JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kurjenrahkan kansallispuistossa pääsee kulkemaan myös lastenrattaiden kanssa.

Kurjenrahkan kansallispuistossa pääsee kulkemaan myös lastenrattaiden kanssa.

Katri Lehtola

Uutiset
30.1.2022 8.25

Kansal­lis­puis­tojen käyntimäärissä on noustu uudelle tasolle

Kan­sal­lis­puis­to­jen käyn­ti­mää­rät ylit­ti­vät vii­me vuon­na en­si ker­taa nel­jän mil­joo­nan ra­jan. Kan­sal­lis­puis­to­jen käyn­ti­mää­ris­sä on­kin nous­tu uu­del­le ta­sol­le, jol­le ei näy ala­mä­keä.

Kä­vi­jöi­den ra­han­käy­tön vai­ku­tus pai­kal­lis­ta­lou­teen kas­voi käyn­ti­mää­riä voi­mak­kaam­min: kas­vua oli 19 pro­sent­tia ver­rat­tu­na vuo­teen 2020. Kan­sal­lis­puis­to­vie­rai­lun pe­rin­tei­set syyt - luon­to­e­lä­myk­set ja luon­non puh­taus, mai­se­mat ja käyn­nin hy­vin­voin­ti­vai­ku­tus - nou­se­vat en­tis­tä vah­vem­min esil­le kä­vi­jä­tut­ki­muk­sis­ta.

Met­sä­hal­li­tus jul­kai­si tie­dot vii­me vuo­den käyn­ti­mää­ris­tä kan­sal­lis­puis­tois­sa, ret­kei­ly­a­lu­eil­la ja eräis­sä muis­sa suo­si­tuis­sa, seu­ran­nan pii­ris­sä ole­vis­sa koh­teis­sa. Kan­sal­lis­puis­tois­sa vie­rail­tiin vä­hän yli 4 mil­joo­naa ker­taa ja ret­kei­ly­a­lu­eil­la 559 800 ker­taa. Ver­rat­tu­na vuo­teen 2020 kan­sal­lis­puis­to­käyn­tien nou­su oli 2 pro­sent­tia, mut­ta vuo­teen 2019 näh­den pe­rä­ti 25 pro­sent­tia.

– Vuon­na 2020 kan­sal­lis­puis­to­jen käyn­ti­mää­ris­sä teh­tiin en­nä­tyk­sel­li­nen hyp­py. Vuo­si 2021 osoit­ti, et­tä kyse ei ol­lut en­sim­mäi­sen pan­de­mi­a­vuo­den il­mi­ös­tä. Vuo­den 2020 en­si­ker­ta­lai­set ovat tul­leet jää­däk­seen. Kun tu­le­vi­na vuo­si­na kan­sain­vä­li­set mat­kai­li­jat pa­laa­vat en­ti­sin tai kor­ke­am­min mää­rin, not­kah­dus­ta kan­sal­lis­puis­to­jen suo­si­oon tus­kin tu­lee, to­te­aa luon­to­pal­ve­lu­joh­ta­ja Hen­rik Jans­son Met­sä­hal­li­tuk­ses­ta.

Va­kan alu­eel­la Kur­jen­rah­kan kan­sal­lis­puis­tos­sa ti­las­toi­hiin 77 600 ja Sel­kä­me­ren kan­sal­lis­puis­tos­sa 95 300 vie­ri­lua. Muis­ta käyn­ti­koh­teis­ta Mie­tois­ten­lah­del­la ti­las­toi­tiin 6800 kä­vi­jää.

Kan­sal­lis­puis­to­jen kä­vi­jöi­den ra­han­käy­tön vai­ku­tus pai­kal­lis­ta­lou­teen oli 306,1 mil­joo­naa eu­roa, ja työl­li­syys­vai­ku­tus 2 420 hen­ki­lö­työ­vuot­ta. Vai­ku­tus ja­kau­tuu epä­ta­sai­ses­ti eri maan osien ja eri yri­tys­ten vä­lil­lä. Vai­ku­tuk­set ovat suu­rem­pia mat­kai­lu­a­lu­eil­la, jois­sa vii­py­mä on pi­dem­pi ja pal­ve­lui­ta enem­män.

Suu­rin kas­vu käyn­ti­mää­ris­sä oli La­pis­sa ja Koil­lis­maal­la, kun taas ete­län koh­teis­sa oli las­kua ver­rat­tu­na vuo­teen 2020. Käyn­ti­mää­rät Ete­lä-Suo­mes­sa­kin oli­vat kui­ten­kin kor­ke­am­pia kuin pan­de­mi­aa edel­tä­vä­nä ai­ka­na.

Ete­län käyn­ti­mää­riä ve­rot­ti lu­mi­nen tal­vi, sil­lä ete­län koh­teis­sa vain har­vois­sa yl­lä­pi­de­tään la­tu­ja ja mui­ta tal­vi­reit­te­jä. Myös ke­sä­hel­le vä­hen­si käyn­te­jä eri­tyi­ses­ti ete­län si­sä­maas­sa.

Kan­sal­lis­puis­to­jen mer­ki­tys suo­ma­lais­ten lii­kut­ta­ja­na on ko­ros­tu­nut pan­de­mi­an ai­ka­na. Kan­sal­lis­puis­tois­sa lii­kut­tiin li­has­voi­min 43,6 mil­joo­naa ki­lo­met­riä mikä vas­taa 1087 kier­ros­ta maa­pal­lon ym­pä­ri. Liik­ku­mis­ta­po­ja on mo­nia: kes­ki­mää­räi­nen pa­tik­ka­mat­ka oli 8, pyö­räi­ly­mat­ka 20 ja pur­jeh­dus- tai me­lon­ta­mat­ka 25 ki­lo­met­riä. Kun­toi­lun rin­nal­la kä­vi­jä­tut­ki­muk­sis­sa ko­ros­tu­vat hyö­dyt mie­len­ter­vey­del­le.

Asi­a­kas­tyy­ty­väi­syys oli kor­kea: 4,38 as­tei­kol­la 1‒5. Asi­ak­kaat sai­vat mitä tu­li­vat ha­ke­maan: luon­non rau­haa, ai­nut­laa­tui­sia mai­se­mia sekä hy­vin­voin­tia it­sel­leen. Mo­nis­sa kan­sal­lis­puis­tois­sa oli myös eh­dit­ty pa­ran­taa ret­kei­ly­pal­ve­lu­ja Met­sä­hal­li­tuk­sen Luon­to­pal­ve­lu­jen saa­man eril­lis­ra­hoi­tuk­sen tur­vin, mikä li­sä­si asi­a­kas­tyy­ty­väi­syyt­tä.

Fak­ta

Suo­si­tuim­mat kan­sal­lis­puis­tot vie­rai­lu­jen mu­kaan:

Pal­las-Yl­läs­tun­tu­rin kan­sal­lis­puis­to lä­hes 700 000 käyn­tiä

Ur­ho Kek­ko­sen kan­sal­lis­puis­to 446 300 käyn­tiä

Nuuk­sio 314 500 käyn­tiä

Koli, Ou­lan­ka ja Pyhä-Luos­to jat­ka­vat pis­te­si­joil­la.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely