JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Uusikaupunki
7.9.2023 18.46

Lukion meribiologian kurssi Katanpäässä

Sa­tei­se­na per­jan­tai-aa­mu­na 11.8. noin kah­den­kym­me­nen hen­ki­lön ryh­mä läh­ti ve­neel­lä koh­ti Ka­tan­pään saar­ta, Uu­den­kau­pun­gin lu­ki­on kak­kos­luo­kan me­ri­bi­o­lo­gi­an kurs­si ja pa­rem­pi sää mie­les­sä. Mää­rä­nä oli yö­pyä saa­ren van­hah­kos­sa ka­sar­mi­ra­ken­nuk­ses­sa ja teh­dä tu­le­van päi­vän ja seu­raa­van aa­mu­päi­vän ai­ka­na mah­dol­li­sim­man pal­jon me­reen liit­ty­viä tut­ki­muk­sia ja mui­ta ak­ti­vi­teet­te­ja.

Po­ruk­kaam­me oli joh­ta­mas­sa opet­ta­ja Kir­si Sii­vo­sen li­säk­si ko­ke­nut me­ri­bi­o­lo­gi Pet­ri Vah­te­ri, joka oh­jeis­ti ja se­lit­ti meil­le te­o­ri­aa esi­mer­kik­si le­vien kas­vu­sy­vyyk­sis­tä.

Heti en­sim­mäi­se­nä saim­me muu­ta­mia me­ren ti­lan­teen sel­vit­tä­mi­seen liit­ty­viä teh­tä­viä, ja ryh­mät läh­ti­vät suo­rit­ta­maan vuo­ro­tel­len eri pis­teil­le nii­tä.

Mi­nun ryh­mäl­lä­ni oli vuo­ros­sa en­sin poh­ja­e­läin­näyt­tee­not­to, joka ta­pah­tui las­ke­mal­la kau­han nä­köi­nen nou­din poh­jaan as­ti. Poh­jas­sa nou­din sul­keu­tui ja toi pin­taan näyt­tei­tä, jois­ta pys­tyi tar­kas­te­le­maan poh­ja­e­läin­kan­taa.

Tar­kas­te­lim­me nou­ti­mel­la saa­tua “ku­raa” ja ko­e­tim­me löy­tää sii­tä elä­mää.

Mit­ta­sim­me myös nä­ky­vyy­den poh­jaan sec­c­hi-le­vyl­lä, jota las­ket­tiin ve­den al­le niin kau­an kun­nes se hä­vi­si nä­ky­vis­tä, ja sii­tä mi­tat­tiin met­ri­mää­rä.

Seu­raa­va­na oli vuo­ros­sa sou­tu­ve­nees­tä ta­pah­tu­vaa ve­den läm­pö­ti­lan mit­taus­ta, ja mo­nen ryh­män mit­taus­tu­los­ten jäl­keen olim­me yk­si­mie­li­siä tu­lok­ses­ta: 16,9 as­tet­ta cel­sius­ta.

Het­ken pääs­tä yk­si jo­kai­ses­ta ryh­mäs­tä kävi al­ku­syk­syn kyl­men­tä­mäs­sä ve­des­sä sel­vit­tä­mäs­sä sy­vyyk­siä, jois­sa val­lit­se­va le­vä­tyyp­pi muut­tui.

Sa­mas­sa otet­tiin hei­tet­tä­väl­lä pus­sil­la näyt­tei­tä ky­sei­ses­tä pai­kas­ta, ja mu­kaan tuli - nuot­taus mu­kaan lu­kien - päi­vän suu­rin saa­lis, jo­hon kuu­lui rapu, pie­niä rau­ta­ka­lo­ja, haus­kan nä­köi­set silo- sekä sär­mä­neu­la ja li­säk­si tyy­pil­li­siä kas­ve­ja ku­ten ah­ven­vi­taa.

Il­lan lo­puk­si mauk­kaan her­ne­kei­ton voi­mal­la las­kim­me ve­nees­tä ko­e­ka­las­tus­ver­kot. Jo­kai­nen va­paa­eh­toi­nen sai vuo­rol­laan koit­taa ver­kon las­ke­mis­ta ja toi­set sai­vat sit­ten vas­taa­vas­ti aa­mul­la nos­taa ver­kot ylös.

Sa­mal­la ope­tel­tiin yk­sin­ker­tai­nen paa­lu­sol­mu. Ko­e­ka­las­tuk­ses­sa on ide­a­na se, et­tä ver­kos­sa on mon­ta eri ko­kois­ta “ko­loi­tus­ta”, ja si­ten sil­lä voi saa­da mon­ta eri ka­la­la­jia, jopa tun­te­mat­ta alu­een ka­la­kan­taa.

Me suo­ri­tim­me ka­las­tus­ta vä­hän kuin hoi­to­ka­las­tuk­se­na, sil­lä sär­ki­kan­ta on alu­eel­la re­he­vöi­ty­mi­sen ta­kia pääs­syt kas­va­maan ja si­la­koi­ta ei tul­lut yh­tään ku­ten en­ti­sai­koi­na oli­si tul­lut.

Suu­rim­mat ka­lat pe­rat­tiin lo­puk­si ryh­mäs­sä yh­teis­voi­min sa­vus­tus­kun­toon, ja ne vie­tiin Ka­tan­pään ra­vin­to­laan sa­vus­tet­ta­vik­si.

Il­lal­la sau­nan li­säk­si pää­sim­me kier­tä­mään Ka­tan­pään saa­ren maas­toa, jos­sa on esi­mer­kik­si tun­net­tu­ja saa­rel­la si­jait­se­via van­ho­ja tyk­ki­pat­te­rei­ta. Saa­ri­kier­rok­sel­la näim­me myös lam­pai­ta ja tyy­pil­lis­tä ka­rua saa­ris­to­luon­toa.

Saa­rel­ta löy­tyi myös ran­nan tun­tu­mas­ta po­te­ro, eli maa­han suo­jaa var­ten jos­kus kai­vet­tu kuop­pa.

Il­lal­la van­has­sa ka­sar­mis­sa mei­tä viih­dyt­ti opet­ta­jan mu­kaan ot­ta­man El­la-koi­ran li­säk­si mu­ka­vat yh­tei­set kort­ti­pe­lit.

Pa­ras­ta täl­lai­ses­sa ret­kes­sä on tie­ten­kin mah­dol­li­suus tu­tus­tua me­ren ih­mei­siin ja eri­to­ten me­ri­bi­o­lo­gi Pet­rin joh­dol­la saim­me sii­tä pal­jon ir­ti.

Kai­ken kuk­ku­rak­si puo­let en­sim­mäi­ses­tä päi­väs­tä kiu­san­nut sade lak­ka­si vii­mein il­lal­la ja lau­an­tai­na saim­me naut­tia jo au­rin­gon­pais­tees­ta­kin.

Las­si An­ke­lo

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely