JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
22.4.2023 9.05

Maakunnassa pulaa lasten­suo­je­lu­väestä

Var­si­nais-Suo­men hy­vin­voin­ti­a­lue teki Lou­nais-Suo­men alu­e­hal­lin­to­vi­ras­tol­le il­moi­tuk­sen Var­han omas­sa toi­min­nas­sa ole­vas­ta epä­koh­das­ta, jota ei ole ky­et­ty kor­jaa­maan vii­py­mät­tä. Var­han alu­eel­la on noin 500 las­ten­suo­je­lun asi­a­kas­las­ta il­man lap­sen asi­ois­ta vas­taa­vaa so­si­aa­li­työn­te­ki­jää.

Sote-pal­ve­lui­den tu­lo­sa­lu­e­joh­ta­jan Mik­ko Pa­ka­ri­sen mu­kaan hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la on te­keil­lä mo­ni­puo­li­sia toi­men­pi­tei­tä ti­lan­teen kor­jaa­mi­sek­si.

– Val­mis­teil­la on eri­lai­sia hen­ki­lös­tön si­tou­tu­mi­ses­ta ja jous­ta­mi­ses­ta pal­kit­se­mi­sia, so­si­aa­li­työn­te­ki­jöi­den si­jais­ta­mi­syk­sik­kö sekä ju­ri­dis­ta ja tie­to­tek­nis­tä tu­kea, Pa­ka­ri­nen lis­taa.

Val­mis­te­lus­sa on muun mu­as­sa palk­kauk­seen ja ta­lou­del­li­seen si­tout­ta­mi­seen ja kan­nus­ta­vuu­teen liit­ty­viä toi­men­pi­tei­tä. Ai­keis­sa on tu­kea opin­to­jen lop­puun saat­ta­mis­ta ja täy­den­nys­kou­lu­tus­ta, mää­rit­tää tii­mien ja yk­si­köi­den ko­koa sekä pa­ran­taa hen­ki­lös­tön työ­hy­vin­voin­tia.

Han­ka­laan ti­lan­tee­seen on osal­taan vai­kut­ta­nut siir­ty­mä hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­le.

– Muu­tok­set or­ga­ni­saa­ti­o­ra­ken­tees­sa, tie­to­jär­jes­tel­mis­sä ja toi­min­ta­ta­vois­sa ovat luo­neet li­sä­kuor­mi­tus­ta hen­ki­lös­töl­le. Val­mis­te­lus­ta ja tu­es­ta huo­li­mat­ta tätä ei ole pys­tyt­ty täy­sin pois­ta­maan. Ti­lan­ne on seu­raus­ta sii­tä, et­tä usei­ta las­ten­suo­je­lun vir­ko­ja ei ole saa­tu täy­tet­tyä, vaik­ka vi­rat ovat ol­leet jul­ki­ses­ti ha­et­ta­va­na. Vir­koi­hin ei ole saa­tu yh­tään ha­ke­mus­ta.

Vir­ko­ja on py­rit­ty täyt­tä­mään myös os­to­pal­ve­luil­la, vaik­ka tämä ei ole alu­e­hal­lin­to­vi­ras­ton lin­jauk­sen mu­kais­ta. Edes os­to­pal­ve­lul­la ei ole saa­tu riit­tä­väs­ti te­ki­jöi­tä avoi­miin teh­tä­viin.

– Ti­lan­ne siir­tyi meil­le kun­nil­ta, jois­sa so­si­aa­li­työn­te­ki­jöis­tä on ol­lut pu­laa jo pit­kään. Var­ha ei ole täs­sä ti­lan­tees­sa yk­sin, vaan so­si­aa­li­työn­te­ki­jä­pu­la on kan­sal­li­nen on­gel­ma.

Täl­lä het­kel­lä lain­sää­dän­tö edel­lyt­tää, et­tä yh­del­lä las­ten­suo­je­lus­sa työs­ken­te­le­väl­lä on vas­tuul­laan enin­tään 35 las­ta. Mi­toi­tus ki­ris­tyy en­si vuo­den alus­ta niin, et­tä yh­del­lä so­si­aa­li­työn­te­ki­jäl­lä on vas­tuul­laan enin­tään 30 las­ta.

– Ti­lan­ne on hy­vin vai­kea, mut­ta toi­von, et­tä suun­ni­tel­lut toi­men­pi­teet ete­ne­vät ja aut­ta­vat ti­lan­teen kor­jaa­mi­ses­sa, Pa­ka­ri­nen sa­noo.

Las­ten­suo­je­lu­työs­sä tar­vi­taan pä­te­viä so­si­aa­li­työn­te­ki­jöi­tä, jo­ten ti­lan­teen pa­ra­ne­mi­sek­si tar­vi­taan kou­lu­tus­po­liit­ti­sia toi­mia.

– Toi­nen asia on se, et­tä las­ten­suo­je­lu­työ on ras­kas­ta, Mei­dän on työ­nan­ta­ja­na hy­vin tär­ke­ää tu­kea työn­te­ki­jöi­tä ras­kaas­sa työs­sä niin, et­tei­vät he vaih­tai­si toi­siin töi­hin.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely