JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
24.3.2021 13.20

Karttapalvelu esittelee maakunnan retkikohteita

Ku­lu­neen vuo­den poik­keu­so­lot ovat kas­vat­ta­neet ul­koi­lun ja lä­hi­mat­kai­lun suo­si­o­ta ja ruuh­kaut­ta­neet ret­ki­koh­tei­ta myös Var­si­nais-Suo­mes­sa. Uu­sia ret­kei­lyi­de­oi­ta voi nyt et­siä uu­del­ta Vir­ma Kart­ta -si­vus­tol­ta, jo­hon on koot­tu jo yli 1000 vir­kis­tys- ja luon­to­mat­kai­lu­koh­det­ta sekä nii­hin kyt­key­ty­viä pal­ve­lui­ta Var­si­nais-Suo­mes­ta.

Il­mai­nen ja kai­kil­le avoin Vir­ma Kart­ta mah­dol­lis­taa sekä ret­kien suun­nit­te­lun et­tä reit­ti- ja koh­de­tie­to­jen hyö­dyn­tä­mi­sen maas­tos­sa, sil­lä ke­hi­tys­työs­sä on pa­nos­tet­tu pal­ve­lun käy­tet­tä­vyy­teen äly­pu­he­li­mel­la. Pal­ve­lu on saa­ta­vil­la osoit­tees­sa kart­ta.vir­ma.fi. Koh­teet ja rei­tit on vi­su­a­li­soi­tu kar­tal­le ja niis­tä on tar­jol­la li­sä­tie­toa, esi­mer­kik­si rei­tin pi­tuus ja pal­ve­lu­jen si­jain­ti rei­tin var­rel­la. Luon­nos­sa liik­ku­es­saan voi myös seu­ra­ta omaa si­jain­ti­aan rei­til­lä.

Pal­ve­lu on ai­nut­laa­tui­nen Suo­mes­sa. Vir­ma Kar­tan taus­tal­la on Var­si­nais-Suo­men vir­kis­tys- ja luon­to­koh­teet ko­ko­a­va tie­to­kan­ta. Sekä koh­de­tie­dot et­tä kart­ta­pal­ve­lun läh­de­koo­di ovat avoi­mes­ti saa­ta­vil­la. Tä­män an­si­os­ta eri­lai­set toi­mi­jat voi­vat it­se täy­den­tää maa­kun­taa kos­ke­vaa ai­neis­toa, mut­ta toi­saal­ta da­tan poh­jal­ta on mah­dol­lis­ta ke­hit­tää myös uu­sia so­vel­luk­sia.

Var­si­nais-Suo­men liit­to ja alu­e­tie­to­pal­ve­lu Lou­nais­tie­to sekä Pro­ag­ria ja Län­si-Suo­men maa- ja ko­ti­ta­lous­nai­set ovat ol­leet mu­ka­na si­säl­löl­li­si­nä asi­an­tun­ti­joi­na. Tek­ni­ses­tä to­teu­tuk­ses­ta on vas­tan­nut Tu­run yli­o­pis­ton Tu­le­vai­suu­den tek­no­lo­gi­oi­den lai­tos.

– Aloim­me koo­ta tie­to­kan­taa maa­kun­nan koh­teis­ta ja nii­den yl­lä­pi­tä­jis­tä, kos­ka sen puu­te aset­ti haas­tei­ta luon­to­koh­tei­den vir­kis­tys­käy­tön ja luon­to­mat­kai­lun ke­hit­tä­mi­sel­le. Vaik­ka ai­neis­tos­sa on vie­lä täy­den­net­tä­vää, on tie­toa mo­ni­vuo­ti­sen työn an­si­os­ta koot­tu­na jo riit­tä­väs­ti, jot­ta saa­toim­me nyt ava­ta ret­kei­li­jöi­den kan­nal­ta ai­dos­ti hyö­dyl­li­sen kart­ta­pal­ve­lun. Tes­ti­käyt­tä­jil­tä olem­me saa­neet kiit­tä­vää pa­lau­tet­ta pal­ve­lun tar­peel­li­suu­des­ta ja ai­neis­ton kat­ta­vuu­des­ta, sa­noo mai­se­ma- ja ym­pä­ris­tö­a­si­an­tun­ti­ja Ter­hi Ajo­sen­pää Län­si-Suo­men maa- ja ko­ti­ta­lous­nais­ta.

Vaik­ka Vir­ma Kar­tan taus­tal­la ole­vas­sa tie­to­kan­nas­sa on jo run­saas­ti reit­ti- ja koh­de­tie­toa, pal­ve­lus­sa on myös hyö­dyn­tä­mä­tön­tä po­ten­ti­aa­lia. Kas­va­vas­ta ai­neis­tos­ta voi­vat hyö­tyä ret­kei­li­jöi­den li­säk­si esi­mer­kik­si kun­nat, yh­dis­tyk­set ja yri­tyk­set myös mark­ki­noin­ti­tar­koi­tuk­ses­sa.

– Toi­vom­me, et­tä ret­kei­li­jöi­den li­säk­si yhä use­am­pi koh­tei­den yl­lä­pi­tä­jä ja mat­kai­lu­pal­ve­lui­den tuot­ta­ja in­nos­tuu vie­mään tie­to­jaan pal­ve­luun sen jul­kai­sun myö­tä. Lou­nais­tie­don kaut­ta on saa­ta­vil­la li­sä­tie­toa ja kou­lu­tus­ta”, to­te­aa ver­kos­to­koor­di­naat­to­ri Mai­ju Kä­hä­rä.

Kart­ta­pal­ve­lua ke­hi­te­tään hank­kees­sa, jota ra­hoit­taa Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kus osa­na Eu­roo­pan uni­o­nin maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­soh­jel­maa.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely