JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kuoppia tulee asfalttiin helpommin sellaisiin kohtiin, joissa niitä on ollut ennenkin. Y-tien reikiä paikataan, kun sää on otollinen.

Kuoppia tulee asfalttiin helpommin sellaisiin kohtiin, joissa niitä on ollut ennenkin. Y-tien reikiä paikataan, kun sää on otollinen.

Saara Huovinen

Uutiset
16.1.2023 16.11

Kuoppa tiessä voi yllättää ikävästi

Saa­ra Huo­vi­nen

Ve­si­sa­teet ja nol­lan mo­lem­min puo­lin vaih­te­le­vat ke­lit ovat tu­hoi­sa yh­dis­tel­mä tei­den pääl­lys­teel­le. Pääl­lys­tee­seen voi syn­tyä suu­ri­a­kin rei­kiä no­pe­as­ti.

– Ikä­vä kyl­lä haas­tei­ta tun­tuu ole­van joka tal­vi, ei­kä ti­lan­net­ta voi enää kut­sua poik­keuk­sel­li­sek­si. On jo­ka­tal­vi­nen il­miö tääl­lä, et­tä pak­kas­kau­den jäl­keen kit­ku­tel­laan nol­lan mo­lem­min puo­lin ja on mär­kää. Pääl­lys­tei­den kan­nal­ta se on ää­rim­mäi­sen ikä­vää, kun­nos­sa­pi­don asi­an­tun­ti­ja Veli-Pek­ka Pelt­ta­ri Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kuk­ses­ta sa­noo.

Pääl­lys­teet rei­kiin­ty­vät hel­pos­ti sil­loin, kun tien pin­nal­la sei­soo vet­tä ja pääl­lys­tees­sä on en­nes­tään verk­ko­mai­sia hal­ke­a­mia. Nämä yh­des­sä ede­saut­ta­vat as­fal­tin pa­las­ten ir­to­a­mis­ta.

Pa­hin ti­lan­ne on, kun sa­maan ai­kaan läm­pö­ti­la vaih­te­lee nol­lan mo­lem­min puo­lin. Mä­räl­lä pin­nal­la au­to­jen ren­kaat is­ke­vät pin­nal­la ole­vaa vet­tä van­haan, hau­ras­tu­nee­seen tai vau­ri­oi­tu­nee­seen as­falt­tiin. Kun läm­pö­ti­la las­kee, as­falt­tiin pääs­syt vesi laa­je­nee jää­ty­es­sään. Laa­jen­tu­mi­nen ir­rot­taa ki­viä tai ko­ko­nai­sia pa­lo­ja hau­ras­tu­nees­ta as­fal­tis­ta.

Äkil­li­nen tien rei­kiin­ty­mi­nen ai­heut­taa hel­pos­ti vaa­ra­ti­lan­tei­ta. Li­säk­si au­ton van­teet ja ren­kaat saat­ta­vat ha­jo­ta. Vil­kas­lii­ken­teis­ten tei­den as­falt­ti­vau­ri­ois­ta kan­nat­taa ai­na il­moit­taa Tien­käyt­tä­jän lin­jal­le.

Pelt­ta­rin mu­kaan il­moi­tus­kyn­nys ylit­tyy sil­loin, kun as­falt­tiin tul­leen rei­än nä­kee ja tun­tee au­tos­ta kä­sin kun­nol­la.

– Rei­än suu­ruus on ai­na suh­teel­lis­ta. Hel­pos­ti aja­tel­laan, et­tä sen pi­tää ol­la Lit­tois­ten­jär­ven ko­koi­nen, mut­ta kun­non pais­tin­pan­nun ko­koi­nen­kin voi riit­tää. Jos rei­kä on tar­peek­si syvä, sii­nä eh­tii pyö­rä lyö­dä niin, et­tä se huo­nol­la tuu­ril­la vau­ri­oi­tuu, hän sa­noo.

Var­sin­kin sa­tei­sil­la ke­leil­lä pääl­lys­teen rei­kiä on vai­kea ha­vai­ta ajois­sa, kun ne peit­ty­vät ve­si­lam­mi­koi­den al­le.

Va­hin­koa ai­heut­ta­vat pääl­lys­te­vau­ri­ot saat­ta­vat syn­tyä yl­lät­tä­vän no­pe­as­ti, jo­ten au­toi­li­joi­den on syy­tä ol­la va­ro­vai­sia. Pelt­ta­ri ko­ros­taa en­na­koi­vaa ajo­ta­paa.

– Ajo­no­peus ja ajo­e­täi­syys on hyvä so­vit­taa sil­lä ta­val­la, et­tä eh­tii näh­dä, mitä edel­lä kul­ke­van au­ton al­ta pul­pah­taa esiin. Kuop­pia on vai­kea väis­tel­lä, jos nii­tä ei eh­di näh­dä.

Tal­vel­la pai­ka­taan vain sel­lai­set rei­ät, jot­ka ovat lii­ken­ne­tur­val­li­suu­den kan­nal­ta pak­ko pai­ka­ta. Tal­vel­la paik­kaa­mi­nen ta­pah­tuu läh­tö­koh­tai­ses­ti ai­na kyl­mä­mas­sal­la, ei­kä täl­lai­nen paik­ka yleen­sä pysy ko­vin pit­kään.

Ke­säl­lä käy­tet­ty kuu­ma­mas­sa oli­si kyl­mä­mas­saa kes­tä­väm­pää. Kuu­ma­mas­saa ei ole tal­vel­la kui­ten­kaan yleen­sä saa­ta­vil­la, sil­lä as­falt­ti­a­se­mat ovat kiin­ni. Tal­vel­la syn­ty­neet rei­ät pääs­tään­kin paik­kaa­maan kun­nol­la vas­ta ke­säl­lä. Ti­la­päi­set paik­kauk­set kor­ja­taan py­sy­väl­lä paik­kauk­sel­la sil­loin, kun sää­o­lo­suh­teet ovat paik­kauk­sel­le suo­tui­sat.

Paik­kaus­me­ne­tel­miä on ke­hi­tet­ty eri­lai­siin vau­ri­oi­hin ja olo­suh­tei­siin so­pi­vik­si. On­gel­ma­na on se, et­tä var­sin­kin kos­te­al­la ja kyl­mäl­lä sääl­lä suo­ri­te­tut paik­kauk­set ei­vät kes­tä lii­ken­teen ja sää­o­lo­suh­tei­den ai­heut­ta­maa ku­lu­tus­ta. Ve­den al­la ole­via rei­kiä ei myös­kään voi­da pai­ka­ta en­nen tien kui­vu­mis­ta. Sa­mo­ja koh­tia teis­sä jou­du­taan paik­kaa­maan yhä uu­del­leen.

– On to­den­nä­köi­sem­pää, et­tä rei­kä tu­lee sa­maan koh­taan uu­des­taan kuin et­tä nii­tä tu­li­si li­sää, Pelt­ta­ri sa­noo.

Van­hat ja ku­lu­neet pääl­lys­teet rei­kiin­ty­vät tal­vi­ke­leil­lä hel­pom­min. Tuo­rei­den kun­to­mit­taus­ten pe­rus­teel­la huo­no­kun­tois­ten pääl­lys­tei­den mää­rä on kas­va­nut sel­väs­ti, eri­tyi­ses­ti vä­hä­lii­ken­tei­sil­lä teil­lä.

Ely-kes­kuk­sen mu­kaan myös tien­käyt­tä­jien tyy­ty­väi­syys on tut­ki­mus­tu­los­ten mu­kaan las­ke­nut.

En­si ke­sän tei­den pääl­lys­ty­soh­jel­maa suun­ni­tel­laan par­hail­laan, mut­ta niu­kas­ta ra­hoi­tuk­ses­ta ja pääl­lys­tys­töi­den kor­keis­ta kus­tan­nuk­sis­ta joh­tu­en oh­jel­ma jää ly­hy­ek­si. En­si­si­jai­ses­ti pääl­lys­te­tään vil­kas­lii­ken­tei­siä pää­tei­tä.

– Bi­tu­min, die­se­lin ja nes­te­kaa­sun hin­nat ovat kor­ke­al­la, mut­ta ra­hoi­tus on niu­kem­pi kuin vii­me vuo­si­na. Pait­si et­tä ra­haa on vä­hem­män, sil­lä myös saa os­tet­tua vä­hem­män. Täs­sä on ol­lut ai­ka hy­viä vuo­sia vä­hä­lii­ken­teis­ten tei­den uu­si­mi­ses­sa, mut­ta nyt on vä­hän huo­nom­mat ajat edes­sä päin, Pelt­ta­ri sa­noo.

Esi­mer­kik­si Kus­ta­vin­tiel­lä teh­dään en­si ke­sä­nä ai­no­as­taan paik­kaus­töi­tä. Sen si­jaan Ry­mät­ty­län­tie on tar­koi­tus pääl­lys­tää uu­des­taan Kul­ta­ran­nan tien­haa­ran ja Sär­kän­sal­men sil­lan vä­lil­tä.

Fak­ta

Vil­kas­lii­ken­teis­ten tei­den as­falt­ti­vau­ri­ois­ta kan­nat­taa il­moit­taa Tien­käyt­tä­jän lin­jal­le.

Hel­poin tapa on la­da­ta pu­he­li­meen 112 Suo­mi -so­vel­lus, jos­ta lin­jan nu­me­ro löy­tyy Pal­ve­lut-ot­si­kon al­ta.

So­vel­luk­sen kaut­ta soit­ta­es­sa pu­he­lus­sa on mu­ka­na kart­ta­pai­kan­nuk­sen mah­dol­li­suus.

Tien­käyt­tä­jän lin­jan nu­me­ro on 0200 2100 ja sii­hen voi soit­taa 24/7.

Näköislehdet

Kysely