JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
25.5.2023 10.47

Kevätkylvöt pitkällä ja kasvu vauhdikasta

Ke­vät­töi­den ete­ne­mi­nen pel­loil­la on eden­nyt ri­va­kas­ti ja Var­si­nais-Suo­mes­sa on saa­tu lä­hes kaik­ki kyl­vöt val­miik­si, ker­ro­taan Pro­ag­ria-kes­kus­ten kas­vu­ti­lan­ne­kat­sauk­ses­sa.

Toi­veis­sa on jo saa­da sa­tei­ta, sil­lä pel­lot ovat pai­koin hy­vin kui­via. Sade var­mis­tai­si hy­vää kas­vuun läh­töä niin oras­tu­vil­la pel­loil­la kuin nur­mil­la ja syys­kas­veil­la.

Var­hais­pe­ru­nan is­tu­tuk­set on saa­tu pää­o­sin pää­tök­seen koko maas­sa. Kos­teus ja läm­pö no­peut­ta­vat pe­ru­nan kas­vua ja jou­dut­ta­vat uu­sien pe­ru­noi­den tu­loa kaup­poi­hin ja to­ri­myyn­tiin. Kesä-, va­ras­to- ja tärk­ke­lys­pe­ru­nan is­tu­tuk­sia on aloi­tet­tu. So­ke­ri­juu­ri­kas on saa­tu kyl­vet­tyä koko maas­sa. Var­si­nais-Suo­mes­sa on pai­koin tul­lut kuo­ret­tu­maa ko­vien sa­tei­den vuok­si, jol­loin on jou­dut­tu te­ke­mään uu­sin­ta­kyl­vö­jä.

Rik­ka­kas­vi­ti­lan­ne pel­loil­la on täl­lä het­kel­lä ta­va­no­mai­nen. Tä­män ke­vään suu­rin vit­saus oras­tu­vil­la vil­ja­pel­loil­la ovat ol­leet vil­jaa syö­vät kir­pat. Var­si­nais-Suo­mi on yk­si alu­eis­ta, jos­sa kir­pat ovat syö­neet pa­hoin oras­tu­nei­ta ke­vät­vil­jo­ja. Kirp­po­jen syön­ti hei­ken­tää sato-odo­tuk­sia ja vil­jan kas­vuun läh­töä eri­tyi­ses­ti kui­vis­sa olo­suh­teis­sa.

Syys­kas­vit voi­vat koh­ta­lai­sen hy­vin koko maas­sa. Par­hai­ten on tal­veh­ti­nut syys­ruis ja hei­koim­min ovat sel­vin­neet syy­söl­jy­kas­vit. Eni­ten ha­jon­taa on syys­veh­näl­lä.

Nur­met ovat tal­veh­ti­neet koh­ta­lai­sen hy­vin koko maas­sa. Nii­den lan­noi­tuk­set ja täy­den­nys­kyl­vöt on pää­o­sin teh­ty, ja sa­teet te­ki­si­vät niil­le nyt hy­vää.

Läm­pi­mät säät ovat vauh­dit­ta­neet vi­han­nes­ten ja mar­jo­jen kas­vua. Eten­kin ete­läs­sä pel­lot ovat kui­vu­neet ja ru­pe­a­vat jo kai­paa­maan sa­det­ta tai sa­de­tus­ta. Mar­ja­kas­veil­la ei avo­maal­la ole juu­ri­kaan ha­vait­tu tal­vi­tu­ho­ja.

Man­si­kan en­sim­mäi­set ku­kat ovat avau­tu­neet maan ete­lä­o­sien avo­mail­la, ja ku­kat ovat avau­tu­mas­sa har­son al­la myös maan kes­ki­o­sis­sa. Läm­pi­mät säät ovat vauh­dit­ta­neet myös tu­ho­lais­ten il­mes­ty­mis­tä, ja man­si­kal­la on näh­ty pai­koi­tel­len pal­jon­kin vi­han­nes­punk­ke­ja.

Va­del­ma on jo use­am­man vii­kon kuk­ki­nut tun­ne­leis­sa ja raa­ki­lei­ta on jo muo­dos­tu­nut. Man­sik­kaa ja va­del­maa saa­daan tä­nä­kin vuon­na ke­vään val­mis­tu­jais­juh­liin.

Myös avo­maal­la ke­hi­tys on no­pe­aa sekä va­del­mal­la et­tä he­ru­koil­la. Pu­na­he­ruk­ka kuk­kii mo­nin pai­koin ja mus­ta­he­ru­kan ku­kat ovat avau­tu­mas­sa. Ome­na­pui­den ku­kat au­ke­a­vat lä­hi­päi­vien ai­ka­na ja luu­mu­puut ovat jo täy­des­sä ku­kas­sa. Pö­lyt­tä­jiä on ol­lut pai­koin pal­jon lii­ken­tees­sä.

Vi­han­nes­ten is­tu­tuk­set ja kyl­vöt pää­si­vät al­kuun mel­kein ta­va­no­mai­ses­sa ai­ka­tau­lus­sa, ja läm­pi­mäs­sä sääs­sä tai­met ovat pääs­seet hy­vään kas­vuun. Läm­min sää on myös edis­tä­nyt tu­ho­lais­ten li­sään­ty­mis­tä ja muun mu­as­sa kaa­lil­la on nä­ky­nyt pai­koi­tel­len pal­jon­kin kirp­po­ja syö­mäs­sä leh­tiä.

Her­neen, kesä- ja va­ras­to­pork­ka­nan, lan­tun, pu­na­juu­ren ja pals­ter­na­kan kyl­vöt ovat koh­ta lop­pu­suo­ral­la.

Ra­par­pe­rin, nip­pu­si­pu­lin ja par­san sa­don­kor­juu on al­ka­nut ja nii­den sa­to­kau­si al­kaa ol­la par­haim­mil­laan. Var­hais­vi­han­nes­ten sa­to­kau­den odo­te­taan pää­se­vän kun­nol­la käyn­tiin ke­sä­kuun alus­sa.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely