JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
9.4.2024 14.23

Jätehuollon muutoksista voi antaa mielipiteitä

Lou­nais-Suo­men jä­te­huol­to­mää­räyk­siin val­mis­tel­laan muu­tok­sia, jot­ka kos­ke­vat muun mu­as­sa yh­teis­kom­pos­toin­tia sekä eh­do­tus­ta siir­ty­mi­ses­tä jä­te­huol­to­yh­ti­ön omis­ta­mien jä­te­as­ti­oi­den käyt­töön.

Eh­do­tuk­set kos­ke­vat Va­kan alu­eel­la Mas­kun, My­nä­mä­en, Naan­ta­lin, Nou­si­ais­ten ja Uu­den­kau­pun­gin alu­ei­ta.

Lau­sun­to­ja Lou­nais-Suo­men jä­te­huol­to­lau­ta­kun­nal­le voi jät­tää vii­meis­tään 15.5. Jä­te­huol­to­mää­räys­ten ja jä­te­tak­san muu­tok­set eh­do­te­taan tu­le­van voi­maan 1.8.2024 al­ka­en.

Yh­te­nä muu­tok­se­na eh­do­te­taan siir­ty­mis­tä Lou­nais-Suo­men Jä­te­huol­to Oy:n (LSJH) jä­te­as­ti­oi­den käyt­töön, kun jä­te­as­tia on 140–660 lit­ran kä­sin siir­ret­tä­vä pin­ta-as­tia. Muut jä­te­as­ti­at, ku­ten sy­vä­ke­räy­sas­ti­at, ovat jat­kos­sa­kin kiin­teis­tön­hal­ti­joi­den han­kit­ta­vis­sa.

Kun jä­te­as­tia kuu­luu osak­si LSJH:n jä­te­huol­to­pal­ve­lua, kiin­teis­tön­hal­ti­jan ei enää tar­vit­se hank­kia sitä it­se. Näin jä­te­as­ti­at ovat ai­na mää­räys­ten mu­kai­sia, eh­jiä ja käyt­tö­kel­poi­sia, ja tur­val­li­sia myös tyh­jen­tä­jäl­le.

Li­säk­si LSJH:n as­ti­oi­den käyt­tö mah­dol­lis­taa jous­ta­van as­ti­oi­den vaih­ta­mi­sen ke­räys­jär­jes­tel­mien tai kiin­teis­tön jä­te­mää­rän mah­dol­li­ses­ti muut­tu­es­sa. So­pi­van­ko­kois­ten ja jär­jes­tel­mään so­pi­vien as­ti­oi­den käyt­tö pa­ran­taa myös kul­je­tuk­sen te­hok­kuut­ta.

Jos kiin­teis­tön oma 140–660-lit­rai­nen jä­te­as­tia on käyt­tö­kel­poi­nen, ei sitä tar­vit­se vaih­taa LSJH:n as­ti­aan en­nen kuin as­tia on kun­ton­sa vuok­si käyt­töi­kän­sä pääs­sä. Vuok­ra-as­ti­oi­den vaih­dol­le LSJH:n as­ti­oik­si eh­do­te­taan vuo­den siir­ty­mä­ai­kaa.

Mi­kä­li jä­te­huol­to­mää­räys­ten muu­tos to­teu­tuu, jä­te­tak­sas­ta eh­do­te­taan pois­tet­ta­van mak­sul­li­nen jä­te­as­ti­a­pal­ve­lu. Jä­te­as­tia si­säl­tyi­si jat­kos­sa tyh­jen­nys­mak­suun. Tyh­jen­nys­mak­sui­hin ei esi­te­tä muu­tok­sia.

Yh­teis­kom­pos­toin­ti on edel­leen mah­dol­lis­ta lä­hi­naa­pu­rei­den kes­ken. Bi­o­jät­teen yh­teis­kom­pos­to­rin ja sii­hen kuu­lu­vien kiin­teis­tö­jen vä­li­nen enim­mäi­se­täi­syys eh­do­te­taan mää­ri­tel­tä­vän jä­te­huol­to­mää­räyk­sis­sä yh­teen ki­lo­met­riin.

Mää­räyk­sel­lä täs­men­ne­tään jä­te­la­kia, jon­ka mu­kaan jät­teen voi luo­vut­taa kä­si­tel­tä­väk­si naa­pu­ri­kiin­teis­töl­lä tai muul­la lä­hel­lä si­jait­se­val­la kiin­teis­töl­lä. Tark­ka etäi­syys­vaa­ti­mus oh­jaa pi­tä­mään kom­pos­to­rit riit­tä­vän vai­vat­to­mas­ti käy­tet­tä­vi­nä ja hel­pot­taa myös jä­te­huol­lon val­von­taa.

Jät­tei­den kuor­mau­sai­kaa eh­do­te­taan laa­jen­net­ta­van ar­ki­aa­mui­sin yh­den tun­nin ver­ran. Kuor­maus­työ kiin­teis­töil­lä oli­si eh­do­tuk­sen mu­kaan mah­dol­lis­ta aloit­taa aa­mul­la vii­del­tä ai­em­man kel­lo kuu­den si­jaan. Vii­koil­la, joil­la on ar­ki­py­hä, lau­an­tain tyh­jen­ny­sai­kaa eh­do­te­taan pi­den­net­tä­vän il­lal­la kuu­des­ta kym­me­neen.

Eril­lis­ke­räys­vel­voit­tei­den laa­jen­tu­es­sa tyh­jen­net­tä­vien jä­te­as­ti­oi­den mää­rä on kas­va­nut ja kuor­mau­sa­jan muu­tok­sil­la py­ri­tään tur­vaa­maan jä­te­as­ti­oi­den riit­tä­vä tyh­jen­nys kai­kis­sa olo­suh­teis­sa.

Mää­räyk­siin esi­te­tään teh­tä­vän usei­ta mui­ta­kin vai­ku­tuk­sil­taan pie­nem­piä muu­tok­sia, joi­den on tar­koi­tus su­ju­voit­taa ja sel­kiyt­tää käy­tän­nön jä­te­huol­toa.

Esi­mer­kik­si bi­o­jät­teen kiin­teis­töit­täis­tä eril­lis­ke­räy­sa­lu­et­ta tar­ken­ne­taan muu­ta­mis­ta yk­sit­täi­sis­tä koh­dis­ta muun mu­as­sa saa­ris­sa. Li­säk­si tar­ken­ne­taan sa­os­tus­säi­li­ö­liet­tei­den oma­toi­mi­seen kom­pos­toin­ti­kä­sit­te­lyyn liit­ty­vää mää­räys­tä.

Kuu­lu­tuk­set jä­te­huol­to­mää­räys­ten ja jä­te­tak­san muut­ta­mi­ses­ta ovat näh­tä­vil­lä www.tur­ku.fi/kuu­lu­tuk­set ja li­säk­si jä­te­huol­to­lau­ta­kun­nan net­ti­si­vuil­la.

Näköislehdet

Kysely