JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
20.3.2023 13.21

Puuti­ai­sai­vo­kuumeen rokotesuositus laajenee Ugissa ja Lokalahdella

Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tos laa­jen­taa puu­ti­ai­sai­vo­kuu­me­ro­kot­teen (TBE) ro­ko­tus­suo­si­tuk­sia kan­sal­li­sen ro­ko­tu­soh­jel­man ul­ko­puo­li­sil­la alu­eil­la. Jat­kos­sa ro­ko­tet­ta suo­si­tel­laan Uu­den­kau­pun­gin luon­nos­sa liik­ku­vil­le asuk­kail­le ja loma-asuk­kail­le sekä Lo­ka­lah­den alu­eel­la pit­kä­ai­kai­ses­ti oles­ke­le­vil­le.

Suo­si­tus kos­kee kaik­kia kol­me vuot­ta täyt­tä­nei­tä. Kos­ka ky­sees­sä on suo­si­tus, Uu­den­kau­pun­gin ja Lo­ka­lah­den alu­eel­la ro­ko­te on oma­kus­tan­tei­nen.

Var­si­nais-Suo­mes­sa kan­sal­li­seen ro­ko­tu­soh­jel­maan puu­ti­ai­sai­vo­tu­leh­dus­ta vas­taan kuu­lu­vat Pa­rai­nen ja Kus­ta­vi. Näil­lä paik­ka­kun­nil­la asu­vil­le ro­ko­tuk­set ovat mak­sut­to­mia ja nii­hin ovat oi­keu­tet­tu­ja kaik­ki alu­een kol­me vuot­ta täyt­tä­neet va­ki­tui­set asuk­kaat ja pit­kä­ai­kai­set loma-asuk­kaat. Mak­sut­to­mat ro­kot­teet an­ne­taan ky­sei­sil­lä paik­ka­kun­nil­la.

Pe­rus­ro­ko­tus­sar­jaan kuu­luu kol­me ro­ko­tu­san­nos­ta. Toi­nen ro­ko­te­an­nos an­ne­taan 1–3 kuu­kaut­ta en­sim­mäi­ses­tä ro­kot­tees­ta ja kol­mas ro­ko­te­an­nos 9–12 kuu­kau­den ku­lut­tua toi­ses­ta ro­kot­tees­ta.

Ro­ko­tus­sar­ja on hyvä aloit­taa vii­meis­tään ke­vään alus­sa, jot­ta en­nen ke­sää eh­di­tään an­ta­maan kak­si ro­ko­te­an­nos­ta. Ro­ko­te on sitä tar­peel­li­sem­pi, mitä enem­män olei­lee ja liik­kuu luon­nos­sa ke­sä­ai­ka­na.

En­sim­mäi­nen te­hos­te­an­nos suo­si­tel­laan an­net­ta­vak­si kol­men vuo­den ku­lut­tua pe­rus­sar­jas­ta.

Ro­ko­te­re­sep­tin voi pyy­tää omal­ta ter­vey­sa­se­mal­ta, neu­vo­las­ta tai kou­lu- ja opis­ke­lu­ter­vey­den­huol­los­ta. Uu­den­kau­pun­gin ja Lo­ka­lah­den loma-asuk­kai­den tu­lee hoi­taa ro­ko­tus omal­la asuin­paik­ka­kun­nal­laan.

Puu­ti­ai­sai­vo­kuu­me­ro­ko­tet­ta tar­jo­a­vat myös mo­net yk­si­tyi­set pal­ve­lun­tuot­ta­jat.

TBE-ro­ko­te suo­jaa vain vi­ruk­sen ai­heut­ta­mal­ta puu­ti­ai­sai­vo­tu­leh­duk­sel­ta. Ro­ko­te ei suo­jaa muil­ta punk­kien vä­lit­tä­mil­tä tau­deil­ta, ku­ten bor­re­li­oo­sil­ta. Kaik­kia pun­kin le­vit­tä­miä tau­te­ja voi tor­jua suo­jau­tu­mal­la pun­kin pu­re­mil­ta.

Vuo­sien 2018–2022 seu­ran­ta­tie­to­jen pe­rus­teel­la puu­ti­ai­sai­vo­tu­leh­duk­sen il­maan­tu­vuus on ol­lut kor­kein ran­nik­ko­seu­tu­jen kun­nis­sa Pa­rai­sil­la (46 ta­paus­ta 100 000:ta asu­kas­ta koh­den), Kus­ta­vis­sa (41/100 000), Ah­ve­nan­maan maa­kun­nas­sa (38/100 000), sekä Loh­jal­la (16/100 000).

Lä­hes kaik­ki tar­tun­nat on to­det­tu hen­ki­löil­lä, joil­la ei ol­lut ro­ko­tus­suo­jaa.

Vuon­na 2022 THL:n tar­tun­ta­tau­ti­re­kis­te­riin il­moi­tet­tiin yh­teen­sä 123 puu­ti­ai­sai­vo­tu­leh­dus­ta­paus­ta, mikä on toi­sek­si eni­ten tau­din seu­ran­ta-ai­ka­na. Ta­pauk­sia on ol­lut enem­män vain vuon­na 2021, jol­loin re­kis­te­riin il­moi­tet­tiin 148 ta­paus­ta.

THL:n ar­vi­on mu­kaan puu­ti­ai­sai­vo­kuu­me­ta­paus­ten mää­rä on ol­lut koko ajan nou­su­joh­tei­nen.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely