JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
4.1.2022 14.42

Korona­koor­di­naa­ti­o­ryhmä kehottaa kotitesteihin

Ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­jen mää­rän nous­tes­sa voi­mak­kaas­ti ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä ke­hot­taa ot­ta­maan ko­ti­tes­tauk­sen avuk­si. Ryh­mä suo­sit­te­lee ko­ti­tes­tiä kai­kil­le so­si­aa­li-ja ter­vey­den­huol­los­sa asi­oi­vil­le.

Ko­ro­na­vi­rus­ti­lan­ne hei­ken­tyy yhä no­pe­as­ti Var­si­nais-Suo­mes­sa. Ko­ro­na­vi­ruk­sen il­maan­tu­vuus saa­vut­ti jäl­leen uu­den en­nä­tyk­sen­sä, 627 tar­tun­taa 100 000 asu­kas­ta koh­den edel­tä­vän kah­den vii­kon ajal­ta.

– Val­lit­se­va ko­ro­na­vi­ruk­sen va­ri­ant­ti on nyt omik­ron. Vi­rus­ta on jo ta­vat­tu kai­kis­ta kun­nis­ta Var­si­nais-Suo­mes­sa. Eni­ten tar­tun­to­ja on 20–30-vuo­ti­ail­la, mut­ta ta­pauk­sia to­de­taan kai­kis­sa ikä­ryh­mis­sä, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin in­fek­ti­o­lää­kä­ri Har­ri Mart­ti­la ker­too.

Tar­tun­nan­jäl­ji­tys on ruuh­kau­tu­nut, mut­ta sitä teh­dään edel­leen. Osas­sa kun­nis­ta jäl­ji­tys­tä on jou­dut­tu pri­o­ri­soi­maan Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen oh­jei­den mu­kai­ses­ti. Sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä pääs­tään edel­leen noin 70 pro­sen­tin jäl­ji­tet­tä­vyy­teen. Lä­hi­pii­ri on edel­leen ta­val­li­sin tar­tun­ta­paik­ka.

– Omik­ron on osoit­tau­tu­nut huo­mat­ta­van hy­vin tart­tu­vak­si. Tar­tun­nan saa­neis­sa on kas­va­va mää­rä kah­den ja jopa kol­men ro­ko­tuk­sen saa­nei­ta, Mart­ti­la ker­too.

Ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä to­te­si ko­kouk­ses­saan 4. tam­mi­kuu­ta, et­tä li­sää kei­no­ja tar­vi­taan vi­ruk­sen tor­jun­taan. Mas­kien li­säk­si ryh­mä suo­sit­te­lee ko­ti­tes­te­jä.

– Ko­ti­tes­tiä on hyvä käyt­tää, kun men­nään asi­oi­maan esi­mer­kik­si so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­hin. Li­säk­si me kaik­ki voim­me teh­dä it­se tes­tin, kun suun­nit­te­lem­me vaik­ka­pa tut­ta­vien ta­paa­mis­ta. Eri­tyi­ses­ti on nyt suo­jat­ta­va hen­ki­löi­tä, joil­la on hei­ken­ty­nyt vas­tus­tus­ky­ky esi­mer­kik­si pe­rus­sai­rau­den vuok­si, koor­di­naa­ti­o­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Mik­ko Pie­ti­lä to­te­si.

Var­si­nais-Suo­men sai­raa­lois­sa oli 4.1. aa­mul­la hoi­dos­sa teho-osas­tol­la al­le vii­si ja muil­la osas­toil­la 24 co­vid-po­si­tii­vis­ta po­ti­las­ta. Ko­ro­na­vi­rus­tau­tiin kuol­lei­den mää­rä kas­voi jou­lu­kuus­sa koko epi­de­mia-ajan kor­keim­mak­si. Kuu­kau­den ai­ka­na me­neh­tyi yh­teen­sä 24 po­ti­las­ta.

Ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä kes­kus­te­li lii­kun­ta­har­ras­tus­ten edel­ly­tyk­sis­tä, kun Län­si-Suo­men alu­e­hal­lin­to­vi­ras­ton mää­rää­mä har­ras­tus­ti­lo­jen sul­ku päät­tyy. Voi­mas­sa­o­le­vat ra­joi­tuk­set päät­ty­vät 15. tam­mi­kuu­ta.

– Ra­joi­tu­sa­jan päät­ty­mi­sen jäl­keen nä­em­me tar­peel­li­sek­si ar­vi­oi­da tar­koin eri­tyi­ses­ti yk­si­lö­la­jien ja ra­joi­te­tun osal­lis­tu­ja­mää­rän ko­ro­na­tur­val­li­sia lii­kun­ta­har­ras­tuk­sia jat­ka­mi­sen edel­ly­tyk­siä. Eri­tyi­ses­ti las­ten ja nuor­ten har­ras­tus­toi­min­taan ei tu­li­si jat­kos­sa­kaan koh­dis­taa ra­joi­tus­toi­mia, Mik­ko Pie­ti­lä sa­noo.

Näköislehdet

Kysely