JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
11.1.2022 16.06

Koronan vauhti kiihtyy Varsinais-Suomessa – koronaryhmä suosittelee yksilö­lii­kuntaa

Täl­lä het­kel­lä ko­ro­nan 14 vuo­ro­kau­den il­maan­tu­vuus Var­si­nais-Suo­mes­sa on 100 000 asu­kas­ta koh­ti 1061 eli voi­mak­kaas­sa nou­sus­sa. Ta­pauk­sia on noin 600 päi­väs­sä ja tes­tien po­si­tii­vi­suusp­ro­sent­ti on lä­hes 30.

– Tes­tien po­si­tii­vi­suusp­ro­sent­ti vas­taa nor­maa­le­ja inf­lu­ens­sa­e­pi­de­mi­oi­den huip­pu­ja eli olem­me siis to­del­la kor­keis­sa lu­vuis­sa, mut­ta tä­män aal­lon huip­pua ei ole vie­lä näh­ty, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin vt. tar­tun­ta­tau­deis­ta vas­taa­va yli­lää­kä­ri Har­ri Mart­ti­la sa­noo.

– Sai­raa­la­hoi­don tar­ve on py­sy­nyt sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä mel­ko sa­man­suu­rui­se­na ja meil­lä po­ti­las­mää­rän li­sään­ty­mi­nen on ol­lut mal­til­li­sem­paa kuin mo­nil­la muil­la alu­eil­la, Mart­ti­la sa­noo.

Vaik­ka omik­ron­va­ri­an­tin ar­vel­laan ole­van del­ta­va­ri­ant­tia lie­vem­pi, se voi sil­ti ai­heut­taa sai­raa­la­hoi­don tar­vet­ta, var­sin­kin ris­ki­ryh­mä­läi­sil­le ja ro­kot­ta­mat­to­mil­le. Tyk­sis­sä oli tiis­tai­na 11.1. aa­mul­la hoi­dos­sa 20 po­ti­las­ta vuo­de­o­sas­toil­la ja vii­si po­ti­las­ta teho-osas­tol­la. Osal­la näis­tä po­ti­lais­ta tau­di­nai­heut­ta­jak­si on pal­jas­tu­nut omik­ron­va­ri­ant­ti.

Jouk­kue- ja ryh­mä­ur­hei­lun si­jas­ta ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä suo­sit­te­lee yk­si­lö­lii­kun­taa, jo­hon liit­ty­vä tar­tun­ta­ris­ki on vä­häi­sem­pi kuin jouk­kue- tai ryh­mä­ur­hei­lus­sa.

Kai­kes­sa lii­kun­ta­toi­min­nas­sa on kui­ten­kin huo­leh­dit­ta­va ko­ro­na­tur­val­li­sis­ta käy­tän­nöis­tä kun­to­sa­leil­la ja lii­kun­ta­ti­lois­sa. Näi­hin toi­miin si­säl­ty­vät mas­kien käyt­tö, kä­si­hy­gie­nia, tur­va­vä­lit sekä tar­peet­to­man oles­ke­lun vält­tä­mi­nen lii­kun­ta­ti­lois­sa sekä pu­ku­huo­nees­sa.

– Ryh­män nä­ke­myk­sen mu­kaan las­ten ryh­mä­har­ras­tus­toi­min­taa voi­daan jat­kaa ot­ta­en eri­tyi­ses­ti huo­mi­oon ter­veys­tur­val­li­set käy­tän­nöt ku­ten kä­si­hy­gie­nia, riit­tä­vät tur­va­e­täi­syy­det ja suu­ne­nä­suo­jien käyt­tö, kun laji sen mah­dol­lis­taa, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin joh­ta­ja­y­li­lää­kä­ri Mik­ko Pie­ti­lä sa­noo.

Kou­luis­sa on jo pit­kään nou­da­tet­tu ter­veys­tur­val­li­sia toi­mia ja ko­ko­nais­mää­rään suh­teu­tet­tu­na kou­lui­hin ja har­ras­tuk­siin jäl­ji­tet­tä­vät tar­tun­nat ovat ol­leet mal­til­li­sia. Ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä kat­soi, et­tä har­ras­tus­ten tau­ot­ta­mi­sen tuo­mat hai­tat ovat suu­rem­mat kuin hyö­dyt.

Yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sis­sa ko­ro­na­mi­nis­te­ri­ryh­män suo­si­tus­ta pi­tää nou­dat­taa: Yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sis­sa saa ol­la enin­tään vii­si per­heen ul­ko­puo­lis­ta mu­ka­na.

Hen­ki­löi­den, joi­den vas­tus­tus­ky­ky on alen­tu­nut, suo­si­tel­laan ha­ke­van te­hos­te­an­nok­sen­sa THL:n oh­jeis­tuk­sen mu­kaan. Ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä ha­lu­aa suo­jel­la eri­tyi­ses­ti hen­ki­löi­tä, joil­la on alen­tu­nut vas­tus­tus­ky­ky, kos­ka hei­dän ris­kin­sä va­ka­val­le, sai­raa­la­hoi­toa vaa­ti­val­le ko­ro­nain­fek­ti­ol­le on muu­ta vä­es­töä suu­rem­pi.

Näköislehdet

Kysely