re­kis­te­ri­mer­kin­nöis­tä.

– Kat­som­me en­sin ko­neel­ta, mitä mei­dät tie­tom­me sa­no­vat. Jos vil­je­li­jäl­lä on mer­kin­tä vä­häi­ses­tä saas­tun­nas­ta jo ai­em­min, il­moi­tam­me hä­nel­le, et­tä käy­päs kit­ke­mäs­sä. Jos re­kis­te­rin mu­kaan loh­kol­la ei ole huk­ka­kau­raa, mei­dän pi­tää läh­teä kat­so­maan, jot­ta voim­me muut­taa mer­kin­nän. Sil­loin mei­dän on löy­det­tä­vä vaik­ka sit­ten se yk­si huk­ka­kau­ra, maa­seu­tu­pääl­lik­kö Pet­ri Puus­ti­nen sa­noo.

Ul­ko­puo­li­sil­ta tu­le­vien il­moi­tus­ten li­säk­si maa­seu­tu­a­si­a­mie­het te­ke­vät ha­vain­to­ja it­se­kin, ja seu­raa­vat edel­lis­ten vuo­sien huk­ka­kau­ra­koh­tei­ta. Vä­lil­lä pyyn­tö kat­sel­muk­seen tu­lee vil­je­li­jäl­tä it­sel­tään.

– Teem­me huk­ka­kau­rat­to­muus­kat­sel­muk­sia lä­hin­nä sie­men­vil­je­li­jöil­le. Loh­ko­jen pi­tää ol­la puh­tai­ta huk­ka­kau­ras­ta kak­si vuot­ta pe­räk­käin.

Puus­ti­sen mu­kaan niin sa­not­tu­ja kä­räy­tys­soit­to­ja tu­lee, kos­ka il­keä vit­saus le­vi­ää hel­pos­ti. Asi­an­mu­kai­ses­ti toi­mi­via vil­je­li­jöi­tä saat­taa har­mit­taa, mi­kä­li toi­set ei­vät ota asi­aa va­ka­vas­ti.

– Kun pui­mu­ri pyö­räh­tää ja heit­tää ruu­me­nei­ta pe­räs­tä, tuu­li heit­tää ne hel­pos­ti ojan yli. Myös lin­nut ja peu­rat le­vit­tä­vät sie­me­niä. Ei sil­loin vie­lä syn­ti­nen ole, jos re­kis­te­ris­sä on huk­ka­kau­ra­mer­kin­tä. Jos ei sen jäl­keen nou­da­ta tor­jun­ta­oh­jel­mia ja -suun­ni­tel­mia, on oi­kein­kin, et­tä ote­taan jä­re­äm­mät kei­not käyt­töön.

Hukkakaura on kauraa hentoisempi, ja heiluu muun kasvuston yläpuolella.

Hukkakaura on kauraa hentoisempi, ja heiluu muun kasvuston yläpuolella.

Saara Huovinen

Huk­ka­kau­raa kos­kee oma lain­sää­dän­tön­sä, jon­ka mu­kaan vii­me kä­des­sä voi­daan tur­vau­tua tu­kien pie­nen­tä­mi­seen, nii­den me­net­tä­mi­seen tai uh­ka­sak­koi­hin. Jos huk­ka­kau­raa on pel­lol­la niin pal­jon, et­tei se ole enää kit­ket­tä­vis­sä, koko sato voi­daan mää­rä­tä me­ne­tet­tä­väk­si.

– Sil­loin asia on jo siir­ret­ty meil­tä Ely-kes­kuk­sen val­von­taan. Kun­nan toi­mi­jat ei­vät ota vil­je­li­jöil­tä eu­ro­ja pois, Puus­ti­nen sa­noo.

Huk­ka­kau­raa on tor­jut­tu Suo­mes­sa 1960-lu­vul­ta as­ti, sil­lä va­paas­ti le­vi­tes­sään se vie vil­je­ly­kas­veil­ta kas­vu­ti­laa, vet­tä ja ra­vin­tei­ta, ja hei­ken­tää sa­toa. Yk­si­kin huk­ka­kau­ra­yk­si­lö pys­tyy saas­tut­ta­maan no­pe­as­ti ko­ko­nai­sen pel­to­loh­kon.

Suo­ma­lai­sil­la vil­je­lyk­sil­lä uu­dem­pi, hai­tal­li­suu­des­saan huk­ka­kau­raan ver­rat­tu kas­vi on rik­ka­ka­nan­hirs­si.

Rikkakananhirssi on uusi, haitallinen vieraslaji, jota kaikki viljelijätkään eivät tunnista.

Rikkakananhirssi on uusi, haitallinen vieraslaji, jota kaikki viljelijätkään eivät tunnista.

Ruokavirasto

Se saat­taa run­saa­na esiin­ty­es­sään käyt­tää jopa 80 pro­sent­tia maa­pe­rän typ­pi­va­ran­nois­ta. Li­säk­si kas­vil­la on al­le­lo­pa­ti­sia vai­ku­tuk­sia eli se erit­tää ke­mi­al­li­sia yh­dis­tei­tä, jot­ka hait­taa­vat naa­pu­ri­kas­vien kas­vua ja voi­vat ai­heut­taa vil­je­ly­kas­veil­la sa­don me­ne­tyk­siä.

– Rik­ka­ka­nan­hirs­si on vii­me vuo­si­na ru­ven­nut li­sään­ty­mään uu­te­na vie­ras­la­ji­na, ja kuu­men­tu­neet ke­sät ovat an­ta­neet sil­le otol­li­sen kas­vu­kau­den. Kaik­ki vil­je­li­jät ei­vät sitä vie­lä tun­nis­ta. Mei­dän alu­eel­la on ta­pauk­sia, jos­sa rik­ka­ka­nan­hirs­siä on yh­täk­kiä tul­lut pal­jon jopa pork­ka­na­vil­je­lyk­sil­le, ei­kä se­li­tyk­se­nä voi ol­la muu kuin et­tä se on tul­lut sie­men­se­ok­sen mu­ka­na, Puus­ti­nen sa­noo.

Rikkakananhirssi leviää helposti, ja vie voimaa muilta kasveilta.

Rikkakananhirssi leviää helposti, ja vie voimaa muilta kasveilta.

Petri Puustinen

Rik­ka­ka­nan­hirs­si voi le­vi­tä myös pi­hoi­hin esi­mer­kik­si lin­tu­lau­dal­ta lin­nun­sie­men­ten se­as­sa.

– Vie­ras­la­jien tor­jun­ta on maa­no­mis­ta­jan vas­tuul­la. Ol­koon kas­vi sit­ten rik­ka­ka­nan­hirs­si, jät­ti­pal­sa­mi, kurt­tu­ruu­su tai jät­ti­put­ki, sitä ei saa kuk­ka­pen­kis­sä pi­tää. Pel­loil­la tor­jun­ta­vas­tuu on pel­to­jen vuok­raa­jal­la.

Yk­sit­täi­nen rik­ka­ka­nan­hirs­si voi tuot­taa jopa 40 000 sie­men­tä, jot­ka voi­vat säi­lyä maa­pe­räs­sä kym­me­nen­kin vuot­ta. Kas­vi tu­lee kit­keä juu­ri­neen ja hä­vit­tää sen jäl­keen polt­ta­mal­la ku­ten huk­ka­kau­ra­kin.

– Rik­ka­ka­nan­hirs­sin sie­me­net ovat ko­vat, ja ajat­te­li­sin, et­tä kas­vi va­ris­taa ne suh­teel­li­sen lä­hel­le. Huk­ka­kau­ran sie­me­net le­vi­ä­vät hel­pom­min tuu­len mu­ka­na, Puus­ti­nen ver­taa.

Puus­ti­nen to­te­aa, et­tä ajat­te­li huk­ka­kau­ra­ti­lan­teen men­neen usei­den vuo­sien ajan pa­rem­paan suun­taan. Yk­sit­täi­set huip­pu­vuo­det se­lit­tyi­vät ke­vään sa­teil­la, jol­loin ruis­ku­tuk­set ei­vät on­nis­tu­neet. Ku­lu­va kau­si näyt­tää syn­kem­mäl­tä.

Kuvassa näkyy voimakas hukkakaurasaastuminen pellolla.

Kuvassa näkyy voimakas hukkakaurasaastuminen pellolla.

Michaela Kontu

– Nyt meil­lä on usei­ta uu­sia to­del­la pa­ho­ja­kin ti­lan­tei­ta, jot­ka ei­vät ole sääl­lä se­li­tet­tä­vis­sä, hän sa­noo.

Huk­ka­kau­ran ja rik­ka­ka­nan­hirs­sin tor­jun­nas­sa al­kaa ol­la vii­mei­set het­ket.

– Huk­ka­kau­ra kyp­syy sa­maa tah­tia vil­jan kans­sa, ja nyt se on jo vaa­lea ja va­ris­ta­va. Sen saa to­del­la va­ro­vas­ti ke­rä­tä, Puus­ti­nen to­te­aa.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely