JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
7.8.2023 17.17

Metsästyskausi alkaa sepel­kyyh­kyillä

Se­pel­kyyh­kyn met­säs­tys al­kaa tors­tai­na 10.8. Se­pel­kyyh­ky­saa­lis on pit­kään ol­lut ta­sai­ses­sa kas­vus­sa ja on Suo­men run­sas­lu­kui­sin saa­lis­la­ji.

Se­pel­kyyh­ky­saa­lis on vii­me vuo­si­na nous­sut yli 300 000 lin­tuun vuo­des­sa. Suu­rim­mat kyyh­ky­saa­liit saa­daan Ete­lä- ja Län­si-Suo­mes­sa. Se­pel­kyyh­ky on so­peu­tu­nut hy­vin muut­tu­nee­seen vil­je­ly- ja kult­tuu­ri­mai­se­maan ja ne ovat ny­ky­ään ta­val­li­nen näky myös taa­ja­mien pi­ha­pii­reis­sä ja puu­tar­hois­sa.

Se­pel­kyyh­kyn met­säs­tys­kau­si on kii­vas ja ly­hyt, kos­ka suu­rin osa se­pel­kyyh­kyis­tä muut­taa ete­lään jo syys­kuun ai­ka­na.

Lyi­jy­hau­lien käyt­tö­kiel­to tuli voi­maan tänä ke­vää­nä ve­sis­tö­jen ja kos­teik­ko­jen lä­hei­syy­des­sä. Lyi­jy­hau­le­ja ei saa käyt­tää 100 met­riä lä­hem­pä­nä ve­sis­tö­jä ja kos­teik­ko­ja ja kiel­to kos­kee kaik­kea met­säs­tys­tä. Vaik­ka kyyh­ky­jen met­säs­tys ta­pah­tuu yleen­sä pel­to­jen lai­doil­la kui­val­la maal­la, met­säs­tä­jien tu­lee muis­taa ot­taa va­ro­e­täi­syy­det huo­mi­oon.

Se­pel­kyyh­ky on pie­ni ja ke­vyt lin­tu ja sen am­pu­mi­nen on­nis­tuu hy­vin esi­mer­kik­si te­räs­hau­li­pat­ruu­noil­la.

Run­saat kan­nat ja hel­pot met­säs­tys­jär­jes­te­lyt ovat nos­ta­neet kyyh­kyn met­säs­tä­jien suo­si­kik­si. Jah­ti ei vaa­di laa­jo­ja erä­mai­ta tai kal­lis­ta ka­lus­toa. Se­pel­kyyh­ky met­säs­te­tään pel­to­jen lai­doil­ta tai met­si­köis­tä pel­to­jen lä­hei­syy­des­tä.

Se­pel­kyyh­ky voi saa­da usei­ta poi­ku­ei­ta ke­säs­sä, jo­ten osal­la se­pel­kyyh­kyis­tä on pe­sin­tä kes­ken met­säs­tys­kau­den al­ka­es­sa. Met­säs­tys pi­tää­kin koh­dis­taa se­pel­kyyh­ky­par­viin, kos­ka ne koos­tu­vat poi­ka­sis­ta ja pe­sin­nän lo­pet­ta­neis­ta lin­nuis­ta.

Se­pel­kyyh­ky­par­vis­sa tai yk­sit­täi­si­nä lin­tui­na voi esiin­tyä myös rau­hoi­tet­tu uut­tu­kyyh­ky. Kool­taan pie­nem­mäl­tä uut­tu­kyyh­kyl­tä puut­tuu sii­pien val­koi­set lai­kut ja len­to­ta­pa on eri­lai­nen.

Näköislehdet

Kysely