JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hankekumppaniksi käyvät niin järvien, jokien kuin merenlahtienkin vesiensuojeluyhdistykset, myös vireillä olevat.

Hankekumppaniksi käyvät niin järvien, jokien kuin merenlahtienkin vesiensuojeluyhdistykset, myös vireillä olevat.

Arkisto / Sari Honkasalo

Uutiset
19.5.2022 11.50

Kotivesistöjä mahdollisuus kunnostaa Mynämäessä, Vehmaalla ja Ugissa

Sari Hon­ka­sa­lo

Lou­nais-Suo­men ve­sien­suo­je­lu­yh­dis­tys ry on aloit­ta­mas­sa Eu­ra­jo­en, Lai­ti­lan, My­nä­mä­en, Py­hä­ran­nan, Rau­man, Veh­maan ja Uu­den­kau­pun­gin alu­eel­la Ko­ti­ve­sis­töt kun­toon II-han­ket­ta, joka to­teu­te­taan ajal­la 1.5.2022 – 31.12.2023. Hank­keel­le tul­laan palk­kaa­maan osa-ai­kai­nen han­ke­työn­te­ki­jä al­ku­ke­sän ai­ka­na.

Nyt haus­sa ovat pai­kal­li­set ve­sien­suo­je­lu­yh­dis­tyk­set han­ke­kump­pa­nik­si.

– Myös vi­reil­lä ole­via yh­dis­tyk­siä pää­see mu­kaan. Jär­vien, jo­kien ja me­ren­lah­tien yh­dis­tyk­siä, kaik­ki käy­vät, pai­not­taa pro­jek­ti­työn­te­ki­jä Pasi Sal­mi.

Sal­mi ker­too, et­tä Le­a­der-toi­min­ta­ryh­mä Ra­vak­kaan on ol­tu pal­jon yh­tey­des­sä ve­sis­tö­kun­nos­tuk­sien osal­ta, mut­ta yk­sit­täi­set pai­kal­lis­hank­keet ei­vät ole täyt­tä­neet yleis­hyö­dyl­li­siä kri­tee­rei­tä. Sik­si nyt pää­tet­tiin teh­dä yk­si isom­pi han­ke asi­an ym­pä­ril­le.

Hank­keen ta­voit­tee­na on pa­ran­taa alu­een ve­sis­tö­jen ti­laa, käyt­töä, ve­sis­tö­jen käyt­tä­jien ym­pä­ris­tö­tie­toi­suut­ta ja ver­kos­toi­tu­mis­ta sekä mah­dol­li­suuk­sia eri­lai­siin kun­nos­tus­toi­men­pi­tei­siin.

Hank­kees­sa laa­di­taan noin 15 koh­de­ve­sis­töl­le oma kun­nos­tus­suun­ni­tel­ma, jos­sa ve­sien­suo­je­lu­toi­men­pi­tei­tä osoi­te­taan niin ve­si­a­lu­eel­le kuin va­lu­ma-alu­eel­le­kin. Hank­kees­sa tul­laan jär­jes­tä­mään eri­lai­sia ve­sien­suo­je­luun liit­ty­viä ti­lai­suuk­sia, jois­sa edis­te­tään pai­kal­lis­ten ver­kos­toi­tu­mis­ta, oma­toi­mis­ta ve­sien seu­ran­taa ja oman ve­sis­tön ym­pä­ris­tö­tie­don hal­lin­taa ja tie­don tuot­ta­mis­ta. Pai­kal­li­sil­le toi­mi­joil­le jär­jes­te­tään myös ve­sik­li­nik­ka­ti­lai­suuk­sia.

Ve­sis­töis­tä tut­ki­taan ve­den­laa­tua, plank­ton ja poh­ja­e­läi­miä, ja ne mää­räy­ty­vät koh­de­ve­sis­tön ny­ky­ti­lan­teen, tar­peen ja ai­em­min ke­rät­ty­jen tie­to­jen pe­rus­teel­la. Mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan osas­ta ve­sis­tö­jä kar­toi­te­taan myös ve­si­kas­vil­li­suut­ta ja sy­vyys­tie­to­ja.

Mu­kaan pää­see il­moit­tau­tu­mal­la Lou­nais-Suo­men ve­sien­suo­je­lu­yh­dis­tyk­sel­le kiin­nos­tuk­ses­ta osal­lis­tua hank­kee­seen han­ke­kump­pa­ni­na.

Hank­kee­seen ovat ter­ve­tul­lei­ta kaik­ki alu­een ve­sien­suo­je­lus­ta kiin­nos­tu­neet ta­hot, mut­ta tu­los­ta­voit­tee­na on noin 15 koh­de­ve­sis­töä.

Osal­lis­tu­mi­nen ei sido pai­kal­lis­ta­hoa ta­lou­del­li­ses­ti. Han­ke si­säl­tää kui­ten­kin tal­koo­työ­tä, jo­ten osa sel­vi­tyk­sis­tä teh­dään yh­dis­tys­ten kans­sa tal­koo­ra­hoi­tuk­sen puit­teis­sa.

Li­sä­tie­toa saa yh­dis­tyk­sen pro­jek­ti­työn­te­ki­jöil­tä: mat­ti.jan­tu­nen@lsvsy.fi ja pasi.sal­mi@lsvsy.fi tai puh. 040-161 8830.

Han­ket­ta ra­hoi­te­taan Le­a­der-toi­min­ta­ryh­mä Ra­va­kan ra­hoi­tus­ke­hyk­ses­tä. Va­jaan 70 000 eu­ron ko­ko­nais­ra­hoi­tuk­ses­ta on jul­kis­ta (EU, val­tio ja kun­ta) 75 pro­sent­tia. Yk­si­tyis­tä ra­haa hank­kees­sa on tal­koo­töi­nä 4000 eu­roa ja ra­haa noin 13 000 eu­roa.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely