JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
23.12.2022 12.35

Koronasta ei enää erityisiä ohjeita

Ter­vey­den- ja hy­vin­voin­nin lai­tos on päi­vit­tä­nyt oh­jei­taan ko­ro­na­vi­ruk­sen osal­ta.

– Ko­ro­na­vi­ruk­seen kan­nat­taa suh­tau­tua ku­ten mui­hin­kin hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­oi­hin. Juu­ri ko­ro­na­vi­rus­ta kos­ke­vil­le eri­tyi­sil­le oh­jeil­le ei enää ole tar­vet­ta, to­te­aa THL:n yli­lää­kä­ri Tuu­la Han­ni­la-Han­del­berg

Suo­mes­sa liik­kuu täl­lä het­kel­lä run­saas­ti eri hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­oi­ta. Inf­lu­ens­sa­e­pi­de­mia on al­ka­nut ja RS-vi­ruk­sen ai­heut­ta­mia tau­ti­ta­pauk­sia on pal­jon. Ko­ro­na­ti­lan­ne on va­kaa, mut­ta vi­rus­ta kier­tää vä­es­tös­sä edel­leen run­saas­ti.

– Sa­mat va­ro­toi­met pä­te­vät kaik­kiin hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­oi­hin. Tär­ke­ää nii­den eh­käi­sys­sä on, et­tei läh­de sai­raa­na esi­mer­kik­si ky­läi­le­mään jou­luk­si. It­se ku­kin voi näin suo­ja­ta eten­kin ris­ki­ryh­miä, ku­ten van­huk­sia, Han­ni­la-Han­del­berg ko­ros­taa.

Ko­ro­nal­ta, inf­lu­ens­sal­ta ja muil­ta hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­oil­ta suo­jaa­vat sa­mat kei­not: suo­si­tel­tu­jen ro­ko­tus­ten ot­ta­mi­nen, ko­to­na sai­ras­ta­mi­nen, kä­sien pe­se­mi­nen, ys­ki­mi­nen ja ai­vas­ta­mi­nen hi­haan, omien ris­kien ar­vi­oi­mi­nen ja tar­vit­ta­es­sa mas­kin käyt­tä­mi­nen ja etäi­syy­den pi­tä­mi­nen.

Lie­vää ko­ro­na­vi­ru­sin­fek­ti­o­ta hoi­de­taan sa­mal­la ta­voin kuin ta­val­lis­ta fluns­saa. Jos yleis­voin­ti las­kee tai oi­reet ovat va­ka­via, on syy­tä ol­la yh­tey­des­sä ter­vey­den­huol­toon, ku­ten ai­na mui­den­kin sai­ras­tu­mi­sien koh­dal­la.

Ai­em­min suo­si­tel­tiin, et­tä ko­ro­naan sai­ras­tu­nut vält­täi­si kon­tak­te­ja vii­si vuo­ro­kaut­ta oi­rei­den alus­ta. Nyt voi toi­mia ku­ten ta­val­li­sen fluns­san ja nu­ha­kuu­meen kans­sa: ar­keen voi pa­la­ta, kun kuu­me on pois­sa ja oi­reet ovat sel­väs­ti vä­hen­ty­neet.

– Hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­oon sai­ras­tu­nee­na on hyvä jää­dä ko­tiin le­pää­mään. Töi­hin, kou­luun ja päi­vä­ko­tiin voi pa­la­ta, kun oi­reet ovat sel­väs­ti vä­hen­ty­neet ja mah­dol­li­nen kuu­me on pois­sa. Lap­sen koh­dal­la on hyvä odot­taa, et­tä lap­si jak­saa osal­lis­tua ope­tuk­seen tai var­hais­kas­va­tuk­sen toi­min­taan. Työ­pai­kat voi­vat an­taa omia oh­jeis­tuk­sia, Han­ni­la-Han­del­berg sa­noo.

Vi­ru­sin­fek­ti­ois­sa tar­tut­ta­vuus vä­he­nee no­pe­as­ti oi­rei­den al­ka­mi­sen jäl­keen. Jäl­ki­nu­ha tai -ys­kä voi jat­kua pit­kään­kin, ei­kä se es­tä pa­luu­ta esi­mer­kik­si töi­hin, kou­luun ja päi­vä­ko­tiin.

Vaik­ka per­hees­sä oli­si ko­ro­na­tar­tun­ta, voi­vat muut per­heen­jä­se­net men­nä nor­maa­lis­ti esi­mer­kik­si töi­hin, kou­luun, päi­vä­ko­tiin ja har­ras­tuk­siin, jos he it­se ovat oi­reet­to­mia.

Ko­ro­nan ko­ti­tes­te­jä voi edel­leen käyt­tää ha­lu­tes­saan. Ter­vey­den­huol­los­sa ko­ro­na­tes­te­jä teh­dään vain ra­ja­tus­ti muun mu­as­sa oi­rei­sil­le va­ka­van ko­ro­na­tau­din ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vil­le.

Uu­den­kau­pun­gin ter­veys­kes­kuk­ses­sa tar­tun­ta­tau­ti­hoi­ta­ja­na toi­mi­va Jen­ni­ka Ruo­ho­nen pai­not­taa, et­tä työn­te­ki­jät so­pi­vat työ­nan­ta­jan kans­sa omail­moi­tus­me­net­te­lys­tä sai­raus­ta­pauk­sis­sa.

– Ko­ro­na­vi­ru­sin­fek­ti­oi­den osal­ta toi­vom­me, et­tä työ­nan­ta­ja hy­väk­syi­si omail­moi­tus­me­net­te­lyn. Työn­te­ki­jän oi­keus pal­kal­li­seen sai­raus­pois­sa­o­loon pe­rus­tuu työ­so­pi­mus­lain­sää­dän­töön ja työ­eh­to­so­pi­muk­siin. Eri­lai­sia käy­tän­tö­jä ja oh­jei­ta on käy­tös­sä työ­paik­ka­koh­tai­ses­ti.

En­nal­ta­eh­käi­se­väs­ti Ruo­ho­nen suo­sit­te­lee ris­ki­ryh­miin kuu­lu­via ot­ta­maan vie­lä en­nen vuo­den­vaih­det­ta inf­lu­ens­sa­ro­kot­teen ja/tai ko­ro­nan te­hos­te­ro­kot­teen, mi­kä­li ei ole vie­lä tänä syys-tal­vi­kau­te­na tätä ot­ta­nut.

Ajan voi va­ra­ta säh­köi­ses­ti Uu­den­kau­pun­gin net­ti­si­vuil­ta, uu­si­kau­pun­ki.fi/ säh­köi­nen ajan­va­raus tai soit­ta­mal­la nu­me­roon 02 4612 517.

Näköislehdet

Kysely