JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kadonneet kalanpyydykset halutaan pois luonnosta.

Kadonneet kalanpyydykset halutaan pois luonnosta.

Jutta Vuolamo / PSS ry

Uutiset
5.6.2024 14.57

Muovisten vapaa-ajan kalas­tus­vä­li­neiden pilottikeräys alkoi Saaris­to­me­rellä

Saa­ris­to­me­rel­lä näh­dään tänä ke­sä­nä jo­tain ai­van uut­ta, kun Pidä Saa­ris­to Siis­ti­nä ry jär­jes­tää alu­eel­la muo­vis­ten va­paa-ajan ka­las­tus­vä­li­nei­den pi­lot­ti­ke­räyk­sen. Osa ke­räyk­seen tuo­tu­jen va­paa-ajan ka­las­tus­verk­ko­jen ma­te­ri­aa­leis­ta ana­ly­soi­daan, jot­ta nii­den kier­rä­tet­tä­vyy­des­tä saa­tai­siin pa­rem­pi kä­si­tys.

Suo­mes­sa ka­las­tus­vä­li­neil­le ei vie­lä ole va­kiin­tu­nut­ta kier­rä­tys­ver­kos­toa ei­kä ke­räys­pis­tei­tä, vaan ne la­ji­tel­laan se­ka­jät­tee­seen. Nyt Saa­ris­to­me­rel­lä on käyn­nis­ty­nyt pi­lot­ti­ke­räys, jo­hon kuka ta­han­sa voi tuo­da kui­vat ja puh­taat, muo­vis­ta val­mis­te­tut va­paa-ajan ka­las­tus­vä­li­neet.

– Ke­räy­sas­ti­oi­hin voi tuo­da muo­vis­ta val­mis­te­tut va­paa-ajan ka­las­tus­ver­kot, joil­le ei enää ole käyt­töä tai jot­ka ovat men­neet rik­ki. On tär­ke­ää, et­tä ke­räyk­seen tuo­daan vain kui­via ja puh­tai­ta verk­ko­ja, jot­ta voim­me ana­ly­soi­da verk­ko­jen ma­te­ri­aa­le­ja ja sel­vit­tää nii­den kier­rä­tet­tä­vyyt­tä. M/S Roo­pel­le voi tuo­da verk­ko­jen li­säk­si mui­ta muo­vi­sia va­paa-ajan ka­las­tus­vä­li­nei­tä, ku­ten sii­mo­ja ja pyy­dyk­siä, ker­too pro­jek­ti­pääl­lik­kö Jut­ta Vuo­la­mo Pidä Saa­ris­to Siis­ti­nä ry:stä.

Pidä Saa­ris­to Siis­ti­nä ry:n huol­to­a­luk­sen M/S Roo­pen li­säk­si ke­räy­sas­ti­at on si­joi­tet­tu yh­dis­tyk­sen yl­lä­pi­tä­miin Roo­pe-pal­ve­lu­pis­tei­siin Åven­so­ris­sa, Nau­von Berg­ham­nis­sa, As­pös­sä, Bruns­kä­ris­sä, Nö­tös­sä, Trun­sös­sä, Vä­nös­sä, Ös­ters­kä­ris­sä ja In­na­mos­sa. Li­säk­si yk­si ke­räy­sas­tia si­joi­te­taan elo­kuun puo­li­vä­lis­tä al­ka­en kuu­kau­den ajak­si Kaa­ri­naan ka­las­tus- ja met­säs­tys­lii­ke Ruo­don myy­mä­lään.

Saa­ris­to­me­ren pi­lot­ti­ke­räys on osa EU-ra­hoit­teis­ta Re:Fish-han­ket­ta, jon­ka ta­voit­tee­na on vä­hen­tää va­paa-ajan ka­las­tus­ros­kan mää­rää Itä­me­res­sä. Ke­räys­ten avul­la han­ke pyr­kii luo­maan poh­jaa muo­vis­ten ka­las­tus­vä­li­nei­den kier­rä­tys­ver­kos­tol­le Suo­mes­sa.

– Va­li­tet­ta­vas­ti Suo­mes­sa ei tois­tai­sek­si ole mi­tään ta­hoa, joka ot­tai­si va­paa-ajan ka­las­tus­ver­kot vas­taan. Nii­den kier­rä­tys on meil­lä vie­lä ai­van al­ku­te­ki­jöis­sään. Saa­ris­to­me­ren pi­lot­ti­ke­räyk­sen avul­la saam­me kui­ten­kin sel­vi­tet­tyä muo­vis­ten ka­lan­pyy­dys­ten kier­rä­tys­tar­pei­ta, ja la­bo­ra­to­ri­oa­na­lyy­sien li­säk­si pie­ni osa ke­rä­tyis­tä ver­kois­ta me­nee tai­de­käyt­töön, Vuo­la­mo jat­kaa.

EU:n ker­ta­käyt­tö­muo­vi­di­rek­tii­vin myö­tä tuot­ta­ja­vas­tuu laa­je­nee ja kos­kee jat­kos­sa myös muo­vi­sia ka­las­tus­vä­li­nei­tä. Ka­las­tus­vä­li­nei­den tuot­ta­jien tu­lee jär­jes­tää jä­te­huol­to mark­ki­noil­le saat­ta­mil­len­sa muo­via si­säl­tä­vil­le ka­las­tus­vä­li­neil­le vuo­den 2024 lop­puun men­nes­sä. Jä­te­huol­to on ol­ta­va jär­jes­tet­ty­nä vii­meis­tään 1.1.2025.

Pidä Saa­ris­to Siis­ti­nä ry:n li­säk­si Re:Fish-hank­kees­sa ovat mu­ka­na Håll Sve­ri­ge Rent, Suo­men ym­pä­ris­tö­kes­kus ja Tar­ton yli­o­pis­to. Re:Fish -hank­keen ra­hoit­taa In­ter­reg Cent­ral Bal­tic -oh­jel­ma. Han­ke al­koi 1.3.2023 ja päät­tyy 28.2.2026.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely