JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
1.10.2022 11.25

Metsähallitus tekee merialueelle oman luonnon­va­ra­suun­ni­telman

Kiin­nos­tus me­ri­a­lu­ei­ta koh­taan on ko­vas­sa kas­vus­sa. Sik­si Met­sä­hal­li­tus te­kee hal­lin­noi­mil­leen me­ri­a­lu­eil­le oman luon­non­va­ra­suun­ni­tel­man eli toi­men­pi­de­oh­jel­man. Suun­ni­tel­ma teh­dään yh­des­sä si­dos­ryh­mien kans­sa. Yli 20 or­ga­ni­saa­ti­on edus­ta­jis­ta on koot­tu yh­teis­työ­ryh­mä, joka ko­koon­tui tors­tai­na en­sim­mäi­sen ker­ran.

Yh­teis­työ­ryh­mäs­sä ovat edus­tet­tu­na eri­lai­set elin­kei­not, luon­non­suo­je­lu, vi­ra­no­mai­set sekä har­ras­ta­ja­ryh­mät. Yh­teis­työ­ryh­män en­sim­mäi­se­nä teh­tä­vä­nä oli miet­tiä, mitä muu­tok­sia me­ri­a­lu­eel­la ta­pah­tuu seu­raa­van vii­den vuo­den ai­ka­na, mitä haas­tei­ta muu­tok­sis­ta ai­heu­tuu, mitä kei­no­ja nii­den kä­sit­te­le­mi­seen on ja min­kä­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia me­ri­a­lu­eel­la on.

– Me­ri­a­lue on ol­lut meil­lä ai­em­min use­a­na osa­na maa-alu­ei­den suun­ni­tel­mis­sa. Jo en­sim­mäi­ses­sä ta­paa­mi­ses­sa kävi sel­väk­si, et­tä me­rel­le tar­vi­taan eh­dot­to­mas­ti omaa suun­nit­te­lua, yh­teis­työ­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja, Met­sä­hal­li­tuk­sen Luon­to­pal­ve­lu­jen ran­ni­kon alu­e­joh­ta­ja Mi­ka­el Nordst­röm sa­noo. Yh­teis­työ­ryh­mä näki laa­jan yh­teis­työn li­säk­si tär­ke­ä­nä, et­tä me­ri­a­lu­et­ta hal­lit­tai­siin ko­ko­nai­suu­te­na ja siel­lä teh­täi­siin eri hank­kei­den yh­teis­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­tia.

– Luon­non­va­ra­suun­nit­te­lum­me on stra­te­gi­sen ta­son suun­nit­te­lua, jos­sa mei­dän on pi­det­tä­vä huol­ta myös maa- ja me­ri­a­lu­ei­den vä­li­ses­tä vuo­ro­vai­ku­tuk­ses­ta. Mo­nil­la me­ri­a­lu­een toi­min­noil­la on iso­ja hei­jas­tuk­sia maal­le, Nordst­röm sa­noo.

Me­ri­a­lu­eel­la vai­kut­ta­vat sa­mat suu­ril­mi­öt kuin muu­al­la­kin – il­mas­ton­muu­tos, oma­va­rai­suu­den ta­voit­te­lu ener­gi­an ja ruo­an tuo­tan­nos­sa, muut­tu­nut työ- ja va­paa-ajan suh­de sekä vir­kis­tys­käy­tön li­sään­ty­mi­nen.

– Toi­min­not me­rel­lä ovat kui­ten­kin eri­lai­sia kuin maal­la. Esi­mer­kik­si me­ri­tuu­li­voi­ma­puis­tot ovat pal­jon suu­rem­pia kuin maa­tuu­li­voi­ma­puis­tot ja nii­den vai­ku­tuk­set ym­pä­ris­töön eri­lai­set, Nordst­röm ha­vain­nol­lis­taa.

– Vas­taa­vas­ti tie­tom­me me­ren poh­jas­ta on vä­häis­tä sii­hen ver­rat­tu­na, mitä tie­däm­me maa-alu­eis­ta, hän jat­kaa.

Suo­mes­sa on ole­mas­sa jo kaik­kia me­ri­a­lu­ei­ta kos­ke­va, maa­kun­tien liit­to­jen joh­dol­la val­mis­tu­nut stra­te­gi­sen ta­son Me­ri­a­lu­e­suun­ni­tel­ma 2030. Met­sä­hal­li­tuk­sen me­ri­a­lu­een luon­non­va­ra­suun­ni­tel­man teh­tä­vä­nä on lin­ja­ta, min­kä­lai­sin toi­min Met­sä­hal­li­tus voi to­teut­taa me­ri­a­lu­e­suun­ni­tel­maa. Luon­non­va­ra­suun­ni­tel­mas­sa ei teh­dä uu­sia kart­ta­ra­jauk­sia.

Yh­teis­työ­ryh­män li­säk­si myös alu­eel­li­set toi­mi­jat, kan­sa­lai­set ja yri­tyk­set pää­se­vät suun­nit­te­le­maan me­ri­a­lu­een käyt­töä.

Alu­eel­li­set ko­kouk­set jär­jes­te­tään loka–mar­ras­kuus­sa ja kan­sa­lais­ten ja yri­tys­ten osal­lis­ta­mi­nen al­kaa lop­pu­vuo­den ai­ka­na. Koko suun­ni­tel­ma val­mis­tuu vuo­den 2023 lop­puun men­nes­sä.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely