JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
6.2.2022 16.15

Jäteve­si­jär­jes­telmän omaseuranta on tärkeä osa huoltoa ja kunnossapitoa

Haja-asu­tu­sa­lu­eel­la jä­te­ve­sien kä­sit­te­ly on kiin­teis­tön omis­ta­jan vas­tuul­la niin ko­ti­ta­louk­sis­sa kuin loma-asun­noil­la­kin. Kiin­teis­tö­koh­tais­ten jä­te­ve­si­jär­jes­tel­mien oi­ke­an­lai­nen käyt­tö ja yl­lä­pi­to sekä riit­tä­vä huol­ta­mi­nen on tär­ke­ää, jot­ta jär­jes­tel­mä py­syy toi­mi­va­na ja puh­dis­tus­tu­los hy­vä­nä.

Kiin­teis­tö­no­mis­ta­jan on hyvä pi­tää puh­dis­ta­mon huol­to­päi­vä­kir­jaa, jo­hon mer­ki­tään kaik­ki jä­te­ve­si­jär­jes­tel­mään teh­tä­vät toi­men­pi­teet, ku­ten tar­kas­tuk­set, ha­vain­not, li­säyk­set ja teh­dyt muu­tos­työt. Huol­to­toi­mien yh­tey­des­sä on tär­ke­ää ha­vain­noi­da jä­te­ve­si­jär­jes­tel­män kun­toa. Yleen­sä mi­toi­tuk­sel­taan pie­nem­pi jär­jes­tel­mä on myös her­kem­pi eri­lai­sil­le häi­ri­öil­le.

Sa­os­tus­säi­li­öi­tä tyh­jen­net­tä­es­sä tar­kis­ta, et­tä säi­li­ön ra­ken­teet ovat eh­jät ja tii­viit. Mah­dol­li­sia ke­mi­kaa­le­ja li­sät­tä­es­sä ha­vain­noi, on­ko ke­mi­kaa­lia ku­lu­nut ai­em­paa enem­män tai vä­hem­män – sen myö­tä voit huo­ma­ta mah­dol­li­sia vi­ko­ja jä­te­ve­si­jär­jes­tel­mäs­sä. Muis­ta tar­kis­taa myös puh­dis­te­tun jä­te­ve­den pur­ku­put­ken si­jain­ti ja sen ym­pä­ris­tö. Jos pur­ku­put­kes­ta tu­lee lie­tet­tä, on jä­te­ve­si­jär­jes­tel­män sa­os­tus­säi­li­öi­tä syy­tä tyh­jen­tää use­am­min tai tut­kia mui­ta syi­tä.

Jä­te­ve­si­jär­jes­tel­mil­le on käyt­tö­pe­ri­aat­tei­den mu­kaan eri­lai­sia käyt­tö- ja huol­to-oh­jei­ta, joi­hin jo­kai­sen kiin­teis­tön omis­ta­jan on hyvä pe­reh­tyä ja säi­lyt­tää oh­jeet kiin­teis­töl­lä mie­luum­min sa­mas­sa pai­kas­sa jä­te­ve­si­sel­vi­tyk­sen tai -suun­ni­tel­man kans­sa. Hie­man tek­ni­sem­pien lait­tei­den kans­sa voit har­ki­ta huol­to­so­pi­mus­ta alan yrit­tä­jän kans­sa, jol­loin jo­kin osa tai koko jär­jes­tel­män hoi­to siir­re­tään yri­tyk­sen teh­tä­väk­si. Myös pai­ne­vie­mä­riin liit­ty­neil­lä kiin­teis­töil­lä on tark­kail­ta­va kiin­teis­tö­koh­tai­sen pump­paa­mon toi­min­taa ja tar­vit­ta­es­sa huol­let­ta­va sitä oh­jei­den mu­kaan. Tu­tus­tu eri­lais­ten jär­jes­tel­mien huol­toon ja toi­min­nan seu­ran­taan Jä­te­ve­si­jär­jes­tel­män oma­seu­ran­ta -op­paan avul­la.

Jä­te­ve­si­jär­jes­tel­män hy­vän toi­min­nan ta­kaa­mi­nen on tär­ke­ää sekä ym­pä­ris­töön koh­dis­tu­van kuor­mi­tuk­sen vä­hen­tä­mi­sek­si et­tä jär­jes­tel­miin liit­ty­vien kus­tan­nus­ten ta­kia. Jä­te­ve­si­jär­jes­tel­mä on tär­keä osa ta­lo­tek­niik­kaa ja vain oi­kein huol­let­tu jä­te­ve­si­jär­jes­tel­mä kes­tää var­mim­min koko sil­le suun­ni­tel­lun käyt­töi­kän­sä ajan.

Ka­ta­rii­na Yli-Heik­ki­lä Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely