Tilastokeskuksen mukaan Suomessa tapahtuu noin miljoona muuttoa vuodessa. Keskiverto suomalaisperheen kodista löytyy 10 000–50 000 esinettä. Yksinkertaistettuna, yli 10 miljardia esinettä matkustaa ihmisten mukana muutoissa ympäri Suomea. Ei ole yhdentekevää, miten tavarat siirtyvät paikasta toiseen.
Muutto on loistava hetki tarkastella kriittisesti omaa tavaraomaisuutta. Ryhdy käymään tavaroitasi läpi hyvissä ajoin. Mitä aikaisemmin aloitat prosessin, sitä todennäköisemmin ehdit lajittelemaan tavarat ajatuksella ja etsimään niille tarkoituksenmukaiset jatkosijoituspaikat. Lahjoita ehjät ja hyväkuntoiset, mutta sinulle tarpeettomat tavarat hyväntekeväisyyteen tai myy ne itse eteenpäin seuraavalle omistajalle. Kierrätä käyttökelvottomiksi muuttuneet tavarat asianmukaisesti, älä jätä tavaroidesi jatkokäsittelyä muiden harteille.
Tehokkaasti pakatut tavarat mahtuvat pienempään tilaan ja muuttokuormien määrä vähentyy. Mahdollisuuksien mukaan mitoita muuttoauto oikein. Isoa autoa ei kannata ajaa tyhjillään, varsinkin, jos muuttomatka on pitkä. Alimitoitetulla kalustolla joutuu taas ajamaan useita edestakaisia matkoja.
Muista, että muuttofirmoja kannattaa kilpailuttaa ekologisista lähtökohdista. Tiedustele kaluston järkevästä mitoituksesta sekä siitä, millä polttoaineella kuljetuskalusto kulkee. Huomioi myös pakkausmateriaali: lujat, vuokrattavat muovilaatikot ovat esimerkiksi kertakäyttöisiä jätesäkkejä fiksumpi valinta – niissä kulkevat myös tekstiilit ja painavatkin esineet. Pahvisista muuttolaatikoista kannattaa etsiä kestävästä metsänhoidosta kertova FSC-sertifikaatti. Tärkeintä on, että suojaat tavarasi hyvin ja näin varmistat niiden pitkän käyttöiän. Käytä muuttosiivouksessa ympäristöystävällisiä pesuaineita tai edellytä niiden käyttöä, mikäli ostat muuttosiivouspalveluita.
Tärkein pohdinta tapahtuu kuitenkin ennen muuttoa, varsinkin mietittäessä asunnon vaihtamista isompaan esimerkiksi puutteelliseen säilytystilaan vedoten. Kuinka paljon tilaa käytät säilyttämiseen ja varastoimiseen? Onko omistamasi tavaramäärä järkevissä mitoissa? Voisiko asuntoa uudelleen järjestelemällä ja tavaramäärää suitsimalla nykyisestä kodista saada omiin tarpeisiin toimivamman?
Marja Tommola Valoniasta