Ruoka on yksi tärkeimmistä kysymyksistä lämpenevän maapallomme ja luonnon monimuotoisuuden tarkastelussa: kulutuksen lisääntyminen ja maankäytön muutokset kiihdyttävät ilmastonmuutosta, luontokatoa ja aavikoitumista.
Ruoantuotannolla on merkittäviä vaikutuksia maaperään ja ympäristön kemikalisoitumiseen kaikkialla maailmassa. Suurin osa ruoan ilmastovaikutuksista syntyy maaperän köyhtymisestä, lannoitteiden käytöstä sekä eläintuotannosta – esimerkiksi valtaosa viljellystä soijasta hyödynnetään rehuna, mikä aiheuttaa laajalti metsäkatoa. Soijapihvin hiilijalanjälki itsessään on murto-osa lihapihvistä.
Maanviljely voi kuitenkin olla ratkaisijan roolissa ilmastokriisissä. Multava maaperä lisää eliöstön monimuotoisuutta ja vähentää eroosiota sekä vesistökuormitusta. Hyvinvoiva maaperä kestää paremmin ääriolosuhteissa, sitoo hiiltä ja parantaa maan tuottavuutta. Ohjauskeinoja tarvitaan, jotta koko ruokaketju saadaan kestäväksi hyvistä viljely- ja laidunnuskäytännöistä hävikin minimoimiseen ja kestäviin ruokavalintoihin.
Kansainvälinen tutkijaryhmä EAT-Lancet-komissio suositteli vuonna 2019 planetaarista ruokavaliota globaaliksi ruokajärjestelmäksi. Se turvaisi terveellisen ruoan maapallon arviolta 10 miljardin ihmisen väestölle vuoteen 2050 mennessä, ehkäisisi huonon ravitsemuksen terveyshaittoja ja hidastaisi ilmastonmuutosta. Planetaarinen ruokavalio koostuu pääosin kasviksista, hedelmistä, täysjyväviljasta, palkokasveista sekä tyydyttymätöntä rasvaa sisältävistä öljyistä ja sisältää kohtuullisesti kalaa ja kanaa, ja vain hieman punaista lihaa, sokeria ja puhdistettua viljaa. Eläinperäisten tuotteiden kulutus pienenisi globaalisti alle puoleen nykyisestä.
Ruokakeskustelussa on aina myös eettinen ja kulttuurinen puoli. Köyhimmillä väestöillä ei ole mahdollisuutta valita ruokavaliotaan ja keskiluokka kuluttaa valtavasti lihaa. Ole osa ratkaisua lisäämällä lautasellesi kasvisruokaa – tutustu eri aineksiin ja innostu uusista resepteistä. Laske todellinen proteiinin tarpeesi, sillä syömme usein liikaa proteiinia. Lihansyöjä voi vähentää lihankulutusta ja suosia enemmän kotimaista kalaa ja palkokasveja. Ehdota kasvispainotteista ruokaa perheenjäsenille, työpaikallasi tai kuntasi oppilaitoksissa.
Silja Ngobese Valoniasta