JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
25.8.2023 14.34

Lauantaina liputetaan Suomen luontoa

Elo­kuun vii­mei­se­nä lau­an­tai­na 26.8. juh­li­taan Suo­men luon­toa. Tänä vuon­na päi­vä on en­sim­mäis­tä ker­taa va­kiin­tu­nut li­pu­tus­päi­vä, ja Suo­mi on en­sim­mäi­nen maa maa­il­mas­sa, joka li­put­taa luon­nol­leen. Kan­sa­lai­sia in­nos­te­taan li­put­ta­maan Suo­men luon­nol­le, ja luon­non oman juh­la­päi­vän vi­ral­li­ses­ta li­pun­nos­tos­ta vas­taa ym­pä­ris­tö- ja il­mas­to­mi­nis­te­ri Kai Myk­kä­nen Suo­men luon­to­kes­kus Hal­ti­as­sa.

Suo­men luon­non päi­vää juh­li­taan joka vuo­si elo­kuun vii­mei­se­nä lau­an­tai­na. Päi­vän suo­si­on jat­ku­va kas­vu ja no­pea va­kiin­tu­mi­nen ovat osoi­tus sii­tä, et­tä luon­to on suo­ma­lai­sil­le tär­keä, juh­lan ja li­put­ta­mi­sen ar­voi­nen.

Suo­men luon­non päi­vää juh­lit­tiin en­sim­mäis­tä ker­taa yk­si­tois­ta vuot­ta sit­ten elo­kuus­sa 2013. Juh­la­päi­väk­si va­kiin­tui elo­kuun vii­mei­nen lau­an­tai, jol­loin kesä on päät­ty­mäs­sä ja ele­tään elon­kor­juun ja sa­to­kau­den ai­kaa. Vuon­na 2017 Suo­men täyt­tä­es­sä 100 vuot­ta Suo­men luon­non vuo­de­nai­ko­ja juh­lis­tet­tiin poik­keuk­sel­li­ses­ti nel­jä­nä eri juh­la­päi­vä­nä.

Luon­to on suo­ma­lai­sil­le tär­keä myös tut­ki­mus­ten pe­rus­teel­la. Suo­men it­se­näi­syy­den juh­la­ra­has­to Sit­ran teet­tä­män tuo­reen ky­se­lyn mu­kaan 85 pro­sent­tia suo­ma­lai­sis­ta ko­kee, et­tä luon­nos­sa vie­tet­ty ai­ka li­sää hei­dän hy­vin­voin­ti­aan. Vain kol­me pro­sent­tia oli eri miel­tä väit­teen kans­sa. Luon­nos­ta hy­vin­voin­tia ko­ki­vat saa­van­sa sekä nuo­ret et­tä van­hat vas­taa­jat, mie­het ja nai­set.

Ky­se­lyn mu­kaan luon­to on lä­hes kai­kil­le suo­ma­lai­sil­le tär­keä: pe­rä­ti 91 pro­sent­tia suo­ma­lai­sis­ta pi­tää luon­toa it­sel­leen tär­ke­ä­nä.

Luon­to- ja ret­kei­ly­ai­hei­sia ta­pah­tu­mia on tar­jol­la use­as­sa kan­sal­lis­puis­tos­sa kaut­ta maan.

Suo­men luon­non juh­la­päi­vää voi viet­tää myös yk­sin­ker­tai­ses­ti läh­te­mäl­lä luon­to­ret­kel­le yk­sin tai ka­ve­rei­den kans­sa naut­ti­maan eväis­tä ja tun­nel­mas­ta. Suo­men Latu haas­taa kaik­ki suo­ma­lai­set nuk­ku­maan yön­sä ul­ko­na.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely