JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Mynämäki
22.4.2024 16.00

Mynämäessä ei oteta käyttöön vaaterahaa

Sari Hon­ka­sa­lo

My­nä­mä­en si­vis­tys­lau­ta­kun­ta ei esi­tä sa­dan eu­ron vaa­te­ra­han käyt­töö­not­ta­mis­ta var­hais­kas­va­tuk­sen hen­ki­lös­töl­le. Asia tuli kä­sit­te­lyyn ko­koo­muk­sen val­tuu­tet­tu­jen An­ne Mä­ki­sa­lon ja Ma­ri­an­ne Jaak­ko­lan val­tuus­to­a­loit­teen poh­jal­ta.

Lau­ta­kun­ta to­te­aa huh­ti­kuun ko­kouk­ses­saan te­ke­mäs­sään pää­tök­ses­sä, et­tä vaa­te­ra­ha muo­dos­tai­si li­sä­kus­tan­nuk­sen, joka ei kun­nas­sa laa­dit­ta­va­na ole­van ta­lou­den ta­sa­pai­not­ta­mi­soh­jel­man mu­kai­ses­ti ole pe­rus­tel­tua. Vas­taus aloit­tee­seen lä­he­te­tään kun­nan­hal­li­tuk­sel­le ja edel­leen val­tuus­tol­le.

Aloit­teen kä­sit­te­lyä lau­ta­kun­nal­le val­mis­tel­lut si­vis­tys­joh­ta­ja Su­san Pork­ka to­te­aa, et­tä vaa­te­ra­han käyt­tö var­hais­kas­va­tuk­ses­sa toi­si vuo­si­ta­sol­la 7500 eu­ron kus­tan­nuk­sen. Ko­ko­nais­kus­tan­nuk­set kui­ten­kin nou­si­si­vat täs­tä, sil­lä yh­den­ver­tai­suus­pe­ri­aat­teel­la sitä tu­li­si mak­saa myös muil­le si­vis­tys­toi­men am­mat­ti­ryh­mil­le, jot­ka työs­ken­te­le­vät sa­man­kal­tai­sis­sa työ­o­lo­suh­teis­sa.

Täl­lai­sia ovat esi­mer­kik­si kou­lun­käyn­ni­noh­jaa­jat, nuo­ri­so­toi­men työn­te­ki­jät sekä vä­li­tun­neil­la val­von­ta­vel­vol­li­set pe­ru­so­pe­tuk­sen opet­ta­jat.

Aloit­tee­seen an­ne­tus­sa vas­tauk­ses­sa muis­tu­te­taan sii­tä, et­tä hen­ki­lös­töl­lä on mah­dol­li­suus saa­da ve­ro­tuk­ses­sa työ­vaat­teis­ta vä­hen­nys­tä sil­loin, jos työ­pu­kua ei voi käyt­tää muu­ten kuin työ­teh­tä­vis­sä tai jos vaa­te­tus­me­not ovat olen­nai­ses­ti ta­va­no­mais­ta suu­rem­mat sen vuok­si, et­tä työ ku­lut­taa vaa­te­tus­ta eri­tyi­sen pal­jon tai työ on eri­tyi­sen li­kais­ta.

Aloit­tees­sa vaa­te­ra­haa esi­tet­tiin muun mu­as­sa sil­lä pe­rus­teel­la, et­tä se pa­ran­tai­si kun­nan työ­nan­ta­ja­mie­li­ku­vaa ja ede­saut­tai­si uu­sien työn­te­ki­jöi­den saa­ta­vuut­ta.

Vas­tauk­ses­sa to­de­taan, et­tä kun­nas­sa on teh­ty työ­viih­ty­vyyt­tä li­sää­viä toi­mia: var­hais­kas­va­tuk­sen opet­ta­jien palk­ko­ja nos­tet­tiin vii­me ke­sä­kuus­sa, joh­ta­mis­jär­jes­tel­mää on ke­hi­tet­ty ja uu­sia va­ra­hen­ki­löi­tä ol­laan palk­kaa­mas­sa.

Han­ke­a­vus­tuk­sien kaut­ta on myös pal­kat­tu var­hais­kas­va­tuk­sen eri­tyis­las­ten­hoi­ta­ja sekä uu­dis­te­taan Vaah­te­ra­mä­en päi­vä­ko­din pi­haa.

Var­hais­kas­va­tuk­sen opet­ta­jis­ta on val­ta­kun­nal­li­nen saa­ta­vuus­va­je, joka nä­kyy myös My­nä­mä­es­sä. Ku­lu­va­na ke­vää­nä rek­ry­toin­neis­sa kah­dek­saan var­hais­kas­va­tuk­sen opet­ta­jan paik­kaan oli 11 ha­ki­jaa, jois­ta kol­me pä­te­viä.

Las­ten­hoi­ta­jien saa­ta­vuus on täl­lä het­kel­lä hyvä. Esi­mer­kik­si ke­vääl­lä ha­et­ta­va­na ol­lei­siin kuu­teen las­ten­hoi­ta­ja­paik­kaan oli 46 ha­ki­jaa, jois­ta pä­te­viä 30.

Näköislehdet

Kysely