JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Masku
25.7.2023 14.16

Karevansuon suoluontoa palautetaan ennal­lis­ta­malla

Mas­kus­sa si­jait­se­va Ka­re­van­suon luon­non­suo­je­lu­a­lue on poh­ja­ve­si­vai­kut­tei­nen suo­al­las, jon­ka luon­toa au­te­taan säi­ly­mään kun­nos­ta­mal­la nii­tä osia, joi­ta on ai­em­pi­na vuo­si­kym­me­ni­nä yri­tet­ty ojit­ta­mal­la kui­vat­taa met­sä­ta­lous­käyt­töön ja tur­peen­nos­toon.

Ka­re­van­suon en­nal­lis­ta­mis­työ teh­dään tänä ke­sä­nä ko­ne­työ­nä. Kai­vin­ko­ne rai­vaa en­sin pien­puus­toa oja­lin­joil­ta, jot­ta täyt­tö­työ voi­daan teh­dä hel­pom­min.

En­nal­lis­ta­mi­nen hyö­dyt­tää soil­la elä­viä la­je­ja. Alun pe­rin Ka­re­van­suo on ol­lut luon­non­ti­lai­se­na kes­kus­tas­taan avoin­ta, pää­o­sin ne­vaa ja har­va­puus­tois­ta rä­met­tä. Suon lai­teil­la on ohut­tur­pei­sia kuu­si­val­tai­sia kor­pia ja sois­tu­mia mut­ta myös poh­ja­ve­si­vai­kut­tei­sia koi­vu- ja ter­va­lep­pä­luh­tia. Suo on oji­tet­tu ti­he­äs­ti ja ojat ovat niin van­haa al­ku­pe­rää, et­tä ve­si­ta­sa­pai­no, kas­vil­li­suus ja puus­to ovat muut­tu­neet hy­vin pal­jon al­ku­pe­räi­ses­tä. Alu­een kaak­koi­so­sis­sa on myös van­ho­ja tur­peen­nos­to­a­lu­ei­ta. Ne jää­vät pää­o­sin ve­si­al­taik­si.

– En­nal­lis­ta­mi­sen odo­te­taan el­vyt­tä­vän alu­een taan­tu­nut­ta ja osin ka­don­nut­ta suo­la­jis­toa, sa­noo Jo­han­na Ruu­su­nen Met­sä­hal­li­tuk­ses­ta.

Ka­re­van­suo­ta en­nal­lis­te­taan tänä ke­sä­nä hei­nä-elo­kuus­sa. Oja­lin­jan rai­vaus al­kaa 27. hei­nä­kuu­ta, jon­ka jäl­keen tu­ki­taan ja pa­do­taan suo-ojia. Työ kes­tää 1–2 viik­koa. En­nal­lis­tet­ta­van alu­een pin­ta-ala on 17 heh­taa­ria, ja työ to­teu­te­taan osa­na Hel­mi-eli­nym­pä­ris­tö­han­ket­ta.

Hel­mi-oh­jel­man ta­voit­tee­na on en­nal­lis­taa vuo­den 2023 lop­puun men­nes­sä 12 000 heh­taa­ria soi­ta.

Ka­re­van kier­to on osa Ku­han­kuo­non ret­kei­ly­rei­tis­töä. Alu­eel­la on vi­ral­li­sen rei­tin li­säk­si pal­jon pol­ku­ja. Osa reit­tiä jou­du­taan sul­ke­maan tur­val­li­suus­syis­tä en­nal­lis­ta­mis­työn ajak­si.

– Reit­te­jä pit­kin voi töis­tä huo­li­mat­ta kul­kea, mut­ta kä­vi­jöi­den on hyvä huo­leh­tia sii­tä, et­tä kai­vin­ko­neen kul­jet­ta­ja huo­maa kul­ki­jat hei­dät. Liik­ku­vaan työ­ko­nee­seen on hyvä pi­tää riit­tä­vä tur­va­vä­li, muis­tut­taa Ruu­su­nen.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely