JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Veljekset Kitola Oy sai Ely-keskuksen myöntämän parhaan yritystuen palkinnon. Toinen palkituista yrittäjistä on Ville Kitola.

Veljekset Kitola Oy sai Ely-keskuksen myöntämän parhaan yritystuen palkinnon. Toinen palkituista yrittäjistä on Ville Kitola.

Janica Vilen

Uutiset
27.3.2023 17.22

Maaseu­tu­gaa­lassa palkittiin vaikuttavimmat hankkeet

Var­si­nais-Suo­men maa­seu­tu­gaa­laa juh­lit­tiin lau­an­tai­na Piik­ki­ös­sä lä­hes sa­dan hen­gen voi­min. Gaa­las­sa ja­et­tiin 12 pal­kin­toa Var­si­nais-Suo­men vai­kut­ta­vim­mil­le hank­keil­le maa­seu­tuoh­jel­ma­kau­del­la 2014–2022.

Va­kan alu­eel­ta pal­kit­tiin Mas­kun Hem­min­ki 400 vuot­ta oh­jel­ma­kau­den vai­kut­ta­vim­pa­na kult­tuu­ri­hank­kee­na. Sen to­teut­ti Mas­ku-Seu­ra Le­a­der Var­sin Hy­vän tu­el­la.

Han­ke sai al­kun­sa vuon­na 2019, kun Hem­min­ki Mas­ku­lai­sen kuo­le­mas­ta tuli ku­lu­neek­si 400 vuot­ta. Hem­min­ki Mas­ku­lai­nen oli ai­kan­sa suur­mies, Mas­kun 10. kirk­ko­her­ra, mer­kit­tä­vä kir­ja­kie­len ke­hit­tä­jä ja vir­si­ru­noi­li­ja sekä val­ti­o­mies. Sil­ti suu­ri osa mas­ku­lai­sis­ta ei en­nen han­ket­ta tien­nyt hä­nes­tä mi­tään.

Oh­jel­ma­kau­den vai­kut­ta­vin ky­lä­han­ke on Py­hä­maan kult­tuu­ri­kun­to­por­taat, jon­ka to­teut­ti Py­hä­maan Ko­ti­seu­tu­yh­dis­tys Le­a­der Ra­van tu­el­la.

Kult­tuu­ri­por­taat val­mis­tui­vat syk­syl­lä 2022 pai­kal­li­sen yh­teis­työn tu­lok­se­na osak­si Kir­kon­ky­läl­lä kul­ke­vaa Kult­tuu­ri­pol­kua.

Py­hä­maan Ko­ti­seu­tu­seu­tu­yh­dis­tyk­sen li­säk­si ak­tii­vi­sia han­ke­ha­ki­joi­ta ovat ol­leet Py­hä­maan Mat­kai­lu ja Py­hä­maan Nuo­ri­so­seu­ra. Kou­lun ku­pee­seen on teh­ty täy­si­mit­tai­nen fris­bee­golf­ra­ta, Te­la­kan­ran­nan pal­ve­lu­ja on pa­ran­net­tu ja Nuo­ri­so­seu­ran ta­loa on kun­nos­tet­tu. Py­hä­maa osal­lis­tui myös Ra­va­kan ky­läb­rän­däys­hank­kee­seen. Py­hä­maas­sa koko kylä pu­hal­taa yh­teen hii­leen ja tal­koi­ta teh­dään val­ta­vas­ti.

Ta­vas­ti­lan skeit­ti­park­ki Mie­toi­sis­sa pal­kit­tiin oh­jel­ma­kau­den vai­kut­ta­vim­pa­na nuo­ri­so­hank­kee­na.

Hank­keen to­teut­ti Mie­tois­ten Kir­kon­seu­dun Ky­lät ja tuen myön­si Le­a­der Ra­vak­ka.

Ta­vas­ti­lan kou­lun vie­reen vuon­na 2020 ra­ken­net­tu Mie­tois­ten skeit­ti­lan­dia on suo­sit­tu ajan­viet­to­paik­ka pai­kal­lis­ten las­ten ja nuor­ten kes­kuu­des­sa.

Skeit­ti­par­kin li­säk­si Ta­vas­ti­lan kou­lun ym­pä­ris­töön on teh­ty vii­me vuo­si­na ul­ko­pe­li­a­ree­na, fris­bee­golf­ra­ta ja ul­ko­lii­kun­ta­lait­teet. Hank­kei­ta ovat ol­leet to­teut­ta­mas­sa Mie­tois­ten Kir­kon­seu­dun Ky­lät ja Man­ner­hei­min Las­ten­suo­je­lu­lii­ton Mie­tois­ten pai­kal­li­syh­dis­tys sekä lu­kui­sat muut yh­teis­työ­kump­pa­nit.

Vel­jek­set Ki­to­la Oy sai pal­kin­non oh­jel­ma­kau­den vai­kut­ta­vim­mas­ta yri­tys­tu­es­ta. Pal­kin­non ja­koi Ely-kes­kus.

Vel­jek­set Ki­to­la Oy on vuon­na 2007 My­nä­mä­es­sä pe­rus­tet­tu pe­ru­nan ja kas­vis­ten pak­kauk­seen ja tuk­ku­kaup­paan eri­kois­tu­nut elin­tar­vi­ke­a­lan per­hey­ri­tys. Toi­min­taa pyö­rit­tä­vät vel­jek­set Vil­le ja Kal­le Ki­to­la, ja alus­sa mu­ka­na oli­vat myös van­hem­mat Vesa ja Ir­me­li Ki­to­la.

Ki­to­lan omal­la ti­lal­la on vil­jel­ty ruo­ka­pe­ru­naa jo vuo­des­ta 1950. Vi­han­nes­tu­kus­sa ar­vos­te­taan pai­kal­lis­ten pien­tuot­ta­jien tuot­tei­ta. Vuon­na 2010 yri­tys muut­ti Nou­si­ai­siin.

Yri­tys on hyö­dyn­tä­nyt maa­seu­tu­ra­hoi­tus­ta jo use­am­man ker­ran. Nyt pal­kit­ta­vas­sa hank­kees­sa yri­tys al­koi val­mis­taa ho­re­ca-tuot­tei­ta maa­kun­nan ra­vin­to­loil­le ja ho­tel­leil­le.

Yri­tyk­sen lii­ke­vaih­to on jo 12 mil­joo­naa eu­roa ja työn­te­ki­jöi­tä on pal­kat­tu­na ne­li­sen­kym­men­tä.

Oh­jel­ma­kau­den vai­kut­ta­vim­man ke­hit­tä­mis­hank­keen pal­kin­non sai Laa­tu­mar­ja – Lou­nais-Suo­mi tuo­re­mar­jan kär­ki­tuot­ta­jak­si. Hank­keen to­teut­ti Pro Ag­ria Län­si-Suo­mi Ely-kes­kuk­sen tu­el­la.

Pro Ag­ria Län­si-Suo­men ja Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen to­teut­ta­ma Laa­tu­mar­ja-han­ke li­sä­si mar­jo­jen vil­je­lyn tuot­ta­vuut­ta ja kan­nat­ta­vuut­ta Var­si­nais-Suo­mes­sa ja Sa­ta­kun­nas­sa.

Ylei­sön suo­sik­ki­hank­kee­na pal­kit­tiin yh­tei­sö­ti­la Tuu­ki My­nä­mä­es­tä. Hank­keen to­teut­ta­ja on Wir­mon Mar­tat Le­a­der Ra­va­kan myön­tä­mäl­lä tu­el­la.

My­nä­mä­en käsi- ja tai­de­te­ol­li­suu­sop­pi­lai­tok­sen en­ti­siin ti­loi­hin ra­ken­net­tu yh­tei­sö­ti­la Tuu­ki avat­tiin lo­ka­kuus­sa 2020. Tuu­kis­sa on hyvä ope­tus­keit­tiö, yh­teis­käy­tös­sä ole­via om­pe­lu­ko­nei­ta ja sau­mu­rei­ta. Yh­tei­sö­ti­laa ja tar­vik­kei­ta voi­vat käyt­tää muut­kin yh­dis­tyk­set ja yh­tei­söt, ei­kä käy­tös­tä pe­ri­tä vuok­raa. Yl­lä­pi­dos­ta ai­heu­tu­via kus­tan­nuk­sia ka­te­taan yh­tei­sö­ti­lan kum­miy­ri­tys­ten avul­la. Yh­tei­sö­ti­lan eteen teh­tiin yli 1400 tun­tia tal­koi­ta. Mart­to­ja oli tal­kois­sa 50, mut­ta li­säk­si nii­hin osal­lis­tui mo­nia mui­ta­kin va­paa­eh­toi­sia.

Näköislehdet

Kysely