JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Avomaan mansikan satokausi tulee olemaan kylmien kelien vuoksi viikosta kahteen myöhässä.

Avomaan mansikan satokausi tulee olemaan kylmien kelien vuoksi viikosta kahteen myöhässä.

Arkisto / Susanne Hiltunen

Uutiset
2.5.2024 10.14

Kevään kylmyys ja märkyys hidastaa peltotöiden aloitusta

Pro Ag­ri­an mu­kaan suu­rim­mas­sa osas­sa Suo­mea odo­tel­laan vie­lä pel­loil­le pää­syä pit­kän tal­ven jäl­keen. Sade ja vii­leys sekä ra­jut ta­ka­tal­vet ovat hi­das­ta­neet pel­to­jen kui­vu­mis­ta kyl­vö­kun­toon. Kyl­vö­jen aloi­tus on myö­häs­sä nor­maa­lis­ta vii­des­tä kym­me­neen päi­vään.

En­sim­mäi­set ke­vät­kyl­vöt al­ka­ne­vat ete­läi­ses­sä Suo­mes­sa lop­pu­vii­kol­la. Pel­to­töi­tä on aloi­tet­tu syys­vil­jo­jen ja nur­mien lan­noi­tuk­sil­la, mut­ta suu­res­sa mit­ta­kaa­vas­sa ke­vät­työt ovat vas­ta alus­sa. Huh­ti­kuun sää on ol­lut ajan­koh­taan näh­den vii­leä ja lu­mi­nen.

Pa­niik­kia kyl­vö­jen myö­häs­ty­mi­ses­tä ei vie­lä ole, mut­ta toi­veis­sa on, et­tä kyl­vöt saa­tai­siin te­hok­kaas­ti teh­tyä tou­ko­kuun ai­ka­na.

Ko­ti­maan sa­to­kau­den avaa kas­vi­huo­nees­sa tuo­te­tut man­si­kat, joi­ta saa­ta­neen jo äi­tien­päi­väk­si. Kas­vi­huo­ne- ja kas­vu­tun­ne­li­tuo­tan­to on li­sään­ty­nyt pal­jon Suo­mes­sa ja se tur­vaa var­hais­tuo­tan­to­kaut­ta. Avo­maan tuo­tan­to sen si­jaan on kär­si­nyt kyl­mis­tä ke­leis­tä ja sa­to­kau­si tu­lee ole­maan vii­kos­ta kah­teen myö­häs­sä.

Var­hais­pe­ru­naa is­tu­tet­tiin jo pää­si­äi­sen ai­kaan Var­si­nais-Suo­men saa­ris­to­a­lu­eel­la, ja toi­veis­sa oli saa­da kou­lu­jen päät­tä­jäi­siin en­sim­mäi­siä uu­sia pe­ru­noi­ta. Kyl­mä sää on kui­ten­kin hi­das­ta­nut ke­hi­tys­tä, jo­ten tar­jon­ta jää to­den­nä­köi­ses­ti vä­häi­sek­si.

Syys­vil­jo­jen sel­viy­ty­mis­tä tal­ves­ta on pääs­ty tar­kas­te­le­maan vas­ta niil­lä alu­eil­la, jois­sa lumi on su­la­nut. Syys­vil­jat oli­vat pit­kään pak­sun lu­mi­peit­teen al­la, joka suo­ja­si kas­ve­ja ko­vil­ta pak­ka­sil­ta. Tal­vi­tu­ho­ja on ta­vat­tu ru­kiil­la Poh­jan­maal­la, mut­ta muu­al­la Suo­mes­sa ti­lan­ne näyt­tää pa­rem­mal­ta.

Syys­veh­nän tal­veh­ti­mi­nen on on­nis­tu­nut pa­rem­min, noin 10–20 pro­sen­til­la syys­veh­nis­tä on ha­vait­tu tal­vi­tu­ho­ja. Ku­mi­nat ovat tal­veh­ti­neet hy­vin ja tal­vi­tu­ho­ja on ha­vait­tu vain vä­hän. Syy­söl­jy­kas­veil­la tal­vi­tu­ho­ja on ha­vait­tu har­vi­nai­sen vä­hän, noin 20–30 pro­sen­til­la kas­veis­ta. Nur­met ovat sel­vin­neet var­sin hy­vin tal­ves­ta.

Vil­je­ly­a­lois­sa on näh­tä­vis­sä yl­lät­tä­vän vä­hän muu­tok­sia edel­li­seen vuo­teen, vaik­ka tuot­ta­ja­hin­nat ovat las­ke­neet vuo­den ta­kai­ses­ta sel­väs­ti. Vil­je­ly­suun­ni­tel­mis­sa kau­ra näyt­tää nos­ta­van suo­si­oi­taan edel­li­ses­tä vuo­des­ta. Li­säk­si so­ke­ri­juu­rik­kaan ala on nou­se­mas­sa, ku­ten myös ku­mi­nan ala. Näil­lä kas­veil­la tuot­ta­ja­hin­ta on ol­lut nou­sus­sa.

Mo­nil­la ti­loil­la on näh­tä­vis­sä tuo­tan­to­pa­nos­ten kus­tan­nus­ten nou­sun ja tuot­ta­ja­hin­to­jen las­kun vuok­si luon­non­hoi­to­pel­to­jen ja maan­pa­ran­nus­kas­vien osuu­den li­sään­ty­mis­tä edel­li­ses­tä vuo­des­ta.

Pit­kän tal­ven ja kyl­män ke­vään jäl­keen ke­vät­työt ovat hil­jal­leen al­ka­mas­sa myös puu­tar­ha­vil­jel­mil­lä. Te­hoi­sa läm­pö­ti­la­sum­ma on tänä vuon­na läh­te­nyt ker­ty­mään erit­täin hi­taas­ti, mut­ta nyt al­ka­mas­sa ole­va läm­min kau­si edis­tää kas­vuun läh­töä.

Kas­vi­huo­nei­siin is­tu­tet­tiin Län­si-Suo­mes­sa en­sim­mäi­set man­si­kat jo hel­mi­kuun puo­les­sa­vä­lis­sä, ja ne ovat nyt raa­ki­le­vai­hees­sa.

Kau­si­huo­nei­siin on is­tu­tet­tu pe­ru­naa ja si­pu­lia Län­si-Suo­mes­sa. Var­hais­vi­han­nek­sia on is­tu­tet­tu ai­no­as­taan hy­vin pie­niä mää­riä har­so­jen al­le avo­maal­le. En­sim­mäi­set her­neet on kyl­vet­ty Län­si- ja Ete­lä-Suo­mes­sa pari viik­koa sit­ten, ja nii­tä on jou­dut­tu suo­jaa­maan muo­vil­la ja kah­del­la ker­rok­sel­la har­so­ja kyl­mää vas­taan.

Kyl­män sään li­säk­si ke­vät­töi­tä hi­das­taa vii­me syk­sy­nä kyn­tä­mät­tä jää­neet pel­to­a­lat. Nyt kun sää näyt­täi­si läm­pe­ne­vän, on odo­tet­ta­vis­sa, et­tä var­hais­vi­han­nes­ten, ku­ten her­neen, kaa­lin, pork­ka­nan, si­pu­lin ja sa­laa­tin sekä is­tut­ta­mi­nen et­tä kyl­vä­mi­nen pää­se­vät vauh­tiin va­pun tie­noil­la.

Kas­vi­huo­ne­vi­han­nes­ten eli eri­lais­ten to­maat­tien, pap­ri­koi­den ja kurk­ku­jen sa­to­kau­si on käyn­nis­sä ja tou­ko­kuus­sa sa­to­mää­rät li­sään­ty­vät huo­mat­ta­vas­ti. Pil­vi­nen huh­ti­kuu on toki jar­rut­ta­nut kas­vua myös kas­vi­huo­neis­sa.

Näköislehdet

Kysely