JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Lokalahdella sijaitseva Kankareenhaan keto on uhanalaisen laukkaneilikan esiintymä.

Lokalahdella sijaitseva Kankareenhaan keto on uhanalaisen laukkaneilikan esiintymä.

Juha Hukka

Uutiset
27.1.2021 11.27

Naantalissa ja Ugissa kunnostetaan Helmi-kohteita

Var­si­nais-Suo­men kun­nis­sa tar­tu­taan luon­non köyh­ty­mi­seen, kun laa­jas­sa yh­teis­hank­kees­sa kun­nos­te­taan lä­hes 35 luon­to­koh­det­ta vuo­sien 2021–2022 ai­ka­na. Va­lo­ni­an ja seit­se­män kun­nan yh­tei­ses­sä Var­si­nais-Suo­men Hel­mi­kun­nat -hank­kees­sa kun­nos­te­taan eri­tyi­ses­ti niit­ty­jä ja ke­to­ja. Li­säk­si kun­nos­te­taan met­säi­siä eli­nym­pä­ris­tö­jä, pu­ro­jen ran­ta-alu­ei­ta ja lin­tu­jen pe­si­mä- ja le­väh­dy­sa­lu­ei­ta.

Hank­kees­sa mu­ka­na ole­vat kun­nat Kaa­ri­na, Naan­ta­li, Pai­mio, Rai­sio, Salo, Tur­ku ja Uu­si­kau­pun­ki vas­taa­vat hoi­to­töi­den to­teut­ta­mi­ses­ta alu­eil­laan. Tar­koi­tuk­se­na on, et­tä luon­non­hoi­to­työt koh­teis­sa jat­ku­vat hank­keen tuo­man al­ku­sy­säyk­sen jäl­keen. Ta­voit­tee­na on juur­rut­taa toi­min­ta osak­si kun­tien te­ke­mää ym­pä­ris­tön­hoi­to­työ­tä.

Naan­ta­lin kau­pun­gin alu­eel­la kar­toi­te­taan ja kun­nos­te­taan pe­rin­ne­bi­o­toop­pe­ja.

Kai­lon saa­ren ka­ta­ja­ke­dol­la teh­dään laa­dit­ta­van hoi­to­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti hoi­to­rai­vaus­ta ja -niit­toa. Vii­a­lan nii­tyil­le laa­di­taan hoi­to­suun­ni­tel­ma, jon­ka mu­kaan alu­ei­ta nii­te­tään ja rai­va­taan.

Vil­lan ti­lan ke­dot ovat hei­nit­ty­neet ja kas­va­mas­sa um­peen. Ke­doil­le laa­di­taan hoi­to­suun­ni­tel­ma ja sen mu­kaan teh­dään hoi­to­toi­men­pi­tei­tä.

Lo­ka­lah­del­la kun­nos­te­taan Kan­ka­reen­haan­ke­to rai­vaa­mal­la puus­toa ja pen­saik­koa, jot­ta ke­don met­sit­ty­mi­nen saa­daan es­tet­tyä ja ke­don valo-olo­suh­tei­ta pa­ran­net­tua.

Kan­ka­reen­haan­ke­to on uha­na­lai­sen lauk­ka­nei­li­kan kas­vu­paik­ka.

Li­säk­si Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa kun­nos­te­taan Ka­sar­min­lah­den ran­nal­le kos­teik­ko.

Ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri­ön Hel­mi-eli­nym­pä­ris­tö­oh­jel­ma käyn­nis­tyi vii­me vuon­na ja sen ta­voit­tee­na on tart­tua Suo­men luon­non köyh­ty­mi­sen suu­rim­paan suo­raan syy­hyn: eli­nym­pä­ris­tö­jen vä­he­ne­mi­seen ja laa­dun heik­ke­ne­mi­seen. Oh­jel­man kaut­ta suo­raan kun­nil­le suun­na­tul­la eri­tyi­sa­vus­tuk­sel­la teh­dään konk­reet­ti­sia en­nal­lis­ta­mis-, kun­nos­tus- ja hoi­to­töi­tä sekä nii­tä kiin­te­äs­ti tu­ke­vaa in­ven­toin­ti- ja suun­nit­te­lu­työ­tä.

Yh­teis­hank­kees­sa kun­nat voi­vat ja­kaa ko­ke­muk­sia luon­non­hoi­to­töi­den to­teu­tuk­ses­ta sekä yh­dis­tää re­surs­se­jaan. Kun­nat saa­vat Va­lo­ni­as­ta apua myös hoi­to­toi­mis­ta vies­ti­mi­seen.

– Pe­rin­ne­mai­se­man hoi­toon voi­vat ny­ky­ään saa­da hoi­to­kor­vaus­ta myös yk­si­tyi­set maa­no­mis­ta­jat. Myös osal­lis­tu­mal­la yh­dis­tys­ten jär­jes­tä­miin hoi­to­tal­koi­siin voi aut­taa, sa­noo Va­lo­ni­an ym­pä­ris­tö­a­si­an­tun­ti­ja Ka­ta­rii­na Yli-Heik­ki­lä.

Va­lo­ni­an vas­tuul­la on yh­teis­hank­keen koor­di­noin­ti, asi­an­tun­ti­ja­työ, vies­tin­näl­li­nen pää­vas­tuu sekä han­ke­hal­lin­to.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely