JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Koronatestiin menemistä ei suositella enää kaikille, vaan perusterveet voivat tehdä pelkän kotitestin ja sairastaa kotona, jos oireet ovat lieviä.

Koronatestiin menemistä ei suositella enää kaikille, vaan perusterveet voivat tehdä pelkän kotitestin ja sairastaa kotona, jos oireet ovat lieviä.

Uutiset
25.1.2022 15.47

Nykyisen korona-aallon huippua vaikea ennustaa

Ko­ro­na­vi­ruk­sen tar­tun­ta­mää­rät ovat edel­leen kor­ke­at, mut­ta il­maan­tu­vuus on kään­ty­nyt las­kuun Var­si­nais-Suo­mes­sa. Sai­raa­la­kuor­mi­tus hel­pot­tui vii­me vii­kol­la het­kek­si, mut­ta on taas sa­mal­la ta­sol­la kuin ai­kai­sem­min.

– Ta­paus­ten kas­vu­käy­rä näyt­tää ta­saan­tu­van, mut­ta kos­ka näyt­tei­tä on otet­tu vä­hem­män, niin to­del­lis­ta ti­lan­net­ta tai mil­loin epi­de­mi­an huip­pu saa­vu­te­taan, on vai­kea en­nus­taa, tar­tun­ta­tau­deis­ta vas­taa­va lää­kä­ri Har­ri Mart­ti­la sa­noo.

Tes­taus­st­ra­te­gi­aa on muu­tet­tu niin, et­tei kaik­kia enää ke­ho­te­ta me­ne­mään vi­ral­li­seen tes­tiin. Pe­rus­ter­veet hen­ki­löt voi­vat po­si­tii­vi­sen ko­ti­tes­tin jäl­keen sai­ras­taa tau­tia ko­to­na, jos va­ka­vam­pia oi­rei­ta ei il­me­ne.

Täl­lä het­kel­lä 14 vuo­ro­kau­den il­maan­tu­vuus Var­si­nais-Suo­mes­sa on 100 000:a asu­kas­ta koh­ti 1481 eli yhä hy­vin kor­kea, vaik­ka vii­me vii­kon vi­ral­li­nen il­maan­tu­vuus­lu­ku, 1519, oli kor­ke­am­pi.

Edel­li­sil­lä vii­koil­la Var­si­nais-Suo­mes­sa to­det­tiin ta­pauk­sia eni­ten 20–29-vuo­ti­ai­den ikä­ryh­mäs­sä. Vii­me vii­kol­la tar­tun­nat ovat le­vin­neet hie­man sekä nuo­rem­piin et­tä van­hem­piin ikä­ryh­miin. Suu­rim­mat tau­ti­ta­paus­mää­rät to­det­tiin nyt 15–24-vuo­ti­ai­den sekä 35–39-vuo­ti­ai­den ikä­ryh­mis­sä.

– Elä­kei­käi­sis­sä vä­es­tö­ryh­mis­sä ta­paus­mää­rät ovat tois­tai­sek­si py­sy­neet koh­tuul­li­sen mal­til­li­si­na, Mart­ti­la sa­noo.

Tyk­sis­sä on täl­lä het­kel­lä 28 ko­ro­na­po­si­tii­vis­ta po­ti­las­ta hoi­dos­sa, näis­tä vii­si te­ho­hoi­dos­sa. Tyk­sis­sä ole­vis­ta po­ti­lais­ta 20 on sai­raa­las­sa ko­ro­na­vi­ru­sin­fek­ti­on ta­kia ja kah­dek­sal­la po­ti­laal­la ko­ro­na on li­sä­löy­dös. Ter­veys­kes­kus­ten vuo­de­o­sas­toil­la oli tä­nään 25.1. aa­mul­la 19 po­ti­las­ta.

Sai­raa­la­kuor­mi­tus hel­pot­tui vii­me vii­kon lo­pus­sa Tyk­sin teho-osas­tol­la, mut­ta po­ti­lai­den mää­rä nou­si taas al­ku­vii­kon ai­ka­na en­ti­sel­le ta­sol­le.

– Meil­lä me­nee kan­sal­li­ses­ti näh­den koh­tuul­li­sen hy­vin sai­raa­la­kuor­mi­tuk­sen osal­ta. Ti­lan­ne elää kui­ten­kin mel­koi­ses­ti, jo­ten en­nus­ta­mi­nen on edel­leen var­sin vai­ke­aa, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin joh­ta­ja­y­li­lää­kä­ri Mik­ko Pie­ti­lä sa­noo.

Var­si­nais-Suo­men ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä ei teh­nyt suu­ria muu­tok­sia voi­mas­sa ole­viin suo­si­tuk­siin ko­kouk­ses­saan tä­nään tiis­tai­na. Ryh­mä kui­ten­kin to­te­si nä­ke­myk­se­nään, et­tä ul­ko­ti­lois­sa ta­pah­tu­vat ylei­sö­ti­lai­suu­det voi­tai­siin va­paut­taa ra­joi­tuk­sis­ta, jol­loin ti­lan­ne vas­tai­si muun mu­as­sa HU­Sin ja Pir­kan­maan alu­ei­den lin­jaus­ta.