JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
2.1.2024 8.44

Jätehinnasto kannustaa tarkempaan lajitteluun

Lou­nais-Suo­men Jä­te­huol­lon (LSJH) la­jit­te­lu­a­se­mal­la ote­taan vuo­den 2024 alus­ta al­ka­en vas­taan se­ka­jä­tet­tä polt­to­kel­poi­sen jät­teen si­jas­ta. Kyse on kui­ten­kin vain ter­min muut­tu­mi­ses­ta, jäte on edel­leen sa­maa ma­te­ri­aa­li­hyö­dyn­tä­mi­seen so­vel­tu­ma­ton­ta jä­tet­tä joka hyö­dyn­ne­tään ener­gi­ak­si Lou­na­voi­man eko­voi­ma­lai­tok­ses­sa.

Be­to­ni- ja tii­li­jä­tet­tä kut­su­taan jat­kos­sa be­to­ni- ja ki­vi­ai­nes­jät­teek­si. Kar­ke­a­jä­te-ter­mi taas toi­mii vas­tai­suu­des­sa ot­sik­ko­na kol­mel­le eri jä­te­la­jil­le: peh­mus­te­tuil­le huo­ne­ka­luil­le, van­teel­li­sil­le ren­kail­le ja suu­ri­ko­koi­sel­le se­ka­jät­teel­le.

 – Be­to­ni- ja ki­vi­ai­nes­jä­te on ni­me­nä ku­vaa­vam­pi, sil­lä jä­te­ja­kee­seen ote­taan be­to­nin ja tii­lien li­säk­si vas­taan muun mu­as­sa luon­non­ki­viä, kiu­as­ki­viä, ki­vi­ta­soa, so­raa ja se­pe­liä. Jät­tei­den ni­put­ta­mi­nen kar­ke­a­jät­teen al­le taas hel­pot­taa asi­ak­kai­den asi­oin­tia la­jit­te­lu­a­se­mil­la, kun use­am­man jät­teen voi jät­tää sa­mal­le la­val­le, ma­te­ri­aa­li­pääl­lik­kö Mar­ko Kok­ko­nen sa­noo.

Vuo­den alus­ta voi­maan as­tu­nut la­jit­te­lu­a­se­ma­hin­nas­to kan­nus­taa tar­kem­paan jät­tei­den la­jit­te­luun.

Käyt­töön on otet­tu nel­jä mak­su­luok­kaa jät­teen hyö­dyn­tä­mis­ta­van mu­kaan: ma­te­ri­aa­li­kier­rä­tys, ener­gi­a­hyö­ty­käyt­tö, ko­neel­lis­ta kä­sit­te­lyä vaa­ti­va jäte ja lop­pu­si­joi­tet­ta­vat jät­teet. Hin­ta on edul­li­sin ma­te­ri­aa­li­kier­rä­tyk­seen me­ne­väl­lä jät­teel­lä ja kal­lein lop­pu­si­joi­tet­ta­val­la jät­teel­lä.

Muu­tok­sen seu­rauk­se­na joi­den­kin tuot­tei­den hin­nat nou­se­vat ja joi­den­kin las­ke­vat.

Kei­tin­ras­vaa ote­taan vuo­den vaih­teen jäl­keen ko­ti­ta­louk­sil­ta vas­taan mak­sut­ta.

Näköislehdet

Kysely