JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
"Koulumummona koen voivani olla avuksi ja hyödyksi. Se on mielekästä tekemistä, vastapainoa normaaliin arkeen. Lasten kanssa unohtaa ikänsä. Koulumummot ja -vaarit voivat tehdä kouluissa erilaisia asioita, itse tykkään olla mm. lukumummona", Rymättylän koulumummo Maija Eloranta.

"Koulumummona koen voivani olla avuksi ja hyödyksi. Se on mielekästä tekemistä, vastapainoa normaaliin arkeen. Lasten kanssa unohtaa ikänsä. Koulumummot ja -vaarit voivat tehdä kouluissa erilaisia asioita, itse tykkään olla mm. lukumummona", Rymättylän koulumummo Maija Eloranta.

Marika Lineri

Uutiset
Naantali
19.2.2024 11.28

Naantalissa käynnistetään uutta vapaa­eh­tois­toi­mintaa – hae vertais­lii­kut­ta­jaksi, harras­tus­kum­miksi, koulu- tai kulttuu­ri­ka­ve­riksi

Ver­tais­ten kan­nus­tuk­sel­la ja tu­el­la voi ol­la suu­ri mer­ki­tys lii­kun­taan ja kult­tuu­rin osal­lis­tu­mi­ses­sa. Ai­kui­set voi­vat myös va­paa­eh­toi­si­na tu­kea lap­sia, nuo­ria ja per­hei­tä kou­lu­ar­jes­sa sekä har­ras­tuk­sis­sa. Naan­ta­lin kau­pun­ki käyn­nis­tää­kin nyt uu­den har­ras­tus­kum­mi- ja kult­tuu­ri­ka­ve­ri­toi­min­nan sekä vah­vis­taa kou­lu­ka­ve­ri- sekä ver­tais­lii­kut­ta­ja­toi­min­taa ja ha­kee uu­sia va­paa­eh­toi­sia mu­kaan teh­tä­viin.

– Va­paa­eh­tois­toi­min­ta tar­jo­aa toi­min­taan osal­lis­tu­vil­le uu­sia op­pe­ja ja ko­ke­muk­sia. Va­paa­eh­tois­toi­min­ta myös edis­tää hy­vin­voin­tia, osal­li­suut­ta ja mer­ki­tyk­sel­li­syy­den tun­net­ta ja vir­kis­tää miel­tä. Naan­ta­lin uu­siin va­paa­eh­tois­teh­tä­viin läh­te­mi­nen ei vaa­di eri­tyis­tä osaa­mis­ta, halu teh­dä hy­vää riit­tää, ker­too Naan­ta­lin kau­pun­gin hy­vin­voin­ti­koor­di­naat­to­ri Ma­ri­ka Li­ne­ri.

Har­ras­tus­kum­mi­toi­min­nan tar­koi­tuk­se­na on tar­jo­ta kai­kil­le lap­sil­le ja nuo­ril­le mah­dol­li­suuk­sia har­ras­taa. Har­ras­tus­kum­mi voi aut­taa esi­mer­kik­si sil­loin, kun per­heen ar­ki on kii­reis­tä tai van­hem­mat ei­vät pys­ty it­se toi­mi­maan tu­ke­na har­ras­tuk­ses­sa. Har­ras­tus­kum­mi­toi­min­ta pai­not­tuu ar­ki-il­ta­päi­viin ja il­toi­hin, mah­dol­li­ses­ti myös vii­kon­lop­pui­hin.

– Har­ras­tus­kum­min an­ta­ma tuki so­vi­taan lap­sen ja nuo­ren tar­peen mu­kaan. Kum­mi voi esim. saat­taa lap­sen har­ras­tuk­seen, ol­la hen­ki­se­nä tu­ke­na tai ol­la mu­ka­na var­si­nai­ses­sa har­ras­tus­toi­min­nas­sa, ker­too Naan­ta­lin har­ras­tus­koor­di­naat­to­ri Su­san­ne Num­me­lin.

Kult­tuu­ri­ka­ve­ri­toi­min­nan tar­koi­tus on ma­dal­taa kyn­nys­tä osal­lis­tua kult­tuu­ri­toi­min­taan ja -ta­pah­tu­miin ja teh­dä kult­tuu­ris­ta saa­vu­tet­ta­vam­paa. Kult­tuu­ri­ka­ve­ri on roh­kai­si­ja ja ka­ve­ri, jon­ka kans­sa on help­po läh­teä esi­mer­kik­si mu­se­oon, kon­sert­tiin, kir­jas­toon tai näyt­te­lyyn.

– Kult­tuu­ri­ka­ve­rin ei tar­vit­se ol­la kult­tuu­rin asi­an­tun­ti­ja, vaan teh­tä­väs­sä voi ol­la oma­na it­se­nään ja omil­la tai­doil­laan. Va­paa­eh­toi­nen kult­tuu­ri­ka­ve­ri toi­mii omien kiin­nos­tuk­sen koh­tei­den­sa, ai­ka­tau­lu­jen­sa ja jak­sa­mi­sen­sa mu­kai­ses­ti, ei­kä teh­tä­vä vel­voi­ta pit­kä­ai­kai­seen si­tou­tu­mi­seen, ker­too kult­tuu­ri- ja vies­tin­tä­suun­nit­te­li­ja Anu Ant­ti­la.

Kou­lu­mum­mo­ja ja kou­lu­vaa­re­ja on jo muu­ta­mis­sa Naan­ta­lin kou­luis­sa. Niis­sä va­paa­eh­tois­ten läs­nä­o­los­ta on saa­tu myön­tei­siä ko­ke­muk­sia, ja hei­tä kai­vat­tai­siin­kin li­sää. Mum­mot ja vaa­rit ei­vät ole opet­ta­jia, vaan tur­val­li­sia ai­kui­sia, joil­la on ai­kaa aut­taa, kuun­nel­la, ju­tel­la ja an­taa huo­mi­o­ta lap­sil­le. Teh­tä­väs­sä voi toi­mia omi­ne vah­vuuk­si­neen, ja se so­pii hen­ki­löil­le, jot­ka voi­vat vie­rail­la kou­lus­sa päi­vä­sai­kaan ja mah­dol­li­sim­man sään­nöl­li­ses­ti.

Myös ver­tais­lii­kut­ta­mi­ses­ta Naan­ta­lis­sa on hy­viä ko­ke­muk­sia. Ver­tais­lii­kut­ta­jat toi­mi­vat ai­kuis­ten va­paa­eh­toi­se­na lii­kut­ta­ja­na. Am­mat­ti­mais­ta lii­kun­ta­o­saa­mis­ta ei tar­vi­ta, vaan kiin­nos­tus lii­kun­taan ja sen ter­veys­hyö­tyi­hin riit­tää.

– Ver­tais­toi­min­ta mah­dol­lis­taa yh­den­ver­tais­ta ma­ta­lan kyn­nyk­sen toi­min­taa. Ver­tais­lii­kut­ta­jien tu­el­la lii­kun­ta­tar­jon­ta mo­ni­puo­lis­tuu ja yh­tei­söl­li­syys li­sään­tyy en­ti­ses­tään, ker­too lii­kun­na­noh­jaa­ja Fan­ni Saa­ri.

Fak­ta

Har­ras­tus­kum­mien, kou­lu- ja kult­tuu­ri­ka­ve­rien sekä ver­tais­lii­kut­ta­jien teh­tä­viin voit tu­tus­tua tar­kem­min ja ha­kea va­paa­eh­tois­tyo.fi-si­vus­ton kaut­ta. Voit myös ot­taa suo­raan yh­teyt­tä toi­min­nan koor­di­naat­to­rei­hin

Kou­lu­mum­mok­si ja -vaa­rik­si: Ma­ri­ka Li­ne­ri, 044 7334724, ma­ri­ka.li­ne­ri@naan­ta­li.fi

Har­ras­tus­kum­mik­si: Su­san­ne Num­me­lin, 040 7692830, su­san­ne.num­me­lin@naan­ta­li.fi

Ver­tais­lii­kut­ta­jak­si: Fan­ni Saa­ri, 050 4649908, fan­ni.saa­ri@naan­ta­li.fi

Kult­tuu­ri­ka­ve­rik­si: Anu Ant­ti­la, 044 7334566, anu.ant­ti­la@naan­ta­li.fi

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely