JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
7.10.2022 15.35

Kunta­joh­ta­jilta kannanotto lähiju­na­lii­kenteen puolesta

Var­si­nais-Suo­men kun­ta­joh­ta­jat ovat teh­neet yh­tei­sen kan­na­no­ton Var­si­nais-Suo­men lä­hi­ju­na­lii­ken­teen ke­hit­tä­mi­sen tär­key­des­tä.

Kun­ta­joh­ta­jat muis­tut­ta­vat, et­tä Var­si­nais-Suo­mi on Suo­men ti­heim­min asut­tu­ja maa­kun­tia ja Tu­run seu­tu yk­si Suo­men kol­mes­ta kas­vu­kes­kuk­ses­ta. Maa­kun­nas­sa on va­jaa­käy­töl­lä suu­ri mää­rä ra­ta­yh­teyk­siä, jot­ka ovat otet­ta­vis­sa lä­hi­ju­na­lii­ken­teen käyt­töön, no­peim­min Rai­sio-Tur­ku-Loi­maa väli no­peim­min.

Li­säk­si In­ter­ci­ty -ju­nien lii­ken­nöin­ti on laa­jen­net­ta­vis­sa Tu­rus­ta Rai­si­on kaut­ta Naan­ta­liin saak­ka, pu­hu­mat­ta­kaan Tun­nin ju­nan po­ten­ti­aa­lis­ta. Uu­si­kau­pun­ki-Tur­ku– vä­lin kau­pun­geil­la ja kun­nil­la sekä Tur­ku-Loi­maa –vä­lin kun­nil­la on vah­va tah­to­ti­la maa­kun­nan pai­kal­lis­ju­na­lii­ken­teen edis­tä­mi­sek­si. Pai­kal­lis­ju­na­lii­ken­ne tu­kee vah­vas­ti Tun­nin ju­naa.

Ta­voit­tee­na on ke­hit­tää Var­si­nais-Suo­men si­säi­siä ja ul­koi­sia yh­teyk­siä ja edis­tää Tun­nin ju­nan ohel­la ja sitä tu­kien lä­hi­ju­na­lii­ken­teen edel­ly­tyk­siä muun mu­as­sa uu­sia sei­sak­kei­ta, ase­ma­paik­ko­ja ja lii­tyn­tä­py­sä­köin­tiä edis­tä­en.

Uu­si­kau­pun­ki-Tur­ku-Tam­pe­re –vä­lil­le, sekä Tun­nin ju­nan myö­tä Tur­ku-Hel­sin­ki –vä­lin ra­dan­var­si­kun­tiin, on mah­dol­lis­ta ke­hit­tää lä­hi­ju­na­lii­ken­net­tä.

Kau­ko­lii­ken­teen uu­sia py­säh­dys­paik­ko­ja tu­le­vai­suu­des­sa voi ol­la esi­mer­kik­si Tu­run Urus­vuo­res­sa, Rai­si­on Nuo­rik­ka­las­sa, Naan­ta­lis­sa, Lie­dos­sa, Au­ras­sa, Ky­rös­sä ja Pai­mi­os­sa.

– Var­si­nais-Suo­men taa­ja­ma­ju­na­lii­ken­teen ke­hit­tä­mi­nen on erit­täin tär­ke­ää maa­kun­nan ve­to­voi­man, kun­tien elin­voi­mai­suu­den, il­mas­to­ta­voit­tei­den ja maa­kun­nan si­säi­sen lii­ken­teen su­ju­vuu­den kan­nal­ta. Rai­teet tu­le­vat jo nyt Rai­si­oon, juna-ase­ma on mah­dol­lis­ta ra­ken­taa vuon­na 2024 ja käyt­tä­jiä löy­tyy; enää tar­vi­taan juna, to­te­aa Rai­si­on kau­pun­gin­joh­ta­ja Ee­ro Vai­nio.

Eten­kin Uu­si­kau­pun­ki-Rai­sio-Tur­ku ja Loi­maa-Tur­ku-vä­lien kun­nis­sa sekä Naan­ta­lis­sa mat­kus­ta­ja­ju­na­lii­ken­teen ke­hit­tä­mi­nen ko­e­taan elin­voi­mai­sen tu­le­vai­suu­den kan­nal­ta kriit­ti­sek­si kär­ki­hank­keek­si, jo­hon ol­laan ha­luk­kai­ta pa­nos­ta­maan.

Tu­run por­mes­ta­ri Min­na Ar­ve ko­ros­taa, et­tä Tu­run ja Hel­sin­gin vä­li­nen no­pea rai­deyh­teys ja maa­kun­nan lä­hi­ju­na­lii­ken­ne tu­ke­vat kiin­te­äs­ti toi­si­aan.

– Tun­nin ju­nan ja lä­hi­ju­nien su­ju­vien vaih­to­yh­teyk­sien avul­la maa­kun­nan yh­tey­det pää­kau­pun­ki­seu­dul­le vah­vis­tu­vat, mikä li­sää lä­hi­ju­nien mat­kus­ta­ja­po­ten­ti­aa­lia, la­ven­taa työs­sä­käyn­ti­a­lu­et­ta ja kas­vat­taa si­ten elin­kei­no­e­lä­män me­nes­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia. Tun­nin ju­naan kuu­lu­va kak­sois­rai­de Tur­ku-Salo -vä­lil­lä on edel­ly­tys tä­män suun­nan lä­hi­ju­na­lii­ken­teen syn­ty­mi­sel­le.

Naan­ta­lin kau­pun­gin­joh­ta­ja Lau­ra Lep­pä­nen to­te­aa omas­sa lau­sun­nos­saan Var­si­nais-Suo­men omaa­van omaa vä­es­tö­po­ten­ti­aa­lia ja ha­lua rai­de­lii­ken­neyh­teyk­sien ke­hit­tä­mi­seen lä­hi­ju­na­lii­ken­tees­tä ai­na Hel­sin­kiin ja Tam­pe­reel­le as­ti.

– Ra­dan­var­ren kun­nis­sa on mo­ni­puo­li­sia mah­dol­li­suuk­sia sekä lähi- et­tä kau­ko­ju­na­lii­ken­teen hyö­dyn­tä­mi­seen. Elin­kei­no­e­lä­män ja mat­kai­lun nä­kö­kul­mas­ta rai­de­lii­ken­neyh­teyk­sien pa­ran­tu­mi­nen on en­si­ar­voi­sen tär­ke­ää, hän to­te­aa.

Uu­si­kau­pun­ki-Tur­ku vä­lil­lä on ny­kyi­sel­lään säh­köis­tet­ty rai­deyh­teys mut­tei lain­kaan hen­ki­lö­ju­na­lii­ken­net­tä.

Kun­ta­joh­ta­jat to­te­a­vat, et­tä lähi- tai kau­ko­ju­na­lii­ken­ne Rai­si­oon oli­si mah­dol­lis­ta heti kun sei­sa­ke on ra­ken­net­tu, ja mui­hin Uu­den­kau­pun­gin ra­dan kun­tiin lä­hi­vuo­si­na, kun­han yh­teys­vä­lil­le löy­tyy lii­ken­nöit­si­jä.

Puut­teel­lis­ten yh­teyk­sien vuok­si ra­dan­var­si­kun­tien pen­de­löin­ti ja muu lii­ken­ne on huo­mat­ta­van usein yk­si­tyi­sau­toi­lun va­ras­sa. Kun py­ri­tään kes­tä­vään alu­e­ra­ken­tee­seen ja il­mas­to­ys­tä­väl­li­seen lii­ken­ne­jär­jes­tel­mään, rai­deyh­teyk­sil­lä on nyt ja tu­le­vai­suu­des­sa mer­kit­tä­vä roo­li.

Ra­dan­var­si­kun­tien kun­ta­joh­ta­jat nä­ke­vät hen­ki­lö­ju­na­lii­ken­teen edel­ly­tys­ten pa­ran­ta­mi­sen mo­nin ta­voin tär­ke­äk­si.

– Uu­si­kau­pun­ki pyr­kii omal­ta osal­taan te­ke­mään tar­vit­ta­vat toi­met, joi­ta hen­ki­lö­ju­na­lii­ken­teen aloit­ta­mi­nen edel­lyt­tää rei­til­lä Tur­ku-Rai­sio-Mas­ku-Nou­si­ai­nen-My­nä­mä­ki-Veh­maa-Uu­si­kau­pun­ki. Lii­ken­teen al­ka­es­sa yh­teys Suo­men kas­vu­kol­mi­oon pa­ra­nee ja tä­mä­kin lii­ken­ne­vir­ta synk­ro­noi muun lii­ken­ne­jär­jes­tel­män ja myös Tun­nin ju­nan kans­sa, kun se val­mis­tuu, Uu­den­kau­pun­gin kau­pun­gin­joh­ta­ja At­so Vai­nio puo­les­taan to­te­aa.

Var­si­nais-Suo­men kau­pun­git, kun­nat ja maa­kun­ta­liit­to te­ke­vät yh­teis­työ­tä Väy­lä­vi­ras­ton kans­sa, jot­ta saa­daan riit­tä­vä tie­to­poh­ja uu­sien sei­sak­kei­den ke­hit­tä­mis­tar­peis­ta ja tar­vit­ta­vis­ta in­ves­toin­neis­ta ja ju­na­lii­ken­teen ra­hoi­tus­tar­pees­ta.

Var­si­nais-Suo­men kun­ta­joh­ta­jat kan­nus­ta­vat lii­ken­ne­o­pe­raat­to­rei­ta ole­maan ak­tii­vi­sia ja ve­to­a­vat val­ti­o­ta ja Väy­lä­vi­ras­toa ri­pe­äs­ti mah­dol­lis­ta­maan osal­taan taa­ja­ma­ju­na­lii­ken­teen to­teu­tu­mi­sen.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely