JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Asiantuntija Elina Yrjövuori (oik.) ja  työterveyshoitaja Terhi Lindgren tilakäynnillä Jarmo Koslosen ja Seija Kairisen lypsykarjatilalla Maskussa.

Asiantuntija Elina Yrjövuori (oik.) ja työterveyshoitaja Terhi Lindgren tilakäynnillä Jarmo Koslosen ja Seija Kairisen lypsykarjatilalla Maskussa.

Uutiset
26.11.2020 9.10

Maata­lou­sy­rit­täjien työter­veys­huolto kilpailutettu

Satu Puus­ti­nen

Lai­ti­lan Työ­ter­veys ja Ter­veys­ta­lo ovat va­li­koi­tu­neet pal­ve­lun­tuot­ta­jik­si, kun MTK-Var­si­nais-Suo­mi yh­teis­työs­sä Maa­ta­lou­sy­rit­tä­jien elä­ke­lai­tok­sen ja Työ­ter­veys­lai­tok­sen kans­sa on kil­pai­lut­ta­nut maa­ta­lou­sy­rit­tä­jien työ­ter­veys­huol­lon Var­si­nais-Suo­mes­sa.

Pui­te­so­pi­muk­sen laa­ti­mi­seen ryh­dyt­tiin, jot­ta yrit­tä­jien työ­ter­veys­pal­ve­lui­den han­kin­ta hel­pot­tui­si. Kun hin­ta-laa­tu-suh­de on val­miik­si sel­vi­tet­ty, ei asi­ak­kaan tar­vit­se sitä enää it­se teh­dä. Lai­ti­lan Työ­ter­vey­den toi­mi­a­lu­ee­na on Lai­ti­la ja lä­hi­kun­nat ja se toi­mii osa­na Lai­ti­lan Ter­veys­ko­ti Oy:tä.

Ter­veys­ta­lol­la on toi­mi­pis­teet Naan­ta­lis­sa, Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa, Lie­dos­sa, Loi­maal­la, Pöy­ty­äl­lä, Tu­rus­sa ja Sa­los­sa.

– Työ­ter­veys­huol­lon pal­ve­lun­tuot­ta­jat ovat vaih­tu­neet mo­nes­sa pai­kas­sa vii­me vuo­si­na ja täs­sä muu­tok­ses­sa en­ti­set työ­ter­veys­huol­to­so­pi­muk­set päät­tyi­vät. Kaik­kien yrit­tä­jien ei siir­ty­mä­vai­hees­sa tul­lut lii­tyt­tyä uu­del­leen työ­ter­veys­huol­lon pii­riin, jol­loin liit­ty­nei­den maa­ta­lou­sy­rit­tä­jien mää­rä las­ki, ker­too MTK-Var­si­nais-Suo­men alu­e­pääl­lik­kö Ai­no Laun­to-Tiut­tu.

Maa­ta­lou­sy­rit­tä­jien työ­ter­vey­teen liit­ty­misp­ro­sent­ti on Var­si­nais-Suo­mes­sa noin 30.

– Va­lin­ta on ai­na vil­je­li­jän it­sen­sä. Pui­te­so­pi­mus ei vel­voi­ta mi­hin­kään, Laun­to-Tiut­tu muis­tut­taa.

Nor­maa­lien vuo­si­tar­kas­tus­ten ja ter­vey­den seu­ran­nan ja hoi­don li­säk­si maa­ta­lou­sy­rit­tä­jien työ­ter­veys­huol­to si­säl­tää ai­na mak­sut­to­man ti­la­käyn­nin, jos­ta asi­an­tun­ti­jan palk­ki­os­ta ar­von­li­sä­ve­ro jää en­sin yrit­tä­jän mak­set­ta­vak­si.

Pro­ag­ria Län­si-Suo­men asi­an­tun­ti­ja Eli­na Yr­jö­vuo­ri on kier­tä­nyt ti­loil­la työ­ter­vey­den ti­la­käyn­neil­lä.

– Ti­la­käyn­ti py­ri­tään te­ke­mään noin kuu­kaut­ta en­nen ter­veys­tar­kas­tus­ta. Täl­löin voi­daan etu­kä­teen miet­tiä asi­oi­ta, mitä taas ter­veys­tar­kas­tuk­ses­sa voi­si ot­taa pu­heek­si, Yr­jö­vuo­ri sa­noo.

– Olen tulk­ki­na työ­ter­veys­hoi­ta­jan ja yrit­tä­jän vä­lil­lä. Tar­koi­tus ei ole ha­kea vi­ko­ja tai miet­tiä, mitä ti­loil­la teh­dään vää­rin, vaan asi­oi­ta mie­ti­tään yrit­tä­jän kans­sa yh­des­sä, Yr­jö­vuo­ri ker­too.

Eni­ten ti­la­käyn­nis­tä hyö­ty­vät ko­tie­läin­ti­lat ja eri­kois­tu­neet ti­lat, kos­ka ris­ki­te­ki­jöi­tä on täl­lai­sil­la ti­loil­la enem­män. Ti­la­käyn­neil­lä käy­dään läpi muun mu­as­sa er­go­no­mi­aa, ris­ki­paik­ko­ja ja teh­dään tur­val­li­suus­kar­toi­tus.

Laa­jen­ta­neil­la ko­tie­läin­ti­loil­la ja in­ves­toin­neil­la kas­vin­vil­je­ly­ti­loil­la ris­kit ovat suu­ret. Yrit­tä­jän ter­vey­den ja toi­min­ta­ky­vyn va­ras­sa on pal­jon. Työ­ter­veys­huol­los­sa pai­no­pis­te on en­nal­ta­eh­käi­sys­sä ja neu­von­nas­sa. Kun ti­lal­la on pal­kat­tua työ­voi­maa, on hei­dän liit­tä­mi­sen­sä työ­ter­veys­huol­lon pii­riin la­ki­sää­teis­tä.

– Jak­sa­mi­sen kans­sa on mo­nil­la ny­ky­ään on­gel­mia. Saa­tam­me yrit­tä­jän kans­sa miet­tiä, mi­ten sai­si vii­kos­sa edes yh­den va­paa­päi­vän, Yr­jö­vuo­ri ker­too.

Tar­vit­ta­es­sa yrit­tä­jää oh­ja­taan myös hen­ki­sen tuen pii­riin.

Lai­ti­lan Työ­ter­vey­des­sä on pit­kä ko­ke­mus maa­ta­lou­sy­rit­tä­jien kans­sa toi­mi­mi­ses­ta. Vas­taa­va työ­ter­veys­hoi­ta­ja Si­nik­ka Re­ko­la on huo­leh­ti­nut maa­ta­lou­sy­rit­tä­jien ter­vey­des­tä yli 20 vuot­ta ja työ­ter­veys­hoi­ta­ja Han­na Kert­tu­la 15 vuot­ta.

– Maa­ta­lou­sy­rit­tä­jät am­mat­ti­kun­ta­na al­tis­tu­vat vä­hän kai­kel­le ter­veyt­tä ra­sit­ta­val­le asi­al­le ver­rat­tu­na sii­hen, et­tä mo­nis­sa muis­sa am­ma­teis­sa al­tis­tu­taan vain joil­le­kin asi­oil­le. Maa­ta­lou­des­sa al­tis­tus­ta tu­lee me­lus­ta, pö­lys­tä, tor­jun­ta-ai­neis­ta ja työn fyy­si­ses­tä kuor­mi­tuk­ses­ta, sa­noo Si­nik­ka Re­ko­la.

Fak­ta

Pui­te­so­pi­muk­sen mu­kai­nen työ­ter­veys­huol­to on tar­koi­tet­tu Myel-va­kuu­te­tuil­le maa­ta­lou­sy­rit­tä­jil­le.

Maa­ta­lou­sy­rit­tä­jien työ­ter­veys­huol­toon kuu­luu ti­la­käyn­ti 1–4 vuo­den vä­lein.

Kol­ma­so­sa Var­si­nais-Suo­men maa­ta­lou­sy­rit­tä­jis­tä kuu­luu työ­ter­veys­huol­lon pii­riin.

Pui­te­so­pi­muk­sen mu­kai­ses­ta työ­ter­veys­huol­los­ta li­sä­tie­toa saa MTK-Var­si­nais-Suo­men net­ti­si­vuil­ta.

Tie­toa maa­ta­lou­sy­rit­tä­jien työ­ter­veys­huol­los­ta saa Me­lan net­ti­si­vuil­ta ja pai­kal­li­sil­ta Mela-asi­a­mie­hil­tä.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely