JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
10.2.2021 14.04

Ravakka-tuki antanut apua yritys­toi­mintaan

Le­a­der Ra­va­kan kaut­ta maa­seu­tu­ra­has­ton yri­tys­tu­kia saa­neet yri­tyk­set ovat Le­a­der-tuen avul­la pys­ty­neet li­sää­mään pal­ve­lui­ta ja tuot­tei­ta sekä pa­ran­ta­maan näi­den laa­tua ja te­hos­ta­maan toi­min­taan­sa. Tämä sel­vi­ää Ra­va­kan te­ke­mäs­tä ar­vi­oin­nis­ta.

Ra­vak­ka on ar­vi­oi­nut Le­a­der-tu­kien vai­ku­tuk­sia ja ke­rän­nyt ko­ke­muk­sia tu­ki­haus­ta haas­tat­te­le­mal­la al­kuoh­jel­ma­kau­del­la tu­kea saa­nei­ta yri­tyk­siä ja yh­dis­tyk­siä. Lop­pu­vuo­des­ta 2020 Ra­vak­ka haas­tat­te­li Le­a­der-yri­tys­tu­kea saa­nei­ta yrit­tä­jiä, joi­den hank­keet ovat jo päät­ty­neet. Haas­tat­te­luun ta­voi­tet­tiin 19 yri­tys­tä 22 yri­tyk­ses­tä.

Kaik­ki haas­ta­tel­lut ker­toi­vat Le­a­der-tuen tuo­neen po­si­tii­vi­sia vai­ku­tuk­sia yri­tys­toi­min­taan. Yh­tä lu­kuun ot­ta­mat­ta kaik­ki myös ko­ki­vat, et­tä voi­si­vat ha­kea Le­a­der-tu­kea uu­del­leen. Muu­ta­mal­la haas­ta­tel­lul­la yri­tyk­sel­lä on jo uu­si han­ke me­nos­sa.

Yri­tyk­sis­tä 13 ker­toi, et­tä hank­keen myö­tä on­nis­tut­tiin luo­maan uu­sia pal­ve­lui­ta ja tuot­tei­ta. Toi­min­nan mo­ni­puo­lis­tu­mi­sen li­säk­si yri­tyk­set mai­nit­si­vat muun mu­as­sa pal­ve­lui­den laa­dun pa­ran­tu­mi­sen, te­hok­kuu­den ja asi­a­kas­läh­töi­syy­den ke­hit­tä­mi­sen. Kol­me yri­tys­tä ker­toi pal­kan­neen­sa li­sää työn­te­ki­jöi­tä hank­keen jäl­keen. Osas­sa yri­tyk­sis­tä ali­hank­ki­joi­den mää­rä oli kas­va­nut.

Haas­ta­tel­tu­jen yri­tys­ten jou­kos­sa oli muun mu­as­sa ko­ne­pa­jo­ja, kun­to­sa­le­ja, maa­ti­lo­ja sekä elin­tar­vi­ke­a­lan ja ra­ken­nu­sa­lan yri­tyk­siä. Moni yri­tys toi­mii suur­ten te­ol­li­suu­sy­ri­tys­ten ali­hank­ki­joi­na. Use­am­pi haas­ta­tel­luis­ta yri­tyk­sis­tä oli aloit­ta­va yri­tys ha­kies­saan Le­a­der-tu­kea.

Maa­seu­tu­ra­has­ton yri­tys­tu­kien ta­voit­tee­na on taa­ta mo­ni­puo­li­nen yri­tys­toi­min­ta maa­seu­dul­la. Elin­voi­mai­nen maa­seu­tu aut­taa var­mis­ta­maan ko­ti­mai­sen ruu­an­tuo­tan­non säi­ly­mis­tä.

– Maa­seu­dul­la on pal­jon mah­dol­li­suuk­sia mo­ni­puo­li­seen yrit­tä­mi­seen. Tuet vä­hen­tä­vät eri­ar­voi­suut­ta. In­ves­toin­ti­tu­et ovat eri­tyi­sen tär­kei­tä aloit­ta­vil­le yrit­tä­jil­le, jot­ta toi­mi­ti­lat saa­daan kun­toon ja ko­ne­kan­ta toi­mi­vak­si. Usein tu­ki­ha­ke­mus­ta pe­rus­tel­laan sil­lä, et­tä saa­daan te­hok­kaam­mat ja tur­val­li­sem­mat ko­neet käyt­töön heti toi­min­nan alus­sa, Ra­va­kan toi­min­nan­joh­ta­ja Ul­la Kal­lio sa­noo.

Haas­ta­tel­lut yri­tyk­set ko­ki­vat tu­ki­haun vie­vän ai­kaa ja vaa­ti­van työ­tä, mut­ta oli­vat tyy­ty­väi­siä Ra­va­kan neu­von­taan ja apuun han­kep­ro­ses­sin ai­ka­na.

– Ha­ke­muk­sen liit­teek­si tar­vi­taan esi­mer­kik­si lii­ke­toi­min­ta­suun­ni­tel­ma ja kan­nat­ta­vuus­las­kel­ma. Nii­den te­ke­mi­seen pi­tää va­ra­ta ai­kaa, mut­ta ne aut­ta­vat myös yrit­tä­jää hah­mot­ta­maan, mi­hin suun­taan omaa yri­tys­toi­min­taa kan­nat­taa ke­hit­tää. Tu­ki­ha­ke­musp­ro­ses­si on hyö­dyl­li­nen yri­tys­toi­min­nan ke­hit­ty­mi­sen kan­nal­ta.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely