JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
3.12.2022 10.50

Maantie­va­lais­tuksia voidaan tilapäisesti sammuttaa

Väy­lä­vi­ras­to va­rau­tuu sii­hen, et­tä tal­ven ai­ka­na voi­daan jou­tua ti­la­päi­ses­ti sam­mut­ta­maan osa maan­tei­den va­lais­tuk­ses­ta mah­dol­li­sen säh­kö­pu­lan es­tä­mi­sek­si. Mah­dol­lis­ten sam­mu­tus­ten lii­ken­ne­tur­val­li­suus­vai­ku­tuk­set py­ri­tään mi­ni­moi­maan.

– En­nak­koon suun­ni­tel­tu ja hal­li­tus­ti teh­ty maan­tei­den va­lais­tuk­sen sam­mut­ta­mi­nen on yh­teis­kun­nal­li­sil­ta vai­ku­tuk­sil­taan pa­rem­pi vaih­to­eh­to, ker­too väy­län­pi­don toi­mi­a­la­joh­ta­ja Vir­pi Ant­ti­la Väy­lä­vi­ras­tos­ta.

Maan­tei­den va­lais­tus­ta sam­mu­te­taan nor­maa­li­ti­lan­tees­sa­kin öi­sin vä­hä­lii­ken­tei­sil­lä teil­lä, eli sam­mu­tuk­siin on tek­ni­nen val­mius. Tu­le­vaa tal­vea var­ten on myös teh­ty li­sä­val­mis­te­lu­ja, jot­ta va­lo­ja voi­daan tar­vit­ta­es­sa sam­mut­taa etä­nä tiet­ty­jen va­lais­tus­ryh­mien ja tie­o­suuk­sien mu­kaan.

Tie­va­lais­tuk­sen säh­kön­tar­ve maan­teil­lä on las­ken­nal­li­ses­ti noin 43 me­ga­wat­tia. Jos sii­tä puo­let sam­mu­te­taan, se kat­tai­si noin vii­si pro­sent­tia mah­dol­li­ses­ta 400 me­ga­wa­tin te­ho­va­jauk­ses­ta koko maan säh­kön­tuo­tan­nos­sa.

Lii­ken­ne­tur­val­li­suus ote­taan huo­mi­oon, ja kat­kok­sis­sa py­ri­tään esi­mer­kik­si vält­tä­mään taa­ja­ma-alu­ei­ta, joil­la on pal­jon ja­lan­kul­kua ja pyö­rä­lii­ken­net­tä. Myös ris­tey­sa­lu­eil­la ja tun­ne­leis­sa ha­lu­taan pi­tää va­lot pääl­lä tur­val­li­suu­den ta­kaa­mi­sek­si.

Jos säh­kö­pu­la uh­kaa, va­lo­ja sam­mu­tet­tai­siin aa­mui­sin noin kel­lo 7–9 ja al­kuil­las­ta noin kel­lo 16–19 eli säh­kön ku­lu­tus­huip­pu­jen mu­kai­ses­ti. Li­säk­si muun mu­as­sa kou­lu­jen ym­pä­ris­töt on kar­toi­tet­tu: aa­mu­sam­mu­tuk­sia nii­den koh­dal­la väl­tet­täi­siin, mut­ta il­ta­sam­mu­tuk­sia voi­tai­siin teh­dä.

– Jo­kai­nen meis­tä voi omal­ta osal­taan vai­kut­taa tur­val­li­suu­teen ja si­ten osal­lis­tua tal­koi­siin, jos va­lo­ja jou­du­taan sam­mut­ta­maan. Esi­mer­kik­si hei­jas­ti­met ja pyö­rän va­lot kan­nat­taa joka ta­pauk­ses­sa huo­leh­tia kun­toon pi­me­ä­nä ai­ka­na. Au­ton ra­tis­sa taas riit­tä­vän al­hai­nen no­peus on avai­na­se­mas­sa, muis­tut­taa tie­tur­val­li­suu­den joh­ta­va asi­an­tun­ti­ja Noo­ra Ai­rak­si­nen Väy­lä­vi­ras­tos­ta.

Näköislehdet

Kysely