Kielioppi on Eira Söderholmista hauskaa. Hän on tehnyt elämäntyönsä suomensukuisen kainun kielen parissa Norjassa.
Saara Huovinen
Saara Huovinen
Vehmaalle 15 vuotta sitten muuttaneelle Eira Söderholmille paikallisen murteen kuuleminen on ollut yksi viihtyvyystekijä. Lempisanat ovat prötti ja mettäpörö.
– Pakkohan pröttiä oli leipoa, kun sillä on niin kaunis nimi. Se on tietynlaista pannukakkua. Mettäpörö olen itse, kun asun täällä metsän keskellä. Pöröhän tarkoittaa kummitusta tai mörköä, hän selventää.
Elämäntyönsä Söderholm on tehnyt Norjassa puhutun suomen kieltä lähellä olevan kainun kielen parissa, joka aiemmin tunnettiin paremmin nimellä kveeni. Itse hän käyttäisi kaikkein mieluiten sanaa lannankieli, ja puhuisi kainulaisten sijasta lantalaisista, sillä siten paikalliset itse itseään perinteisesti kutsuvat.
Oma ja rakkain murre on Turun murre, mutta mikä murre tahansa käy.
– Ihan kaikki maailman murteet ovat minulle suorastaan intohimoinen asia. Murteet laimistuvat koko ajan, kun sanasto häviää. Yleiskielen sanat leviävät kuin rutto, eikä sille mahda mitään. Kieltä ei voi säilöä, hän sanoo.
Samaan tapaan kuin puhutaan biodiversiteetistä, voisi Söderholmin mukaan puhua myös kulttuuridiversiteetistä. Kun se katoaa, kielestä, kulttuurista ja jopa elämisen taidosta menetetään paljon.
– Sen takia minäkin sinnillä puhun murretta, oli tilanne mikä tahansa.
Söderholm päätyi Vehmaan valtuustoon viime vaaleissa äänikuningatar Pirkko Tammelinin vanavedessä.
– Pirkko tuntee ja tietää asioita, ja hänellä on kunnallispolitiikan kompetenssia. Tosiasiassa on ihan selvää, että jos me muut pöljät olisimme yhtäkkiä ilman Pirkkoa pelmahtaneet mukaan, olisimme olleet typerämpiä. Ikäni takia en ole vielä päättänyt, lähdenkö vielä ehdolle, mutta onneksi Pirkko on, hän sanoo.
Vasemmistolaisuus on ollut Söderholmille luontaista jo 1960-luvulta asti. Päällimmäisiä arvoja hänelle ovat tasa-arvo, työläisten oikeudet ja rauha. Söderholm kuului Turussa niin sanottuun eurovasemmistoon, jolle ympäristökysymyksetkin olivat jo silloin tärkeitä.
– Meitä kutsuttiin raitiovaunuradikaaleiksi, hän kertoo.
Turun Söderholm jätti vuonna 1979, jolloin muutti opettamaan suomea Norjan Alattioon ja sieltä myöhemmin Tromssaan. Hän jäi eläkkeelle Tromssan yliopiston apulaisprofessuurista kolme vuotta sitten, mutta jatkaa harrastuksekseen edelleen paikannimistön tutkimustyötä.
Vehmaalle Söderholm muutti sattumalta etsiessään yhteistä Suomen-kotia kumppaninsa kanssa. Hän ihastui ensin Nakkuassa mäntymetsän keskellä sijaitsevan pyöröhirsitalon myynti-ilmoitukseen ja sitten itse taloon ja sen pihapiiriin.
– Se oli tuo lampi, johon retkahdin. Ei meillä Tompan kanssa ollut suunnitelmia muuttaa juuri Vehmaalle, vaan se oli äkillinen mielenhäiriö, hän sanoo.
Eira Söderholm muutti Vehmaalle, koska ihastui metsän keskellä sijaitsevaan pyöröhirsitaloon ja sen pihalla olevaan lampeen.
Saara Huovinen
Kuntapolitiikka on Söderholmin mielestä vaikea laji, jossa on hyvin piukat raamit ja kangistuneet kuviot. Vehmaan valtuustossa on vaikea ottaa esimerkiksi hiilineutraaliutta tai kiertotalouteen pyrkimistä edes puheeksi.
– Täällä ei sellaisia hirveästi ajatella, vaikka ei ympäristöystävällisten valintojen tarvitsisi edes maksaa paljon. Minulla on vain vähän haaveita, koska täällä ollaan taloustilanteen takia veitsi kurkulla. Toisaalta juustohöyläsäästäminen voi tulla kalliiksikin, ja pitäisi pystyä katsomaan pidemmällä perspektiivillä. Nyt ollaan nenä kiinni seinässä.
Söderholm satsaisi kulttuuriin, joka tuo hyvinvointia. Pitkällä aikavälillä se voisi vähentää sosiaali- ja terveyspuolen kustannuksia, jotka kunnassa ovat verrattain korkeat.
– Kaikki ne pikkurahat, mitä on voinut hakea kulttuuritoimintaan, on hävitetty kokonaan. Kirjasto- ja kulttuurilautakunta on hyvin pieni osa kunnan budjetista ja alle kaiken sen, mitä on suositeltu.
Päättäjän paikalla -sarja esittelee ensimmäisen kauden valtuutettuja.
Fakta
Eira Söderholm (vas.) on ensimmäisen kauden valtuutettu Vehmaalla
Kirjasto- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja
Kunnanhallituksen varajäsen
Koululautakunnan varajäsen