JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Naantali
12.1.2022 18.08

Naantalin kaupunki suosittelee omaehtoista karanteenia oireettomille korona-altistuneille

Epi­de­mi­a­ti­lan­ne on vai­keu­tu­nut en­ti­ses­tään Var­si­nais-Suo­mes­sa ja Naan­ta­lis­sa­kin. Jo­kai­nen voi toi­mia vas­tuul­li­ses­ti ko­ro­na­e­pi­de­mi­an jar­rut­ta­mi­sek­si nou­dat­ta­mal­la vi­ra­no­mai­soh­jei­ta ja jää­mäl­lä al­tis­tu­nee­na oma­eh­toi­seen ka­ran­tee­niin.

Ko­ro­na­tar­tun­to­jen mää­rä on Naan­ta­lis­sa nous­sut huo­les­tut­ta­van kor­ke­al­le, kes­ki­mää­rin16 tar­tun­taa päi­väs­sä (7 päi­vän kes­ki­ar­vo). Ta­paus­mää­rät nä­ky­vät vas­taa­no­toil­la, eri­tyi­ses­ti pu­he­luis­sa ja näyt­tee­no­tos­sa, jo­ten an­net­tu­jen oh­jei­den seu­raa­mi­nen on nyt eri­tyi­sen tär­ke­ää, et­tei ter­veys­kes­kuk­sen pal­ve­lut kuor­mi­tu.

Kun­ta­lais­ten vas­tuul­li­nen toi­min­ta ko­ros­tuu ja se on myös vält­tä­mä­tön­tä epi­de­mi­an jar­rut­ta­mi­sek­si, lä­hi­pii­rin suo­jaa­mi­sek­si ja sai­raa­la­hoi­don kuor­mi­tuk­sen vä­hen­tä­mi­sek­si. Lie­väs­ti­kin oi­rei­se­na ko­tiin jää­mi­nen ja omien lä­hi­kon­tak­tien in­for­moi­mi­nen al­tis­tu­mi­sen mah­dol­li­suu­des­ta on tär­ke­äm­pää kuin kos­kaan. Myös oi­reet­to­mien tu­lee nou­dat­taa voi­mas­sa ole­via suo­si­tuk­sia ja ra­joi­tuk­sia.

Naan­ta­lin kau­pun­ki suo­sit­te­lee, et­tä al­tis­tu­neet jää­vät oma­eh­toi­seen ka­ran­tee­niin vii­dek­si vuo­ro­kau­den ajak­si seu­raa­maan mah­dol­lis­ten oi­rei­den il­maan­tu­mis­ta. Täl­löin on tär­ke­ää pi­dät­täy­tyä per­heen ul­ko­puo­li­sis­ta lä­hi­kon­tak­teis­ta sekä jää­dä etä­työ­hön.

Ko­ro­na­oi­reis­ten on tär­ke­ää teh­dä ko­ti­tes­ti ja jää­dä ko­tiin sai­ras­ta­maan oma­eh­toi­ses­ti 10 päi­vän ajak­si. Oma­eh­toi­nen ka­ran­tee­ni ei oi­keu­ta tar­tun­ta­tau­ti­päi­vä­ra­haan, kos­ka vain tar­tun­ta­tau­ti­lää­kä­ri voi aset­taa vi­ral­li­seen ka­ran­tee­niin sai­ras­tu­neen ja hä­nen lä­hi­pii­rin­sä.

Ko­ro­na­tes­tiin ha­keu­tu­mi­seen tu­lee uu­sia ja tar­ken­ta­via oh­jeis­tuk­sia ku­lu­van vii­kon ai­ka­na ja tes­taa­mis­ta koh­den­ne­taan jat­kos­sa lää­ke­tie­teel­li­sin pe­rus­tein tes­tiä tar­vit­se­vil­le sekä ter­vey­den­huol­lon yk­si­köi­hin, hoi­va­lai­tok­siin ja ris­ki­ryh­mien asu­mi­syk­si­köi­hin.

Lie­vä­oi­reis­ten ei tule ha­keu­tua la­bo­ra­to­ri­o­tes­tiin, lu­kuun ot­ta­mat­ta nii­tä, jot­ka kuu­lu­vat ko­ro­na­vi­ruk­sen ris­ki­ryh­miin.

La­bo­ra­to­ri­o­tes­til­lä to­de­tun ko­ro­na­tar­tun­nan saa­neil­le tie­do­te­taan tar­tun­nas­ta ja an­ne­taan toi­min­ta­oh­jeet ja heil­le voi­daan tar­vit­ta­es­sa teh­dä tar­tun­ta­tau­ti­lain mu­kai­nen eris­tys­pää­tös.

Vi­ra­no­mais­jäl­ji­tys kes­ki­te­tään 14.1. al­ka­en as­teit­tain vain tar­tun­nan saa­neen lä­hi­pii­riin ja va­ka­van ko­ro­na­vi­rus­tau­din ris­ki­ryh­mien asu­mi­syk­si­köi­hin, hoi­va­lai­tok­siin ja ter­vey­den­huol­lon yk­si­köi­hin. Hei­dät ase­te­taan tar­peen mu­kaan tar­tun­ta­tau­ti­lain mu­kai­seen ka­ran­tee­niin.

Muis­sa ti­lan­teis­sa ku­ten työ­pai­kal­la, kou­luis­sa ja var­hais­kas­va­tuk­ses­sa al­tis­tu­nei­ta ei enää ase­te­ta tar­tun­ta­tau­ti­lain mu­kai­seen ka­ran­tee­niin. Al­tis­tu­nei­den suo­si­tel­laan vält­tä­vän kon­tak­te­ja ja oi­rei­den il­maan­tu­es­sa jää­vän sai­ras­ta­maan ko­tiin ja te­ke­mään tar­vit­ta­es­sa ko­ti­tes­tin.

Ro­ko­tuk­set ovat eden­neet Naan­ta­lis­sa hy­vin. Ko­ro­na­ro­ko­tus­kat­ta­vuus en­sim­mäi­sen ja toi­sen an­nok­sen osal­ta on eri­no­mai­sel­la ta­sol­la, ja kol­mas ro­ko­tus­kier­ros on eden­nyt hy­vin. 12 vuot­ta täyt­tä­neis­tä naan­ta­li­lai­sis­ta 92,3 pro­sent­tia on saa­nut en­sim­mäi­sen ko­ro­na­ro­ko­te­an­nok­sen ja 89,7 toi­sen an­nok­sen. Kol­man­nen ko­ro­na­ro­ko­tuk­sen ro­ko­te­kat­ta­vuus on Naan­ta­lis­sa 43,5 pro­sent­tia.

Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin alu­eel­la ro­ko­te­kat­ta­vuus on en­sim­mäi­sen an­nok­sen osal­ta 89,4, toi­sen an­nok­sen osal­ta 86 ja kol­man­nen an­nok­sen osal­ta 36,9 pro­sent­tia.

Näköislehdet

Kysely