JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Naantalin Venemessuilla on messujen toimitusjohtaja Tuomas Levannon mukaan luvassa veneitä laitureiden täydeltä.

Naantalin Venemessuilla on messujen toimitusjohtaja Tuomas Levannon mukaan luvassa veneitä laitureiden täydeltä.

Naantalin Venemessut

Uutiset
Naantali
29.4.2024 13.11

Naantalin Venemessut käynnistää veneilykauden

Naan­ta­lin van­han kau­pun­gin sa­ta­ma täyt­tyy ve­neis­tä ja va­paa-ajan tuot­teis­ta tou­ko­kuun vii­mei­se­nä vii­kon­lop­pu­na. Ve­ne­mes­su­jen jär­jes­tä­jien mu­kaan val­lit­se­va ta­lous­ti­lan­ne nä­kyy mes­suil­la mo­nel­la ta­val­la. Ve­nei­tä on pal­jon myyn­nis­sä ja ve­neen os­ta­jil­la hyvä va­li­koi­ma. Iso­jen ve­nei­den osal­ta va­li­koi­ma on ka­pe­am­pi joh­tu­en sii­tä, et­tä isom­pia ve­nei­tä myy­dään täl­lä het­kel­lä Suo­meen vain har­vak­sel­taan.

– Lai­tu­ri­pai­kat on lä­hes lop­puun myy­ty. Mes­sui­hin on vie­lä kuu­kau­si ai­kaa ja us­kon va­kaas­ti, et­tä lo­put­kin ve­ne­pai­kat täyt­ty­vät vie­lä. Naan­ta­lin mes­sut on ai­na ol­lut se paik­ka, mis­sä pit­kään mie­ti­tyt ve­ne­kau­pat lyö­dään luk­koon, kun ve­net­tä pää­see ko­ea­ja­maan ja kesä on ovel­la, ker­too Naan­ta­lin Ve­ne­mes­su­jen toi­mi­tus­joh­ta­ja Tuo­mas Le­van­to.

Myös Ve­ne­a­lan Kes­kus­lii­ton Fin­n­bo­a­tin toi­mi­tus­joh­ta­ja Jark­ko Pa­ju­sa­lo on toi­vei­kas tu­le­vai­suu­den suh­teen. Pa­ju­sa­lo us­koo, et­tä vuon­na 2024 ve­ne­kaup­pa py­syy sa­mal­la ta­sol­la kuin vii­me vuon­na. Isom­pi kään­ne pa­rem­paan ta­pah­tuu Pa­ju­sa­lon mu­kaan, kun ko­rot läh­te­vät las­kuun ja os­to­voi­ma pa­ra­nee sitä kaut­ta.

– Ve­ne­a­lal­la ele­tään va­ro­vai­sen toi­vei­kas­ta ai­kaa. Ku­lut­ta­jia on ku­ri­tet­tu vii­me ai­koi­na kun­nol­la, mikä on hei­jas­tu­nut myös ve­nei­den ky­syn­tää. Os­to­voi­ma on kui­ten­kin läh­te­nyt jo kor­jaan­tu­maan ja kes­kus­te­lut kor­ko­jen las­kus­ta ovat oi­ke­an suun­tai­sia. Hel­sin­gin Kan­sain­vä­li­set Ve­ne­mes­sut näyt­ti­vät hel­mi­kuus­sa, et­tä ve­ne­kaup­pa ei to­del­la­kaan ole py­säh­ty­nyt, Pa­ju­sa­lo to­te­aa.

Käy­tet­ty­jen ve­nei­den myyn­tiin ja vä­lit­tä­mi­seen eri­kois­tu­neen Nau­ti­o­ne Oy:n Jar­mo Ti­ai­nen ker­too ku­lu­van vuo­den ole­van huo­mat­ta­vas­ti pir­te­äm­pi kuin mitä vuo­si 2023. Ke­vääl­lä ja al­ku­ke­säs­tä ky­sy­tyim­piä mal­le­ja ovat Ti­ai­sen mu­kaan pe­rä­moot­to­ril­li­set ret­ki­ve­neet, mut­ta myös kal­liim­mil­le ve­neil­le on os­ta­jia, el­lei Suo­mes­ta niin muun mu­as­sa Ruot­sis­ta.

– Nyt on sa­maan ai­kaan os­ta­jan ja myy­jän mark­ki­nat. Tar­jon­ta on laa­jaa, jo­ten os­ta­jal­la on vaih­to­eh­to­ja. Toi­saal­ta hy­vä­kun­toi­sia 10 –20 vuot­ta van­ho­ja ve­nei­tä on tar­jol­la lii­an vä­hän, nii­den osal­ta hin­nat ovat py­sy­neet kor­kei­na, Ti­ai­nen ker­too.

Säh­kö­moot­to­ril­la va­rus­tet­tu­jen ve­nei­den voi­mak­kaam­paa yleis­ty­mis­tä on ve­sil­lä odo­tet­tu jo pi­dem­män ai­kaa. Isom­paa lä­pi­mur­toa ei ole vie­lä ta­pah­tu­nut, mut­ta uu­sien toi­mi­joi­den myö­tä va­li­koi­ma kas­vaa jat­ku­vas­ti.

Tek­nii­kan pa­ran­tu­es­sa myös moot­to­rei­den te­hot ovat kas­va­neet ja ajo­a­jat pi­den­ty­neet.

Green He­ri­ta­ge Oy:n Mat­ti Ny­bom ker­too, et­tä eten­kin hyb­ri­di­ve­nei­den ky­syn­tä on nyt kas­vus­sa.

– 10 vuo­den ku­lut­tua us­koi­sin, et­tä jo puo­let ve­nei­li­jöis­tä käyt­tää voi­man­läh­tee­nä säh­köä. Myös EU-ra­joi­tuk­set tu­le­vat vie­mään ke­hi­tys­tä tä­hän suun­taan. Jo nyt Kes­ki-Eu­roo­pas­sa on suu­ria alu­ei­ta, joil­la die­se­lin käyt­tö on ko­ko­naan kiel­let­ty, Ny­bom to­te­aa.

Naan­ta­lin Ve­ne­mes­su­jen mes­su­bi­leis­sä Kai­vo­huo­neen la­val­le ki­pu­a­vat per­jan­tai­na Por­ti­on Boys ja lau­an­tai­na Kak­ku­po­jat. Mes­su­jen oh­jel­ma­puo­lel­la näh­dään jäl­leen me­rel­li­siä näy­tök­siä, muo­tia ja oh­jel­maa koko per­heel­le.

– Ve­nei­ly­vä­ki tun­tuu ko­vas­ti odot­ta­van pit­kän ja kyl­män ke­vään jäl­keen ve­sil­le pää­syä ja mui­den ve­nei­li­jöi­den nä­ke­mis­tä. Naan­ta­lin Ve­ne­mes­suil­le­han voi hy­vin tul­la myös omal­la ve­neel­lä, sil­lä Naan­ta­lin vie­ras­ve­ne­sa­ta­man pal­ve­lut ovat ai­van mes­su­a­lu­een vie­res­sä. Ja mes­suil­le­han on tut­tuun tyy­liin va­paa si­sään­pää­sy, muis­tut­taa Le­van­to.

Näköislehdet

Kysely