JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Uusikaupunki
5.1.2022 9.55

Poisto­teks­tiilien keräys alkaa Ugissa

Lou­nais-Suo­men Jä­te­huol­to al­kaa ke­rä­tä asuk­kail­ta pois­to­teks­tii­liä Uu­den­kau­pun­gin kier­rä­tys­kes­kuk­ses­sa. Ke­räyk­seen tuo­dus­ta teks­tii­lis­tä ja­los­te­taan kier­rä­tys­kui­tua LSJH:n pois­to­teks­tii­lin kä­sit­te­ly­lin­jas­tol­la Pai­mi­os­sa. Kui­dus­ta voi­daan teh­dä esi­mer­kik­si lan­kaa uu­sien vaat­tei­den val­mis­ta­mi­seen.

Uu­si­kau­pun­ki­lai­set voi­vat vie­dä käyt­tö­kel­vot­to­mat vaat­teen­sa ja ko­din­teks­tii­lin­sä Uu­den­kau­pun­gin kier­rä­tys­kes­kuk­ses­ta löy­ty­vään Lou­nais-Suo­men Jä­te­huol­lon pois­to­teks­tii­lin Kamu-ke­räy­sas­ti­aan. Uu­des­ta­kau­pun­gis­ta tuli tä­män vuo­den alus­ta LSJH:n osa­kas­kun­ta, ja LSJH vas­taa kau­pun­gin puo­les­ta jä­te­huol­lon ko­ko­nai­suu­den suun­nit­te­lus­ta ja or­ga­ni­soin­nis­ta.

– Fark­ku­hu­pul­la vuo­rat­tu pois­to­teks­tii­lin Kamu-ke­räy­sas­tia löy­tyy kier­rä­tys­kes­kuk­sen si­säl­tä ja sii­hen voi tuo­da mak­sut­ta pois­to­teks­tii­liä kier­rä­tys­kes­kuk­sen au­ki­o­lo­ai­koi­na, LSJH:n ke­räys- ja lo­gis­tiik­ka­suun­nit­te­li­ja Os­ka­ri Po­ke­la ker­too.

Pois­to­teks­tii­liä ovat käyt­tö­kel­vot­to­mat vaat­teet ja ko­din­teks­tii­lit, joi­ta ei voi enää kun­ton­sa vuok­si lah­joit­taa hy­vän­te­ke­väi­syy­teen tai an­taa eteen­päin.

– Pois­to­teks­tii­liä on esi­mer­kik­si t-pai­ta, jos­sa ole­va tah­ra ei läh­de pois pe­sus­sa, rik­ki re­ven­nyt la­ka­na tai lop­puun ku­lu­nut pyy­he. Ke­räyk­seen tuo­dun teks­tii­lin pi­tää ol­la puh­das­ta eli pes­tyä ja kui­vaa. Li­kai­sia tai ho­mei­sia teks­tii­le­jä ei voi tuo­da ke­räyk­seen, vaan ne pi­tää la­ji­tel­la polt­to­kel­poi­seen jät­tee­seen.

Teks­tii­li on hel­pos­ti pi­laan­tu­va jä­te­jae, jo­ten sen pak­kaa­mi­ses­sa täy­tyy ol­la eri­tyi­sen huo­lel­li­nen. Ke­räyk­seen tuo­ta­va teks­tii­li­jä­te on pa­kat­ta­va muo­vi­pus­siin, joka pi­tää sul­kea tii­viis­ti.

– Jos teks­tii­lit oli­si­vat ke­räy­sas­ti­as­sa ir­ral­laan ja sin­ne tuo­daan hie­man­kin mär­kiä tai ho­mei­sia teks­tii­le­jä, koko ke­räy­se­rä pi­laan­tuu, ei­kä sitä voi­da enää kier­rät­tää, Po­ke­la sa­noo.

LSJH ke­rää pois­to­teks­tii­liä kaik­ki­aan jo 30 ke­räys­pis­tees­sä 18 omis­ta­ja­kun­tan­sa alu­eel­la.

LSJH:n am­mat­ti­la­jit­te­li­jat la­jit­te­le­vat asuk­kai­den ke­räyk­seen tuo­man pois­to­teks­tii­lin ma­te­ri­aa­lin­sa puo­les­ta hyö­dyn­net­tä­väk­si eri ka­na­viin. Me­kaa­ni­seen kier­rä­tyk­seen so­pi­vas­ta teks­tii­lis­tä ja­los­te­taan kier­rä­tys­kui­tua LSJH:n pi­lot­ti­lin­jas­tol­la Pai­mi­on pois­to­teks­tii­lin kier­to­ta­lous­lai­tok­ses­sa.

Ko­ti­ta­louk­sien pois­to­teks­tii­lis­tä teh­tyä kier­rä­tys­raa­ka-ai­net­ta voi­daan käyt­tää mo­nen­lai­sis­sa tuot­teis­sa. Kier­rä­tys­kui­dus­ta voi­daan val­mis­taa esi­mer­kik­si lan­kaa, eri­lai­sia kui­tu­kan­gas­ma­te­ri­aa­le­ja, eris­tei­tä, akus­tiik­ka­le­vy­jä ja suo­da­tin­kan­kai­ta sekä kom­po­siit­te­ja. Kui­dul­le ha­e­taan jat­ku­vas­ti uu­sia käyt­tö­koh­tei­ta.

Näköislehdet

Kysely