JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Alisa Korppinen viihtyy Intiassa.

Alisa Korppinen viihtyy Intiassa.

Uutiset
Nousiainen
22.3.2024 8.00

Intia-vitsi muuttui todeksi

Nou­si­ais­lai­nen Ali­sa Korp­pi­nen suo­rit­taa var­hais­kas­va­tu­so­pin­to­jen­sa lop­pu­suo­raa hie­man eri­koi­ses­sa pai­kas­sa: In­ti­an Mum­bais­sa.

– Ul­ko­mail­la työs­ken­te­ly on ai­na ol­lut haa­vee­na­ni. Olin kuul­lut mui­den opis­ke­li­joi­den vink­ke­jä In­ti­an työ­mah­dol­li­suuk­sis­ta var­hais­kas­va­tuk­sen opet­ta­ja­na. Se he­rät­ti mie­len­kiin­to­ni, vaik­ka In­ti­aan läh­dös­tä tun­tui aluk­si vit­sil­tä, Korp­pi­nen sa­noo.

– In­tia tun­tui kau­kai­sel­ta ja eh­kä vä­hän pe­lot­ta­val­ta­kin pai­kal­ta. Se oli maa, jos­ta pu­hut­tiin usein häm­men­nyk­sel­lä ja jos­ta moni ei vält­tä­mät­tä edes haa­veil­lut mat­ka­koh­tee­na. Nyt olen kii­tol­li­nen sii­tä roh­keu­des­ta. Täs­tä on tul­lut unoh­tu­ma­ton ko­ke­mus, joka on avan­nut sil­mi­ä­ni maa­il­mal­le.

Korp­pi­sen mu­kaan har­joit­te­lu In­ti­as­sa on an­ta­nut pal­jon.

– Am­ma­til­li­nen kas­vu­ni on ol­lut hui­maa. In­ti­as­sa olen huo­man­nut, et­tä mi­nul­la on pal­jon tie­toa ja osaa­mis­ta alas­ta.

Korp­pi­nen on mu­ka­na var­hais­kas­va­tuk­sen kou­lu­tus­vien­tip­ro­jek­tis­sa.

– Suo­mes­sa on yri­tyk­siä, jot­ka myy­vät var­hais­kas­va­tus­suun­ni­tel­maan pe­rus­tu­vaa ope­tus­suun­ni­tel­maa ul­ko­mail­le. Kou­lus­sa on In­ti­an ope­tus­suun­ni­tel­ma ja suo­ma­lai­seen ope­tuk­seen poh­jau­tu­va ope­tus­suun­ni­tel­ma käy­tös­sä. Näi­den kah­den maa­il­man yh­teen­so­vit­ta­mi­nen on haas­teel­lis­ta. Suu­rin osa työs­tä­ni liik­kui näi­den kah­den maa­il­man vä­lil­lä luo­vi­mi­ses­sa.

Korp­pi­nen ha­lu­aa vie­dä In­ti­aan aja­tuk­sia so­si­aa­lis­ten ja emo­ti­o­naa­lis­ten tai­to­jen tär­key­des­tä var­hais­kas­va­tuk­ses­sa..

– Kas­va­tus ei ole pel­käs­tään tie­don siir­tä­mis­tä. Ha­lu­an in­nos­taa kiin­nit­tä­mään huo­mi­o­ta noi­den mui­den tai­to­jen tu­ke­mi­seen var­hais­lap­suu­des­sa. Us­kon, et­tä kult­tuu­rien vä­li­nen vuo­ro­vai­ku­tus voi ri­kas­tut­taa op­pi­mis­ta. Jo­kai­sel­la kult­tuu­ril­la ja yh­tei­söl­lä on jo­tain ar­vo­kas­ta an­net­ta­vaa. Ha­lu­an ol­la val­mis op­pi­maan ja omak­su­maan uu­sia nä­kö­kul­mia ja käy­tän­tö­jä.

Var­hais­kas­va­tuk­sen ti­lan­ne In­ti­as­sa ero­aa Ali­sa Korp­pi­sen mu­kaan mo­nil­la ta­voil­la Suo­mes­ta.

– Kas­va­tus- ja ope­tu­sa­la In­ti­as­sa on ää­rim­mäi­sen kil­pai­lul­li­nen. Kil­pai­lu työ­pai­kois­ta voi ol­la ko­vaa. In­ti­as­sa opet­ta­jil­ta ei vaa­di­ta sa­man­lais­ta kou­lu­tus­ta kuin Suo­mes­sa. Usein mi­ni­mi­vaa­ti­muk­se­na on 3–6 kuu­kau­den mit­tai­nen var­hais­kas­va­tuk­sen opet­ta­jan kou­lu­tus. Tämä voi hei­jas­tua ope­tuk­sen laa­tuun, Korp­pi­nen to­te­aa.

In­ti­as­sa var­hais­kas­va­tus ei vält­tä­mät­tä ole jo­kai­sen lap­sen oi­keus.

– Kan­sain­vä­li­ses­tä kou­lu­tus­jär­jes­tel­mä on suo­sit­tu vaih­to­eh­to mo­nil­le per­heil­le. Kai­kil­la ei ole va­raa lä­het­tää lap­si­aan kan­sain­vä­li­seen kou­luun, mikä voi vai­kut­taa las­ten tu­le­vai­suu­den mah­dol­li­suuk­siin.

Korp­pi­nen us­koo, et­tä kan­sain­vä­li­ses­tä ko­ke­muk­ses­ta on myö­hem­min hyö­tyä työ­u­ral­la.

– En­nen har­joit­te­lua en oli­si voi­nut ku­vi­tel­la­kaan, mi­ten pal­jon uut­ta ja ar­vo­kas­ta ko­ke­mus­ta voi­sin saa­da toi­ses­ta maas­ta ja kult­tuu­ris­ta. Kan­sain­vä­li­sen har­joit­te­lun myö­tä olen op­pi­nut nä­ke­mään var­hais­kas­va­tuk­sen haas­tei­ta ja mah­dol­li­suuk­sia mo­ni­puo­li­sem­min. Olen saa­nut uu­sia nä­kö­kul­mia ja ide­oi­ta omaan työ­hö­ni.

– Tämä kaik­ki on an­ta­nut it­se­luot­ta­mus­ta kul­kea omaa pol­ku­a­ni ja us­koa sii­hen, et­tä voin teh­dä mer­ki­tyk­sel­lis­tä työ­tä mis­sä ta­han­sa. En­nen ajat­te­lin mah­dol­li­sia työ­paik­ko­ja sii­tä nä­kö­kul­mas­ta, mi­hin mi­nul­la on tar­peek­si hyvä kor­ke­a­kou­lu­tus. Nyt ajat­te­len niin, mitä ha­lu­an teh­dä ja mi­ten pys­tyn pe­rus­te­le­maan oman pä­te­vyy­te­ni juu­ri sii­hen työ­hön.

Suo­ma­lai­sen var­hais­kas­va­tuk­sen ny­ky­ti­lan­ne he­rät­tää Ali­sa Korp­pi­ses­sa mo­nen­lai­sia aja­tuk­sia.

– Ar­vos­tan kor­ke­al­le Suo­men kor­ke­a­kou­lu­te­tun var­hais­kas­va­tuk­sen laa­tua ja sitä, et­tä var­hais­kas­va­tus­ta pi­de­tään tär­ke­ä­nä osa­na lap­sen ke­hi­tys­tä. Näen myös haas­tei­ta, jot­ka vai­kut­ta­vat alan ve­to­voi­maan ja työ­o­loi­hin. Olen huo­les­tu­nut ryh­mien koon kas­vus­ta ja hen­ki­lös­tön vaih­tu­vuu­des­ta päi­vä­ko­deis­sa. Suu­ri vaih­tu­vuus ja si­jais­käy­tän­nöt voi­vat vai­kut­taa lap­siin ja työ­yh­tei­sön toi­mi­vuu­teen ne­ga­tii­vi­ses­ti, Korp­pi­nen sa­noo.

– Mo­nil­le var­hais­kas­va­tuk­sen työn­te­ki­jöil­le työn kuor­mit­ta­vuus ja pie­ni palk­ka ei­vät tar­joa riit­tä­vää kan­nus­tin­ta py­syä alal­la pit­kä­ai­kai­ses­ti. Alan­vaih­to voi vai­kut­taa hou­kut­te­le­vam­mal­ta vaih­to­eh­dol­ta.

Korp­pi­sen ta­voit­tee­na on saa­da pro gradu -työ val­miik­si en­nen ke­sää.

– Ihan­ne­työ­ni oli­si var­hais­kas­va­tuk­sen asi­an­tun­ti­jan teh­tä­vä. Ha­lu­ai­sin työs­ken­nel­lä sel­lai­ses­sa roo­lis­sa, jos­sa voi­sin vai­kut­taa alan ke­hi­tyk­seen ja pa­ran­taa var­hais­kas­va­tuk­sen laa­tua. Jo nuo­re­na mi­nul­la oli halu teh­dä työ­tä, joka oli­si mer­ki­tyk­sel­lis­tä ja joka sa­mal­la mah­dol­lis­tai­si vai­kut­ta­mi­sen tu­le­viin su­ku­pol­viin.

Vesa Pent­ti­lä

Fak­ta

Ikä: 24

Asuu: In­ti­an Mum­bais­sa

Am­mat­ti: var­hais­kas­va­tuk­sen opet­ta­ja ja asi­an­tun­ti­ja

Per­he: avo­puo­li­so Ant­ti ja kis­sa­lap­set Rons­ki ja Nap­su

Har­ras­tuk­set: mat­kus­ta­mi­nen, joo­ga ja Netf­li­xin suur­ku­lu­tus

Mot­to: il­man unel­moin­tia et voi saa­vut­taa unel­mi­a­si

Unel­moi: oles­ke­lus­ta ym­pä­ri­vuo­ti­ses­ti yli 25 as­tees­sa pal­mu­jen al­la

Tätä et tien­nyt: vä­lil­lä on vai­ke­aa erot­taa, kum­pi suun­ta on va­sen ja kum­pi oi­kea

Näköislehdet

Kysely