JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
12.3.2022 11.40

Ilmaläm­pö­pumppu sopii myös rivi- ja kerros­ta­lo­huo­neiston viilentämiseen

Il­ma­läm­pö­pum­put ovat kas­vat­ta­neet suo­si­o­taan vii­me vuo­si­na. Mo­nes­ti ku­lut­ta­jan os­to­pää­tök­sen si­ne­töi hel­le­lu­ke­ma, sil­lä eten­kin jääh­dy­tyk­seen käy­tet­tä­viä pump­pu­ja han­ki­taan en­nä­tys­läm­pi­mi­nä ke­si­nä ah­ke­ras­ti. Sa­mal­la il­ma­läm­pö­pump­pu­jen hin­ta­ke­hi­tys on tu­ke­nut va­lin­taa. Asen­nuk­sia on kiih­dyt­tä­nyt myös kor­keim­man oi­kei­den pää­tös, jon­ka mu­kaan ta­lo­yh­tiö ei voi il­man hy­viä pe­rus­te­lui­ta kiel­tää osa­kas­ta asen­ta­mas­ta il­ma­läm­pö­pump­pua omal­le par­vek­keel­le. Osak­kaan on joka ta­pauk­ses­sa teh­tä­vä asen­nuk­ses­ta muu­tos­työ­il­moi­tus ta­lo­yh­ti­öl­le.

Han­kin­taa suun­ni­tel­les­sa osak­kaan tu­li­si poh­tia ai­na­kin seu­raa­via asi­oi­ta: Mi­hin ja mil­lä ta­val­la il­ma­läm­pö­pum­pun ul­ko- ja si­säyk­si­köt ai­o­taan asen­taa ja kiin­nit­tää? Mi­ten kyl­mä­ai­ne­put­kis­ton, säh­kö­kaa­pe­lei­den ja kon­dens­si­ve­den pois­to­put­ken lä­pi­vien­nit to­teu­te­taan? Mi­hin kon­dens­si­ve­si joh­de­taan? Mi­ten lait­teis­ton säh­köis­tys to­teu­te­taan? Kuka hoi­taa asen­nuk­set, ja mil­lai­nen lai­te asen­ne­taan?

Edel­lä mai­nit­tu­jen asi­oi­den tu­lee il­me­tä myös muu­tos­työ­il­moi­tuk­ses­ta. Jos ta­lo­yh­tiö to­te­aa, et­tei esi­mer­kik­si kon­dens­si­ve­siä saa­da joh­det­tua jär­ke­väs­ti ulos, tai jos il­ma­läm­pö­pump­pu ai­heut­taa käy­des­sään tä­ri­nää ra­ken­tei­siin ja häi­rit­see huo­mat­ta­vas­ti naa­pu­rei­den asu­mis­mu­ka­vuut­ta, voi­daan asen­ta­mi­nen kiel­tää. Il­ma­läm­pö­pum­pun ul­ko­yk­si­kön asen­ta­mi­nen par­vek­keel­le ei yleen­sä ai­heu­ta tä­ri­nää ra­ken­tei­siin tai me­lu­hait­taa naa­pu­reil­le, mut­ta par­vek­keet­to­man asun­non osal­ta ul­ko­yk­sik­kö jou­du­taan kiin­nit­tä­mään ra­ken­nuk­sen sei­nään, joka voi tuo­da haas­tei­ta.

Ta­lo­yh­ti­öön on hyvä luo­da sel­ke­ät pe­li­sään­nöt il­ma­läm­pö­pump­pu­jen asen­nuk­seen. Yh­tiö voi esi­mer­kik­si so­pia, et­tä me­lu­hait­to­jen vuok­si il­ma­läm­pö­pump­pu on sam­mu­tet­ta­va öi­sin. Asen­ta­mi­ses­ta ja sen eh­dois­ta suo­si­tel­laan­kin so­vit­ta­van kir­jal­li­ses­ti osak­kaan ja ta­lo­yh­ti­ön vä­lil­lä.

Ta­lo­yh­ti­öis­sä kan­nat­taa sel­vit­tää myös kiin­nos­tus il­ma­läm­pö­pump­pu­jen yh­teis­han­kin­taan. Kun ha­luk­kai­ta on use­am­pia, voi­daan asen­nuk­set teh­dä ker­ral­la ja saa­daan sääs­tö­jä han­kin­ta­hin­nas­sa ja asen­nus­kus­tan­nuk­sis­sa. Jos il­ma­läm­pö­pum­pun ha­lu­aa vie­lä tu­le­val­le ke­säl­le hank­kia, kan­nat­taa pi­tää kii­ret­tä – asen­ta­jien ja lai­te­toi­mit­ta­jien työ­ka­len­te­rit al­ka­vat ol­la jo täyn­nä.

Ky­sy­myk­siä il­ma­läm­pö­pum­pun han­kin­nas­ta voi esit­tää alu­eel­li­sil­le ener­gi­a­neu­vo­jil­le. Var­si­nais-Suo­mes­sa ener­gi­a­neu­von­taa jär­jes­tää Va­lo­nia.

Mii­ka Huh­ta­la Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely