JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
2.8.2023 10.22

Lintujen metsästystä vältettävä lintuinf­lu­enssa-alueilla

Lin­tu­jen met­säs­tys­kau­den lä­hes­ty­es­sä Ruo­ka­vi­ras­to suo­sit­te­lee, et­tei ve­si­lin­tu­ja met­säs­tet­täi­si alu­eil­la tai pai­kois­sa, joil­la on to­det­tu lin­tu­jen jouk­ko­kuo­le­mia tai lin­tuinf­lu­ens­saa. Lin­tu­jen met­säs­tyk­ses­sä koi­ran käyt­tö on yleis­tä. Sik­si sekä ih­mis­ten et­tä koi­rien ter­vey­den suo­jaa­mi­sek­si on pa­ras­ta, et­tei il­mei­sil­lä lin­tuinf­lu­ens­sa-alu­eil­la met­säs­tet­täi­si. Tämä suo­si­tus kos­kee koko maa­ta.

Ruo­ka­vi­ras­to suo­sit­te­lee myös, et­tä lok­ke­ja tai va­ris­lin­tu­ja ei met­säs­tet­täi­si tänä vuon­na lain­kaan käy­tet­tä­väk­si koi­rien kou­lut­ta­mi­ses­sa nyt tai myö­hem­min. Vi­ruk­set voi­vat säi­lyä pa­kas­te­tus­sa li­has­sa tar­tun­ta­ky­kyi­si­nä, ja vaik­ka koi­rien tar­tun­nat ovat maa­il­mal­la ol­leet har­vi­nai­sia, ei tar­tun­nan mah­dol­li­suut­ta voi­da ko­ko­naan sul­kea pois. Rau­hoi­tet­tu­ja la­je­ja ei saa am­pua ei­kä käyt­tää kou­lu­tuk­ses­sa.

Koi­ril­le ei tu­li­si an­taa kyp­sen­tä­mät­tö­miä saa­lis­lin­tu­jen osia tai li­haa. On hyvä huo­leh­tia, et­tä koi­rat ei­vät pää­se syö­mään tai pu­res­ke­le­maan saa­li­se­läi­miä tai it­ses­tään kuol­lei­ta lin­tu­ja tai mui­ta eläi­miä. Jos lem­mik­ki on pääs­syt rie­pot­te­le­maan tai syö­mään kuol­lut­ta tai sai­ras­tu­nut­ta luon­non­lin­tua ja lem­mi­kin yleis­voin­ti heik­ke­nee, on syy­tä ha­keu­tua eläin­lää­kä­rin hoi­toon.

Jos kis­sa tai koi­ra on sel­väs­ti tah­ri­nut it­sen­sä lin­nun ulos­tei­siin, on se hyvä pes­tä huo­lel­li­ses­ti ja on huo­leh­dit­ta­va omas­ta hen­ki­lö­suo­jauk­ses­ta lem­mik­kiä pes­tä­es­sä.

Ter­veet­kin saa­lis­lin­nut oli­si hyvä ky­niä ja puh­dis­taa ker­ta­käyt­tö­kä­si­neet kä­des­sä ja pes­tä kä­det sen jäl­keen. Muu­toin riit­tää nor­maa­li ruo­an­val­mis­tuk­sen hy­gie­nia ja li­han kyp­sen­tä­mi­nen lä­pi­kyp­säk­si. It­ses­tään kuol­lei­ta tai sai­rai­ta lin­tu­ja ei pidä kos­kaan syö­dä. Lin­tuinf­lu­ens­sa­vi­rus­ten le­vi­ä­mis­tä voi es­tää myös pi­tä­mäl­lä huo­len met­säs­tys­va­rus­tei­den puh­tau­des­ta ja vält­tä­mäl­lä sii­pi­kar­ja­ti­loil­la käyn­te­jä met­säs­tys­ret­kien jäl­keen.

Sii­pi­kar­jaa tai mui­ta lin­tu­ja hoi­ta­vien hen­ki­löi­den oli­si hyvä vält­tää ve­si­lin­tu­jen met­säs­tys­tä, sa­moin kuin mui­ta kon­tak­te­ja luon­non­va­rai­siin ve­si­lin­tui­hin.

Jos löy­tää usei­ta kuol­lei­ta lin­tu­ja tai lin­tu­ja, joil­la on va­ka­vaan sai­rau­teen viit­taa­via oi­rei­ta, tu­lee ot­taa yh­teyt­tä pai­kal­li­seen kun­na­ne­läin­lää­kä­riin. Ve­si­lin­tu­jen met­säs­tys alu­eel­la ei ole tuol­loin enää suo­si­tel­ta­vaa. Lin­tu­ja ei myös­kään tu­li­si hou­ku­tel­la suur­ta mää­rää sa­maan paik­kaan ruo­kin­nal­la, mikä on myös Met­säs­tä­jä­lii­ton kan­ta riis­ta­lin­tu­jen hou­ku­tus­ruo­kin­taan.

Myös muun riis­tan kuin lin­tu­jen ruo­kin­nas­sa on hyvä nou­dat­taa sel­lai­sia toi­min­ta­ta­po­ja, joil­la ei hou­ku­tel­la ruo­kin­ta­pai­kal­le suu­ria mää­riä lok­ke­ja tai va­ris­lin­tu­ja.

Näköislehdet

Kysely