JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
19.5.2022 13.20

Kevättyöt etenevät, mutta hitaasti

Ke­vät­kyl­vöt ovat eden­neet vii­mei­sen kah­den vii­kon ai­ka­na hi­taas­ti koko maas­sa. Työt ovat myö­häs­sä kes­ki­mää­räi­ses­tä ai­ka­tau­lus­ta vii­kos­ta kym­me­neen päi­vään.

Var­si­nais-Suo­mes­sa kyl­vö­töis­sä pääs­tiin vauh­tiin äi­tien­päi­vän jäl­keen. Kyl­vöis­tä on teh­ty noin puo­let, mut­ta alu­eel­li­set erot ovat val­ta­via. Osas­sa Var­si­nais-Suo­mea ei ole pääs­ty kun­nol­la al­kuun.

Pak­sun rou­dan vuok­si Var­si­nais-Suo­mes­sa sa­vi­maat ovat muok­kau­tu­neet tänä ke­vää­nä hy­vin.

Jos kyl­vöt myö­häs­ty­vät, kas­vi­la­jik­keis­sa veh­nä ja val­ku­ais­kas­vit vaih­tu­vat kau­raan ja oh­raan, mut­ta myös ryp­si on hyvä vaih­to­eh­to vil­je­ly­kier­toon.

Tou­ko­kuus­sa on saa­tu sa­tei­ta, mikä on hyvä asia syys­kas­vien ja nur­mien kas­vul­le. Li­säk­si jo kyl­ve­tyt kas­vit saa­vat tär­ke­ää kos­teut­ta kas­vua vauh­dit­ta­maan. Kyl­vö­jen kan­nal­ta pai­koin saa­dut suu­ret sa­de­kuu­rot ovat kat­kais­seet kyl­vö­työt jopa useik­si päi­vik­si.

Syys­kas­vit voi­vat hy­vin Ete­lä-Poh­jan­maal­la, mut­ta Län­si- ja Ete­lä-Suo­mes­sa tu­hou­tu­nei­ta syys­kas­vus­to­ja on jou­dut­tu kyl­vä­mään uu­del­leen. Syys­veh­nää on vaih­det­tu ke­vät­veh­nään ja mui­hin vil­joi­hin. Syy­söl­jy­kas­vien ti­lal­le on kyl­vet­ty vil­jaa tai ke­vä­töl­jy­kas­ve­ja. Ete­lä- ja Var­si­nais-Suo­mes­sa osaa syys­kas­veis­ta vie­lä odo­tel­laan läh­te­mään kas­vuun sii­nä toi­vos­sa, et­tei tar­vit­si­si ryh­tyä uu­del­leen kyl­vöi­hin.

Nur­met ovat sel­vin­neet tal­ves­ta koh­ta­lai­sen hy­vin koko maas­sa. Nur­mien lan­noi­tuk­sia on teh­ty eni­ten Län­si-Suo­mes­sa ja Ete­lä-Suo­men alu­eel­la. Sa­moin täy­den­nys­kyl­vö­jä on teh­ty.

Var­hais­pe­ru­nan is­tu­tuk­set on saa­tu pää­o­sin pää­tök­seen koko maas­sa. Pe­ru­nan kas­vu on vii­ley­des­tä joh­tu­en ol­lut hi­das­ta, mikä to­den­nä­köi­ses­ti myö­häs­tyt­tää uu­den sa­don tu­loa kaup­poi­hin. Ke­sä­pe­ru­nan is­tu­tuk­set ovat vas­ta alus­sa ja suo­tui­sim­mil­la alu­eil­la noin puo­let ke­sä­pe­ru­nas­ta on saa­tu is­tu­tet­tua. Va­ras­to­pe­ru­nan is­tu­tuk­set odot­ta­vat maan läm­pe­ne­mis­tä.

Vii­ley­des­tä joh­tu­en rik­ka­kas­vi­ti­lan­ne pel­loil­la on vie­lä rau­hal­li­nen.

Vaik­ka Ete­lä- ja Län­si-Suo­mes­ta on jo pa­rin vii­kon ai­ka­na saa­tu man­sik­ka­sa­toa kas­vi­huo­neis­ta, on kas­vu­kau­si suu­res­sa osas­sa maa­ta myö­häs­sä vii­lei­den säi­den ta­kia. Osa pel­lois­ta ei ole vie­lä kui­vu­nut vil­jel­tä­vään kun­toon ja vil­je­ly­suun­ni­tel­mat ovat men­neet uu­sik­si. Puu­tar­ha­ti­loil­la on jon­kin ver­ran pu­laa työn­te­ki­jöis­tä, kos­ka osa uk­rai­na­lai­sis­ta on jää­nyt tu­le­mat­ta.

Man­sik­ka kuk­kii jo läm­mit­tä­mät­tö­mis­sä tun­ne­leis­sa Ete­lä-, Län­si- ja jopa Kes­ki-Suo­mes­sa. Va­del­man ja he­ru­koi­den kas­vu on läh­te­nyt käyn­tiin. Va­del­ma on jo use­am­man vii­kon kuk­ki­nut tun­ne­leis­sa ja on jo osit­tain muo­dos­ta­nut raa­ki­lei­ta. Man­sik­kaa ja myös va­del­maa saa­daan­kin myös tänä vuon­na tar­jol­le lak­ki­ais­vii­kon­lo­puk­si.

En­sim­mäi­set ome­nan leh­det ovat puh­ke­a­mas­sa Ah­ve­nan­maal­la ja Ete­lä-Suo­mes­sa, ja ku­kin­nan odo­tel­laan al­ka­van lä­hi­päi­vi­nä.

Vi­han­nes­ten is­tu­tuk­set ja kyl­vöt pää­si­vät al­kuun mel­kein ta­va­no­mai­ses­sa ai­ka­tau­lus­sa, mut­ta ke­vään vii­leä sää on jar­rut­ta­nut kas­vua.

Her­neen, kesä- ja va­ras­to­pork­ka­nan, lan­tun, pu­na­juu­ren ja pals­ter­na­kan kyl­vöt ovat me­neil­lään ja koh­ta lop­pu­suo­ral­la ete­läs­sä. Ra­par­pe­rin ja nip­pu­si­pu­lin sa­don­kor­juu on al­ka­nut, ja par­san sa­don­kor­juu on al­ka­mas­sa ete­läs­sä.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely