JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
3.10.2021 17.55

Inspiroidu ilmastoteoista ja tartu toimeen

Il­mas­ton­muu­tos on to­del­li­suut­ta jo nyt – ei vas­ta vii­den­kym­me­nen tai sa­dan vuo­den pääs­tä. Se häm­men­tää, huo­les­tut­taa ja pe­lot­taa­kin mo­nia. Syys­kuus­sa Ylen ar­tik­ke­lis­sa ku­vat­tiin, mil­lai­sia muu­tok­sia il­mas­ton­muu­tos on jo nyt ai­heut­ta­nut Suo­mes­sa: esi­mer­kik­si sor­tu­nei­ta maa-alu­ei­ta, su­la­nut­ta iki­rou­taa sekä en­nä­tyk­sel­li­siä sa­tei­ta ja kui­vuus­kau­sia. YK:n yleis­ko­kouk­ses­sa Sau­li Nii­nis­tö piti vai­kut­ta­van pu­heen il­mas­to­hä­tä­ti­las­ta. Ne­ga­tii­vi­nen uu­ti­soin­ti voi lan­nis­taa, mut­ta mer­kit­tä­viä po­si­tii­vi­sia muu­tok­sia on me­neil­lään, kun esi­mer­kik­si ener­gi­a­jär­jes­tel­mää py­ri­tään ak­tii­vi­ses­ti ke­hit­tä­mään il­mas­ton kan­nal­ta kes­tä­väm­mäk­si.

Vaik­ka jul­ki­ses­sa kes­kus­te­lus­sa muu­tok­sen vas­tus­ta­mi­nen ja huo­li tun­tu­vat vä­lil­lä ko­ros­tu­van, luo­daan uu­sia vä­hä­hii­li­siä rat­kai­su­ja koko ajan li­sää. Myös pie­nen mit­ta­kaa­van te­oil­la on ai­dos­ti mer­ki­tys­tä. Te­ho­kas lää­ke jäy­tä­vään il­mas­to­huo­leen on­kin se, et­tä tart­tuu toi­meen it­sel­leen so­pi­vil­la ta­voil­la.

Konk­reet­tis­ten il­mas­to­te­ko­jen skaa­la on laa­ja. Kun et­sit kei­noa vai­kut­taa tai ha­lu­at ins­pi­roi­tua mui­den te­ke­mi­ses­tä, tar­tu vaik­ka­pa 100 il­mas­to­te­koa – opas nuo­ril­le il­mas­ton muut­ta­jil­le -op­paa­seen. Syys­kuus­sa jul­kais­tu pie­ni opas ker­too sii­tä, mil­lai­siin il­mas­to­te­koi­hin nuo­ret tart­tui­vat, kun he sai­vat mah­dol­li­suu­den ja pie­nen pork­ka­nan to­teu­tuk­seen. Tu­lok­se­na syn­tyi pui­den is­tu­tus­ta, vil­je­ly­pals­to­ja, per­hos­pel­to­ja, mu­siik­ki­vi­deo, tai­det­ta, kes­kus­te­lu­ti­lai­suuk­sia, kimp­pa­kyy­ti­kam­pan­ja ja vaat­tei­den­vaih­to­ta­pah­tu­ma.

Käyn­nis­sä on ra­ken­teel­li­nen muu­tos koh­ti vä­hä­hii­lis­tä yh­teis­kun­taa, mut­ta muu­tos ei ta­pah­du it­ses­tään. Kun­nil­la on iso roo­li il­mas­to­työs­sä, mut­ta sa­mal­la kun­nis­sa voi­daan aut­taa nuo­ria toi­mi­maan ja vai­kut­ta­maan. Tämä on taas ajan­koh­tais­ta, kun kun­tast­ra­te­gi­oi­ta par­hail­laan päi­vi­te­tään. Mo­net kun­nat jär­jes­tä­vät asu­kas­ti­lai­suuk­sia ja ky­se­lyi­tä ja ai­na voi toki ot­taa suo­raan yh­teyt­tä luot­ta­mus­hen­ki­löi­hin. Ker­ro heil­le, mikä on mie­les­tä­si tär­ke­ää ja mi­hin kun­nan on tar­peen pa­nos­taa. Yh­des­sä uu­den te­ke­mi­nen saa tu­le­vai­suu­den näyt­tä­mään eh­kä pii­run ver­ran va­loi­sam­mal­ta.

Riik­ka Les­ki­nen Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely