JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
15.12.2021 12.57

Kela-taksin tilausnumerot muuttuvat

En­si vuo­den alus­ta al­ka­en jo­kai­ses­sa maa­kun­nas­sa on kak­si pal­ve­lun­tuot­ta­jaa, joil­ta Ke­lan kor­vaa­mat tak­si­mat­kat ti­la­taan. Asi­a­kas voi it­se va­li­ta, kum­mal­ta hän ti­laa mat­kan­sa. Uu­det ti­laus­nu­me­rot ote­taan käyt­töön 20.12. Sii­tä läh­tien niis­tä voi ti­la­ta mat­ko­ja, jot­ka teh­dään 1.1.2022 al­ka­en. Tä­män vuo­den ai­ka­na teh­tä­vät mat­kat ti­la­taan vie­lä ny­kyi­sis­tä nu­me­rois­ta.

Uu­det nu­me­rot pal­ve­le­vat 20.–30.12. ar­ki­sin kel­lo 8–16 ja 31.12. kel­lo 8 al­ka­en ym­pä­ri vuo­ro­kau­den.

Jot­ta Kela voi kor­va­ta tak­si­mat­kan, asi­a­kaan pi­tää ti­la­ta mat­ka jom­mal­ta­kum­mal­ta pal­ve­lun­tuot­ta­jal­ta. Asi­a­kas mak­saa mat­kas­taan vain oma­vas­tuu­o­suu­den, joka on enin­tään 25 eu­roa yh­teen suun­taan teh­dyl­tä mat­kal­ta.

Pal­ve­lun­tuot­ta­jat vas­taa­vat sii­tä, et­tä kaik­ki niil­tä ti­la­tut Ke­lan kor­vaa­mat mat­kat hoi­de­taan ti­lauk­sen mu­kai­ses­ti ja tar­koi­tuk­seen so­pi­val­la kul­ku­neu­vol­la.

Kuu­lo- ja pu­he­vam­mai­set asi­ak­kaat voi­vat ti­la­ta tak­si­mat­kan teks­ti­vies­til­lä. Asi­ak­kaan tie­dot pi­tää en­sim­mäi­sel­lä ti­laus­ker­ral­la il­moit­taa pu­he­li­mit­se. Vaik­ka asi­a­kas oli­si käyt­tä­nyt teks­ti­vies­ti­pal­ve­lua ai­kai­sem­min, hä­nen täy­tyy il­moit­taa tie­ton­sa pu­he­li­mel­la uu­sil­le pal­ve­lun­tuot­ta­jil­le. Sa­mal­la asi­a­kas saa li­sä­oh­jeet sii­tä, mi­ten mat­kat ti­la­taan jat­kos­sa teks­ti­vies­til­lä.

Mui­ta­kin asi­ak­kai­den toi­vo­mia muu­tok­sia on lu­vas­sa. Jat­kos­sa asi­a­kas voi saa­da teks­ti­vies­til­lä tie­don, kun au­to on hy­väk­sy­nyt ti­lauk­sen, sekä kul­jet­ta­jan pu­he­lin­nu­me­ron. Myös tie­dot asi­ak­kaan pit­kä­ai­kai­ses­ta oi­keu­des­ta tak­sin käyt­töön sekä vuo­si­o­ma­vas­tuun (300 eu­roa vuon­na 2022) täyt­ty­mi­ses­tä vä­lit­ty­vät Ke­las­ta pal­ve­lun­tuot­ta­jal­le.

Tie­to­jen vä­lit­tä­mi­seen käy­te­tään säh­köis­tä Tak­so-ky­se­ly­pal­ve­lua, jon­ka kaut­ta voi­daan vä­lit­tää myös mui­ta mat­kaan liit­ty­viä pit­kä­ai­kai­sia tie­to­ja, ku­ten tu­lee­ko mu­kaan apu­vä­li­nei­tä tai on­ko asi­ak­kaal­le myön­net­ty toi­meen­tu­lo­tu­en mak­su­si­tou­mus mat­kan oma­vas­tuu­o­suut­ta var­ten. Jos asi­a­kas ei an­na suos­tu­mus­ta säh­köi­sen mak­su­si­tou­muk­sen käyt­töön, Kela voi myön­tää hä­nel­le edel­leen pa­pe­ri­sen mak­su­si­tou­muk­sen.

Jos Kela on myön­tä­nyt asi­ak­kaal­le ai­em­min oi­keu­den va­ki­o­tak­sin käyt­töön, oi­keus sii­hen säi­lyy, vaik­ka pal­ve­lun­tuot­ta­ja vaih­tuu. Asi­ak­kaan kan­nat­taa tie­dus­tel­la ny­kyi­sel­tä va­ki­o­tak­sil­taan, jat­kaa­ko hän kul­je­tuk­sia jom­mal­la­kum­mal­la uu­sis­ta pal­ve­lun­tuot­ta­jis­ta.

Jos ny­kyi­nen va­ki­o­tak­si ei jat­ka, asi­ak­kaan pi­tää ot­taa yh­teyt­tä pal­ve­lun­tuot­ta­jaan uu­den va­ki­o­tak­sin jär­jes­tä­mi­sek­si. Kela suo­sit­taa, et­tä asi­ak­kaat ky­sy­vät uut­ta va­ki­o­tak­sia sen jäl­keen, kun ovat eh­ti­neet ver­tail­la alu­een­sa pal­ve­lun­tuot­ta­jia esi­mer­kik­si al­ku­vuo­den ajan.

Kela kor­vaa ter­vey­den­huol­toon teh­dyn mat­kan kus­tan­nuk­sia, kun mat­ka on teh­ty sai­rau­den, ras­kau­den tai syn­ny­tyk­sen vuok­si. Mat­kat kor­va­taan yleen­sä hal­vim­man käy­tet­tä­vis­sä ole­van mat­kus­tus­ta­van mu­kaan. Jos asi­ak­kaan ter­vey­den­ti­la tai lii­ken­ne­o­lo­suh­teet edel­lyt­tä­vät eri­tyi­sa­jo­neu­von, ku­ten tak­sin käyt­töä, kor­vaus voi­daan mak­saa eri­tyi­sa­jo­neu­von käy­tös­tä ai­heu­tu­nei­den kus­tan­nus­ten mu­kaan.

Kela kor­va­si vii­me vuon­na noin 2,7 mil­joo­naa tak­si­mat­kaa 367 610 hen­ki­löl­le. Tak­si­mat­kois­ta mak­set­tiin kor­vauk­sia 169 mil­joo­naa eu­roa.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely