JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mynämäkeen Ruotsinpellon alueelle tulee yhteisöllinen kukkaketo ja mahdollisuus palstaviljelyyn.

Mynämäkeen Ruotsinpellon alueelle tulee yhteisöllinen kukkaketo ja mahdollisuus palstaviljelyyn.

Sari Honkasalo

Uutiset
Mynämäki
10.3.2021 16.00

Mynämäkeen palsta­vil­jelmiä ja yhteisöllinen kukkaketo

Ke­vät tuo My­nä­mä­keen mah­dol­li­suu­den pals­ta­vil­je­lyyn ja yh­tei­söl­li­seen kuk­ka­ke­toon.

Hää­vuo­ren ja kä­ve­ly­tien vä­lis­sä ole­val­le Ruot­sin­pel­lol­le pe­rus­te­taan huh­ti–tou­ko­kuun ai­ka­na vil­je­ly­pals­ta-alue, jos­ta yk­sit­täi­set kun­ta­lai­set tai yh­tei­söt voi­vat va­ra­ta oman pals­tan ke­säk­si vil­jel­tä­väk­si.

Vil­je­ly­pals­to­jen oheen teh­dään yh­tei­söl­li­nen kuk­ka­ke­to, joka teh­dään yh­des­sä ja jos­ta voi ke­sän ai­ka­na käy­dä poi­mi­mas­sa kuk­kia omak­si ilok­si.

Idea läh­ti MTK-My­nä­mä­es­tä, joka kut­sui kump­pa­neik­si Meri-Va­kan 4H-yh­dis­tys ry:n ja Wir­mon Mar­tat ry:n

– Isois­sa kau­pun­geis­sa kau­pun­ki­vil­je­lyä on teh­ty jo pit­kään. Vii­me syk­sy­nä My­nä­mä­es­sä­kin kuul­tiin toi­vei­ta, et­tä oli­si­pa tääl­lä­kin mah­dol­li­suus kas­vat­taa jo­tain pien­tä yh­des­sä. Läh­din sel­vit­tä­mään asi­aa ja pian löy­tyi­kin tämä kah­den heh­taa­rin pel­to ihan taa­ja­mas­ta, ker­too ide­an isä Aar­ne Leh­to­nen My­nä­mä­en MTK:sta.

Sa­mal­la Leh­to­sel­le tuli mie­leen, et­tä oli­si­han tuol­lai­nen yh­tei­söl­li­nen kuk­ka­ke­to­kin upea jut­tu pals­to­jen kyl­keen.

Vil­je­ly­pals­tan voi va­ra­ta 31.3. men­nes­sä en­si­si­jai­ses­ti säh­kö­pos­til­la. Va­raa­ja voi va­li­ta käyt­töön­sä ison (10 m x 10 m) tai pie­nen (5 m x 5 m) pals­tan. Va­raa­ja si­tou­tuu yl­lä­pi­tä­mään pals­taa koko ke­sän ajan.

Loh­kot on esi­kä­si­tel­ty eli maa on mus­taa. Pals­ta so­pii hy­vin myös lava- ja säk­ki­vil­je­lyyn. Pel­lol­le tuo­daan ve­si­säi­liö ja pie­ni vaja puu­tar­ha­vä­li­neil­le. Muu­ten toi­min­ta on oma­toi­mis­ta.

Pals­tan käyt­töö­no­tos­ta pe­ri­tään pant­ti­mak­su, joka pa­lau­te­taan ke­sän päät­teek­si. Sen voi myös ha­lu­tes­saan lah­joit­taa 4H:n pai­kal­li­seen nuo­ri­so­toi­min­taan.

Jos va­rauk­sia tu­lee enem­män kuin pals­to­ja on, sil­loin pals­tat ar­vo­taan.

– Toi­vot­ta­vas­ti tu­lee pal­jon ha­luk­kai­ta. Täs­sä saa­daan sa­mal­la myös mu­ka­vaa yh­teis­työ­tä ai­kaan kun mei­dän nuo­ril­le löy­tyy ke­sä­työ­tä myös pel­to­a­lu­een ylei­ses­tä kun­nos­sa­pi­dos­ta, sa­noo Anu Uu­si­ta­lo Meri-Va­kan 4H-yh­dis­tyk­ses­tä.

Jot­ta vil­je­lyn aloit­ta­mi­nen oli­si mah­dol­li­sim­man help­poa, jär­jes­te­tään puu­tar­ha­työ­ka­lu­jen ke­räys. Jos ko­ti­nur­kis­sa on it­sel­le tar­peet­to­mia, hy­vä­kun­toi­sia puu­tar­ha­työ­ka­lu­ja nii­tä voi tuo­da sun­nun­tai­na 25.4. My­nä­mä­en to­ril­le, jos­ta ne vie­dään pals­tal­le yh­tei­seen käyt­töön.

Yh­tei­söl­li­nen kuk­ka­ke­to pe­rus­te­taan pals­to­jen oheen. Sie­me­net kyl­ve­tään Ku­kan päi­vä­nä 13.5. ja mah­dol­li­ses­ti kyl­vöön voi osal­lis­tua laa­jem­pi­kin jouk­ko kun­ta­lai­sia. Kuk­ka­ke­to on kaik­kien asuk­kai­den sil­mä­ni­lo­na ja ke­sän mit­taan siel­tä voi käy­dä ha­lu­tes­saan myös poi­mi­mas­sa kuk­kia omaan käyt­töön.

– Meil­lä Mar­toil­la on yh­te­nä val­ta­kun­nal­li­se­na puu­tar­ha­tee­ma­na lä­hiym­pä­ris­tön mo­ni­muo­toi­suus ja täs­sä sitä voi­daan to­teut­taa yh­des­sä. Sa­mal­la kun nau­ti­taan kuk­ka­lois­ton kau­neu­des­ta, saa­daan li­sää elin­ti­laa pö­lyt­tä­jil­le, per­ho­sil­le ja hyön­tei­sil­le, iloit­see Wir­mon Mart­to­jen Kat­ja Rip­ps­tein.

Pals­ta va­ra­taan lait­ta­mal­la 31.3. men­nes­sä en­si­si­jai­ses­ti säh­kö­pos­tia: puus­ti­sen.pet­ri@gmail.com. Säh­kö­pos­tiin va­raa­jan / yh­tei­sön nimi, yh­teys­tie­dot ja tie­to ’iso pals­ta tai pie­ni pals­ta’.

Mi­kä­li va­raa­mi­nen säh­kö­pos­til­la ei ole mah­dol­lis­ta, soi­tot klo 18–20. p. 044 270 6468/Pet­ri.

Li­sä­tie­to­ja: Aar­ne Leh­to­nen, MTK-My­nä­mä­ki, 040 517 1185 tai Anu Uu­si­ta­lo, Meri-Va­kan 4H-yh­dis­tys, 050 331 9270 tai Kat­ja Rip­ps­tein, Wir­mon Mar­tat ry, 044 717 2648.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely