JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
20.5.2021 10.15

Kevätlämpö antoi vauhtia kylvöihin

Ke­vät­kyl­vöt ovat eden­neet jou­tui­sas­ti maan ete­lä- ja kes­ki­o­sis­sa vii­me vii­kon ai­ka­na. Tal­veh­ti­neet kas­vus­tot ovat läh­te­neet voi­mak­kaa­seen kas­vuun. Täs­tä huo­li­mat­ta Var­si­nais-Suo­men sa­vi­mail­la pel­lot ovat kui­vu­neet huo­nos­ti kyl­vö­kun­toon, mikä on hi­das­ta­nut kyl­vö­jen ete­ne­mis­tä. Ete­lä-Suo­mes­sa ke­vät­vil­jo­jen kyl­vöis­tä on rei­lus­ti yli puo­let teh­ty, mut­ta ti­la­koh­tai­set erot voi­vat ol­la suu­ria.

Tou­ko­kuus­sa kuu­ro­luon­tei­sia sa­tei­ta on saa­tu ta­va­no­mais­ta run­saam­min muun mu­as­sa Var­si­nais-Suo­mes­sa. Sa­teet kuo­ret­ti­vat Var­si­nais-Suo­mes­sa va­pun ai­kaan kyl­vet­ty­jä pel­to­ja vai­keut­ta­en oras­tu­mis­ta. Tä­män vii­kon sa­teet ovat tar­peen oras­tu­mi­sen ja tal­veh­ti­nei­den kas­vus­to­jen vah­van kas­vun tur­vaa­mi­sek­si maan ete­lä- ja län­si­o­sis­sa. Voi­mak­kaat sa­teet ja nii­tä mah­dol­li­ses­ti seu­raa­vat läm­pi­mät ja tuu­li­set säät li­sää­vät pel­to­jen kuo­ret­tu­mis­vaa­raa.

Ke­vät­kyl­vöt ovat suu­res­sa osas­sa maa­ta vie­lä ta­va­no­mai­ses­sa ai­ka­tau­lus­saan tai muu­ta­man päi­vän jäl­jes­sä. Ete­lä-Suo­men ran­nik­ko­a­lu­eel­la ke­vät­kyl­vöt ovat vii­kos­ta kah­teen viik­koon jäl­jes­sä hi­taas­ti kyl­vö­kun­toon kui­vu­nei­den pel­to­jen vuok­si.

Kyl­vö­töis­sä pi­sim­mäl­le eh­ti­neil­lä ti­loil­la Var­si­nais-Suo­mes­sa on kyl­vä­mät­tä enää 20–30 pro­sent­tia ke­vät­veh­näs­tä. Oh­ran kyl­vö­jä on aloi­tel­tu vii­mei­se­nä. Säi­den läm­pe­ne­mi­sen ja maan hy­vän kos­teus­ti­lan­teen an­si­os­ta en­sim­mäi­set, jo huh­ti­kuun puo­lel­la ja tou­ko­kuun alus­sa teh­dyt kyl­vöt ovat oras­tu­neet. Oras­tu­mi­nen vei en­sim­mäi­sis­sä kyl­vök­sis­sä ta­val­lis­ta pi­dem­män ajan, mut­ta ne ovat nyt hy­väs­sä kas­vus­sa.

So­ke­ri­juu­rik­kaan kyl­vöt ovat lo­puil­laan Lou­nais-Suo­mes­sa. Ke­vät­rap­sis­ta on kyl­vä­mät­tä 10–25 pro­sent­tia maan ete­lä- ja län­si­o­sis­sa. Var­si­nais-Suo­mes­sa ryp­sin kyl­vöt ovat puo­li­vä­lis­sä.

Var­si­nais-Suo­mes­sa is­tu­te­tut var­hais­pe­ru­na­kas­vus­tot ovat hy­väs­sä kas­vus­sa.

Rik­ka­kas­vi­ti­lan­ne pel­loil­la on ta­va­no­mai­nen koko maas­sa, mut­ta säi­den läm­pe­ne­mi­nen ja hyvä kos­teus­ti­lan­ne vauh­dit­ta­vat myös rik­ka­kas­vien kas­vua. Eri­tyi­ses­ti syys­vil­ja­pel­loil­la ri­kat voi­vat ol­la jo kook­kai­ta.

Vii­me vii­kol­la al­ka­nut säi­den läm­pe­ne­mi­nen on kiih­dyt­tä­nyt syys­vil­jo­jen, syy­söl­jy­kas­vien, ku­mi­nan ja nur­mien kas­vua. Syys­vil­ja- ja syy­söl­jy­kas­vi- sekä ku­mi­na­kas­vus­tot ovat tyy­dyt­tä­väs­sä tai hy­väs­sä kun­nos­sa suu­rim­mas­sa osas­sa maa­ta.

Sekä uu­det et­tä van­hat nur­met ovat kun­nol­taan tyy­dyt­tä­viä tai hy­viä koko maas­sa. Uu­sien nur­mien pe­rus­ta­mi­nen on­nis­tui vii­me vuon­na hy­vin ja lu­mi­peit­tei­nen tal­vi mah­dol­lis­ti hy­vän tal­veh­ti­mi­sen. Al­ku­ke­vään vii­leys jar­rut­ti vii­me viik­koon as­ti nur­mien kas­vua, mut­ta vii­me vii­kon sa­teet ja läm­pö­aal­to ovat sii­vit­tä­neet nur­met en­nä­tys­kas­vuun.

Ete­lä- ja Län­si-Suo­mes­ta on jo pa­rin vii­kon ai­ka­na saa­tu man­sik­ka­sa­toa kas­vi­huo­neis­ta. Ete­lä- ja Län­si-Suo­mes­sa man­sik­ka­tai­mien kas­vu avo­maal­la on al­ka­nut, var­hais­man­sik­ka har­son al­la on al­ka­nut kuk­kia ja läm­mit­tä­mät­tö­mis­sä tun­ne­leis­sa man­sik­ka kuk­kii ja myös en­sim­mäi­set raa­ki­leet ovat ke­hit­ty­mäs­sä. Myös va­del­mien ja he­ru­koi­den kas­vu on läh­te­nyt hy­vin käyn­tiin Ete­lä- ja Kes­ki-Suo­mes­sa. Ome­nan leh­det ovat puh­ke­a­mas­sa ete­läs­sä ja ku­kin­taa odo­tel­laan. Tal­vi­vau­ri­oi­ta ei juur ole odo­tet­ta­vis­sa mar­ja­kas­veil­la.

Vi­han­nes­ten is­tu­tuk­set ja kyl­vöt pää­si­vät al­kuun ta­va­no­mai­ses­sa ai­ka­tau­lus­saan huh­ti­kuun lo­pul­la maan ete­lä­o­sis­sa, mut­ta huh­ti­kuun lo­pun ja tou­ko­kuun alun vii­leä sää jar­rut­ti kas­vua. Ete­lä-Suo­mes­sa huh­ti­kuus­sa is­tu­tet­tu­jen kaa­lin ja jää­vuo­ri­sa­laa­tin tai­mien ke­hi­tys on ol­lut hi­das­ta kyl­män sään vuok­si. Sään läm­me­tes­sä kaa­li­kas­veil­la al­kaa nä­kyä en­sim­mäi­set pik­ku­kaa­li­kär­pä­set ja kir­pat.

Kesä- ja va­ras­to­pork­ka­nan, lan­tun ja pu­na­juu­ren kyl­vöt ovat myös me­neil­lään ja koh­ta lop­pu­suo­ral­la ete­läs­sä. Par­san ja ra­par­pe­rin sa­don­kor­juu on al­ka­mas­sa ete­läs­sä.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely