JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
25.2.2022 11.48

Luonto-Liiton Kevätseuranta alkaa

Ete­läi­nen Suo­mi vai­puu vie­lä rei­lun lu­mi­vai­pan al­le ei­kä sää vai­ku­ta ko­vin ke­väi­sel­tä. Sil­ti li­sään­ty­vä au­rin­gon­pais­te ja lin­tu­jen lau­lu an­ta­vat lu­pauk­sen sii­tä, et­tä tal­vi al­kaa ol­la se­lä­tet­ty. Ke­vään kor­val­la start­taa myös pe­rin­tei­nen Luon­to-Lii­ton Ke­vät­seu­ran­ta.

– Vaik­ka läm­pöi­sem­pi sää an­taa vie­lä odo­tel­la it­se­ään, en­sim­mäi­set ke­vään mer­kit kyl­lä nä­ky­vät jo, va­kuut­taa Ke­vät­seu­ran­nan kam­pan­ja­koor­di­naat­to­ri Saa­ra Heik­ki­nen.

En­si­ha­vain­to­ja ke­vät­muut­ta­jis­ta, ku­ten kiu­rus­ta, on seu­ran­taan Heik­ki­sen mu­kaan jo tul­lut. Ha­vain­to­ja on teh­ty myös ai­na­kin töyh­tö­hyy­päs­tä sekä kot­ta­rai­ses­ta. Ke­vät­seu­ran­nan tar­koi­tuk­se­na on seu­ra­ta ke­vään ete­ne­mis­tä te­ke­mäl­lä ha­vain­to­ja va­li­koi­duis­ta kas­vi- ja eläin­la­jeis­ta.

Ke­vät­seu­ran­nal­la on vuo­sit­tain vaih­tu­va tee­ma. Tä­män ke­vään tee­ma on pe­rin­ne­mai­se­mat. Pe­rin­ne­mai­se­mia ovat esi­mer­kik­si eri­lai­set nii­tyt, ke­dot, ha­ka­maat ja lai­du­na­lu­eet. Suo­mes­sa pe­rin­ne­mai­se­mat eli eri­lai­set pe­rin­ne­bi­o­too­pit kuu­lu­vat kaik­kein uha­na­lai­sim­piin ym­pä­ris­töi­hin. Niis­sä myös elää nel­jä­so­sa Suo­men uha­na­lai­sis­ta la­jeis­ta.

– Pe­rin­ne­mai­se­mat ovat syn­ty­neet var­hais­ten elin­kei­no­jen sekä ag­raa­ri­kult­tuu­rin myö­tä, mut­ta niis­tä on tul­lut uha­na­lai­sia yh­teis­kun­nan ja elin­kei­no­jen muut­tu­es­sa, Heik­ki­nen ker­too.

Kos­ka pe­rin­ne­mai­se­mat ovat ih­mis­toi­min­nan tu­los­ta, ne vaa­ti­vat suo­je­lua ja hoi­toa nyt ja tu­le­vai­suu­des­sa säi­lyt­tääk­seen la­jis­ton­sa.

– Va­lit­sim­me tee­mak­si pe­rin­ne­mai­se­mat sil­lä ha­lu­am­me kan­nus­taa ih­mi­siä tu­tus­tu­maan eri­lai­siin pe­rin­ne­mai­se­miin sekä niis­sä elä­viin ar­vok­kai­siin la­jei­hin, Heik­ki­nen jat­kaa.

Tee­ma­la­jei­hin kuu­luu kuu­si eri la­jia. La­jei­hin kuu­lu­va kot­ta­rai­nen on yk­si var­hai­sim­pia ke­vät­muut­ta­jia. Kun nii­tyt ja ke­dot al­ka­vat ku­his­ta elä­mää myö­hem­min ke­vääl­lä, voi seu­ra­ta si­ni­se­nä kuk­ki­via keto-or­vok­ke­ja, nii­den lo­mas­sa len­tä­vää pör­röis­tä ki­ma­lais­ta ja verk­kaan lai­dun­ta­via lam­pai­ta. Tee­ma­la­jien ha­vain­noin­tia ei tar­vit­se ra­joit­taa vain pe­rin­ne­mai­se­miin. Tee­ma­la­jien li­säk­si seu­ra­taan tut­tu­ja ke­vät­seu­ran­ta­la­je­ja ku­ten les­ken­leh­teä, lep­pä­kert­tua, le­pak­koa ja sit­ruu­na­per­hos­ta.

Vi­ral­li­set Ke­vät­seu­ran­ta-vii­kon­lo­put al­ka­vat jo tänä vii­kon­lop­pu­na 26.–27.2. ja jat­ku­vat kah­den vii­kon vä­lein läpi ke­vään ai­na 4.–5.6. as­ti. Ha­vain­to­ja toi­vo­taan var­sin­kin näil­tä vi­ral­li­sil­ta Ke­vät­seu­ran­ta-vii­kon­lo­puil­ta, sil­lä nii­den avul­la saa­daan ar­vo­kas­ta tie­toa la­jien run­sau­des­ta tiet­ty­nä ke­vään ajan­koh­ta­na. En­si­ha­vain­not la­jeis­ta ovat myös ar­vok­kai­ta ja nii­tä voi lä­het­tää läpi ke­vään.

Ha­vain­to­ja voi teh­dä jo ai­na­kin kot­ta­rai­ses­ta, kiu­rus­ta sekä töyh­tö­hyy­päs­tä ja eh­kä jopa lau­lu­jout­se­nes­ta.

Li­sä­tie­toa sekä säh­köi­nen ha­vain­toil­moi­tus­lo­ma­ke on osoit­tees­ta www.ke­vat­seu­ran­ta.fi. Las­ten omat ke­vät­seu­ran­ta­kor­tit voi pa­laut­taa säh­köi­ses­ti osoit­tee­seen siep­po.toi­mi­tus@luon­to­liit­to.fi tai pos­tit­taa osoit­tee­seen Luon­to-Liit­to, Man­ner­hei­min­tie 109, 00280 Hel­sin­ki.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely