JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
23.6.2023 10.00

Maaseudun yritys- ja hanketukien haku on alkanut

Maa­seu­dun yri­tys- ja han­ke­tu­kien haut EU-ra­hoi­tus­kau­del­le 2023–2027 ovat käyn­nis­ty­neet Hyr­rä-asi­oin­ti­pal­ve­lus­sa. Nyt ha­et­ta­vis­sa ovat kaik­ki yri­tys­tu­ki­muo­dot sekä han­ke­tuis­ta yh­tei­sö­jen in­ves­toin­nit, kou­lu­tus- ja tie­don­vä­li­tys­hank­keet ja val­ta­o­sa yh­teis­työ­hank­keis­ta mu­kaan lu­kien vil­je­li­jä- ja yri­tys­ryh­mä­hank­keet sekä val­mis­te­lu­ra­ha.

Li­sää han­ke­tu­ki­muo­to­ja tu­lee ha­kuun syk­syl­lä 2023. Sil­loin käyn­nis­ty­vät esi­mer­kik­si laa­ja­kais­ta­hank­kei­den, pien­hank­kei­den ja Le­a­der-ryh­mien kaut­ta ha­et­ta­vien alu­ei­den vä­lis­ten hank­kei­den haut. Tu­kien pää­tök­sen­te­ko ja mak­sa­mi­nen al­ka­vat vai­heit­tain syk­syn ai­ka­na.

My­nä­mä­en, Uu­den­kau­pun­gin ja Veh­maan alu­eel­la Le­a­der Ra­va­kan pai­kal­li­nen ke­hit­tä­mi­soh­jel­ma Luot­si mää­rit­te­lee suun­ta­vii­vat alu­een ke­hit­tä­mi­seen.

Le­a­der Var­sin Hy­vän alu­eel­la to­teu­te­taan ke­hit­tä­mi­soh­jel­maa Vii­saas­ti ve­tä­vä, vi­reä, vä­lit­tä­vä ja vih­reä Tu­run seu­tu. Var­sin Hy­vän alu­ee­seen Va­kan le­vik­ki­a­lu­eel­ta kuu­lu­vat Mas­ku, Nou­si­ai­nen, Tai­vas­sa­lo ja Naan­ta­lin erik­seen ni­me­tyt alu­eet.

Kus­ta­vis­sa to­teu­te­taan ke­hit­tä­mi­soh­jel­maa Myö­tä­tuu­les­sa – elin­voi­maa ja elä­män­laa­tua saa­ris­tos­sa Sa­mas­sa ve­nees­sä -ryh­män toi­mes­ta.

Ke­hit­tä­mi­soh­jel­miin pää­see tu­tus­tu­maan tar­kem­min Le­a­der-ryh­mien net­ti­si­vuil­la.

Maa­seu­dun yri­tys- ja han­ke­tu­kia ha­e­taan Hyr­rä-asi­oin­ti­pal­ve­lus­sa, joka on uu­dis­tu­nut käyt­tö­liit­ty­mäl­tään uu­del­le EU-ra­hoi­tus­kau­del­le. Uu­dis­tu­nut asi­oin­ti­pal­ve­lu oh­jaa ja opas­taa ha­ke­muk­sen te­os­sa ai­em­paa enem­män.

Yri­tys- tai han­ke­tu­ki­ha­ke­mus­ta teh­des­sään ha­ki­jan on va­lit­ta­va kus­tan­nus­mal­li, jon­ka mu­kaan kus­tan­nu­sar­vio laa­di­taan ja mak­sua ha­e­taan. So­pi­vin kus­tan­nus­mal­li riip­puu tuen koh­tees­ta.

Oh­jei­ta ha­ke­muk­sen täyt­tä­mi­seen löy­tyy Ruo­ka­vi­ras­ton net­ti­si­vuil­ta ja Le­a­der-ryh­mien työn­te­ki­jät aut­ta­vat ha­ke­mus­ten täyt­tä­mi­ses­sä.

Maa­seu­dun yri­tys­tu­kia voi­vat ha­kea mik­ro­y­ri­tyk­set ja pie­net yri­tyk­set. Le­a­der-ryh­mäs­tä tu­kea voi­vat ha­kea mak­si­mis­saan vii­si hen­ki­löä työl­lis­tä­vät mik­ro­y­ri­tyk­set. Tu­kea voi saa­da yri­tys­toi­min­nan käyn­nis­tä­mi­seen, ke­hit­tä­mi­seen ja in­ves­toin­tei­hin. Niin al­ka­val­le kuin toi­mi­val­le­kin yri­tyk­sel­le maa­seu­tu­ra­hoi­tuk­sen kaut­ta avau­tuu nyt uu­den­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia yri­tyk­sen käyn­nis­tä­mi­sen ja ke­hit­tä­mi­sen tu­ek­si. Myös yri­tys­toi­min­nan ko­kei­luun on saa­ta­vil­la tu­ki­ra­hoi­tus­ta.

Han­ke­tu­kia voi­vat ha­kea jul­kis- ja yk­si­tyi­soi­keu­del­li­set yh­tei­söt, ku­ten yh­dis­tyk­set, jär­jes­töt, op­pi­lai­tok­set ja kun­nat. Ra­hoi­tus­ta voi saa­da esi­mer­kik­si kou­lu­tuk­seen ja tie­don­vä­li­tyk­seen, yleis­hyö­dyl­li­siin in­ves­toin­tei­hin, ky­lien ke­hit­tä­mi­seen, elin­kei­no­jen ke­hit­tä­mi­seen ja in­no­vaa­ti­o­hank­kei­siin.

Uut­ta on en­tis­tä­kin voi­mak­kaam­pi pai­no­tus ym­pä­ris­tö- ja il­mas­to­toi­miin. En­tis­tä enem­män ra­hoi­te­taan yleis­hyö­dyl­li­siä in­ves­toin­te­ja luon­non mo­ni­muo­toi­suu­den pa­ran­ta­mi­sek­si sekä in­ves­toin­te­ja ja ke­hit­tä­mis­toi­mia luon­non­va­ro­jen kes­tä­vän hoi­don edis­tä­mi­sek­si ja il­mas­ton­muu­tok­sen hil­lit­se­mi­sek­si.

Älyk­käät ky­lät -toi­men­pi­teel­lä tu­e­taan maa­seu­tu­yh­tei­sö­jä, jot­ka ke­hit­tä­vät älyk­käi­tä rat­kai­su­ja pai­kal­li­siin haas­tei­siin. Ky­lil­tä edel­ly­te­tään yh­teis­työ­tä mui­den ky­lien, kun­nan tai muun yh­tei­sön kans­sa.

Le­a­der-ryh­mis­tä voi ha­kea ra­hoi­tus­ta lä­hes kaik­kien mui­den vä­li­nei­den li­säk­si pie­niin, kor­kein­taan 8000 eu­ron ke­hit­tä­mis­hank­kei­siin tai yleis­hyö­dyl­li­siin in­ves­toin­tei­hin. Pien­ten hank­kei­den ha­ku­me­net­te­ly on mui­ta hank­kei­ta ke­vy­em­pi. Pien­hank­kei­den haku avau­tuu syk­syl­lä.

Maa­seu­dun yri­tys- ja han­ke­tu­et ra­hoi­te­taan EU:n maa­seu­tu­ra­has­tos­ta ja kan­sal­li­sis­ta va­rois­ta.

Näköislehdet

Kysely