JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
1.11.2021 16.04

Kausi-influ­ens­sa­ro­ko­tukset alkavat U-sotessa marraskuussa

Kau­si-inf­lu­ens­sa­ro­ko­tuk­set al­ka­vat Uu­den­kau­pun­gin ter­veys­kes­kuk­sen yh­teis­toi­min­ta-alu­eel­la mar­ras­kuus­sa. Inf­lu­ens­sa­ro­kot­tei­ta ja­e­taan kai­kis­sa yh­teis­toi­min­ta-alu­een ter­vey­sa­se­mis­sa sekä ajan­va­rauk­sel­la et­tä il­man ajan­va­raus­ta.

Inf­lu­ens­sa­ro­ko­te vä­hen­tää inf­lu­ens­sas­ta joh­tu­via kuo­le­mia sekä sai­raa­la- ja lai­tos­hoi­to­ja, va­ka­van inf­lu­ens­san il­maan­tu­mis­ta ja jäl­ki­tau­te­ja, ku­ten kor­va­tu­leh­duk­sia, keuh­ko­put­ken­tu­leh­duk­sia, keuh­ko­kuu­mei­ta sekä sy­dä­nin­fark­te­ja ja ai­vo­ve­ren­kier­ron häi­ri­öi­tä.

Ro­ko­te­suo­ja syn­tyy noin kah­den vii­kon ku­lu­es­sa ro­kot­teen ot­ta­mi­ses­ta. Ro­kot­teen suo­ja­te­ho vaih­te­lee kau­des­ta toi­seen. Suu­rin osa ro­ko­te­tuis­ta vält­tää inf­lu­ens­sa­tar­tun­nan, ja mi­kä­li ro­ko­tet­tu sai­ras­tuu inf­lu­ens­saan, on tau­ti yleen­sä lie­vem­pi ja toi­pu­mi­nen no­pe­am­paa.

Inf­lu­ens­sa­ro­kot­tee­seen voi mui­den ro­kot­tei­den ta­voin liit­tyä hait­ta­vai­ku­tuk­sia. Ne ovat har­vi­nai­sia ja yleen­sä ohi­me­ne­viä. Tyy­pil­li­sim­piä oi­rei­ta ovat pis­tos­koh­dan ar­kuus ja pu­noi­tus, sekä ne­nä­su­mu­te­ro­kot­teen jäl­kei­nen tuk­koi­suus ja nu­hai­suus.

Inf­lu­ens­sa­kau­del­la 2021–2022 ro­ko­tu­soh­jel­mas­sa tar­jo­taan Va­xig­rip Tet­ra -ro­ko­tet­ta kai­kil­le ikä­ryh­mil­le. 2–6-vuo­ti­ail­le lap­sil­le tar­jo­taan myös Flu­enz Tet­ra -ne­nä­su­mu­te­ro­ko­tet­ta.

Ro­ko­te on mak­su­ton sel­lai­sil­le hen­ki­löil­le, jot­ka ovat alt­tii­ta tai eri­tyi­sen alt­tii­ta va­ka­val­le inf­lu­ens­sal­le, va­rus­mies­pal­ve­luk­sen­sa aloit­ta­vil­le sekä va­ka­val­le inf­lu­ens­sal­le eri­tyi­sen alt­tii­den hen­ki­löi­den lä­hi­pii­ril­le.

Myös ris­ki­ryh­miin kuu­lu­ma­ton voi ha­lu­tes­saan ot­taa inf­lu­ens­sa­ro­kot­teen. Täl­löin ro­ko­tet­ta var­ten tu­lee hank­kia re­sep­ti, jota voi ky­syä esi­mer­kik­si työ­ter­veys­huol­los­ta, omal­ta ter­vey­sa­se­mal­ta tai neu­vo­las­ta.

Las­ten ro­ko­tuk­set an­taa neu­vo­lan tai kou­lu- ja opis­ke­lu­ter­vey­den­huol­lon ter­vey­den­hoi­ta­ja. Ro­ko­te voi­daan an­taa tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä tai va­raa­mal­la ai­ka omal­ta ter­vey­den­hoi­ta­jal­ta.

Inf­lu­ens­sa­ro­kot­tei­den säh­köi­nen ajan­va­raus au­ke­aa Me­di­at­ri-ajan­va­raus­pal­ve­lus­sa mar­ras­kuun ai­ka­na. Säh­köi­ses­sä ajan­va­raus­pal­ve­lus­sa va­li­taan pal­ve­lu inf­lu­ens­sa­ro­ko­tus ja toi­mi­pai­kak­si kun­ta, jo­hon ha­lu­aa va­rauk­sen teh­dä.

Il­man ajan­va­raus­ta inf­lu­ens­sa­ro­kot­teen voi Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa ot­taa Ro­kot­ta­mos­sa 24.11., 26.11. ja 30.11. klo 8–15.30, Py­hä­ran­nan ter­vey­sa­se­mal­la 25.11. klo 8–15.30, Veh­maan ter­vey­sa­se­mal­la 1.12. klo 8–15.30, Tai­vas­sa­lon ter­vey­sa­se­mal­la 23.11., 30.11. ja 14.12. klo 8–15.30 ja Kus­ta­vin ter­vey­sa­se­mal­la 22.11., 29.11. ja 1.12. klo 8–15.30.

Ro­ke­tet­ta­val­la ei saa ol­la hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­on oi­rei­ta. Ro­ko­tuk­ses­sa suo­si­tel­laan mas­kin käyt­töä.

Fak­ta

Va­ka­val­le inf­lu­ens­sal­le alt­tii­ta ovat:

Kaik­ki 65 vuot­ta täyt­tä­neet

Sai­rau­den tai hoi­don vuok­si ris­ki­ryh­mään kuu­lu­vat

Ras­kaa­na ole­vat

Al­le 7-vuo­ti­aat lap­set

Va­ka­val­le inf­lu­ens­sal­le eri­tyi­sen alt­tii­ta ovat:

Voi­mak­kaas­ti im­muu­ni­puut­tei­set

Muut va­ka­vas­ti sai­raat hen­ki­löt

Pe­rus­sai­raat ja huo­no­kun­toi­set 65 vuot­ta täyt­tä­neet

Al­le 6 kuu­kau­den ikäi­set vau­vat

Ras­kaa­na ole­vat nai­set

Mak­sut­to­maan ro­kot­tee­seen oi­keu­tet­tu­ja ovat myös:

Va­rus­mies­pal­ve­luk­sen­sa aloit­ta­vat mie­het ja va­paa­eh­toi­sen ase­pal­ve­luk­sen aloit­ta­vat nai­set

Va­ka­val­le inf­lu­ens­sal­le eri­tyi­sen alt­tii­den lä­hi­pii­ri, eli hen­ki­löt, joi­den kans­sa on te­ke­mi­sis­sä vä­hin­tään vii­koit­tain

Läh­de: THL

Näköislehdet

Kysely